用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解咁多書都咁粗皮/血腥?
樓主: Pigdripy
go

點解咁多書都咁粗皮/血腥? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-8-8 11:45
回覆 LeeCC 的帖子

Christmas Carol 最恐怖情節有兩個,Ghost of Christmas Present 小腿有兩隻面目猙獰嘅 ...

甘阿仔學校用果本adapted version呢D情節無講得甘詳細,所以我覺得無咩野

長腿叔叔 - 我細個已經覺得故事好怪,明明個個係叔叔嚟,咁都可以結婚? 大個睇返覺得個故事......

b3410    發表於 20-8-8 17:36

gigayan 發表於 20-8-8 15:18
長腿叔叔 - 我細個已經覺得故事好怪,明明個個係叔叔嚟,咁都可以結婚? 大個睇返覺得個故事...... :toocol ...

系一個好奇怪的故事

長腿叔叔 - 我細個已經覺得故事好怪,明明個個係叔叔嚟,咁都可以結婚? 大個睇返覺得個故事...... :toocol ...

五年級 Reader 係 Jane Eyre,嗰陣睇完全無覺得有問題,宜家就覺得....

中學睇 Harry Potter 第一次睇,唔明關於校長同朋友嗰段,再大啲睇就知真係唔係俾小學生睇。

1998Ruby1998 發表於 20-8-8 18:29
五年級 Reader 係 Jane Eyre,嗰陣睇完全無覺得有問題,宜家就覺得....

中學睇 Harry Potter 第一次睇, ...

我中一時reader系Jane Eyre,D男同學鬧,系邊個揀本女人書架?其實好公平架,讀完Jane Eyre,下一本reader系Tom Sawyer

我啲 Reader 幾乎全部都係圍繞女人,Little Women、Jane Eyre、Charlotte's Web、Matilda、Pride and Prejudice、Chinese Cinderella...
最唔女人嗰本已經係 Merchant of Venice,不過呢本書又係追女仔。

1998Ruby1998 發表於 20-8-8 18:41

我啲 Reader 幾乎全部都係圍繞女人,Little Women、Jane Eyre、Charlotte's Web、Matil ...

你地女校

除了Jane Eyre, Tom Sawyer,我記得讀過的reader好似有Black beauty,frankenstein,Oliver twist,都係D中性,男女都岩的故事

話時話,每次我小朋友睇完書後我都會同佢再讀一次。

例如horrid henry, 佢一路睇一路笑,我就乘勢教佢:你睇,horrid henry原本好聰明,不過硬係要搞搞震令到老師爸媽唔喜歡佢,仲要俾人罰,你話佢咁樣係咪好傻瓜!久而久之,小朋友就唔會學 horrid henry嘅行為。仲有呢套書超多新生字,亞囝又好鍾意反覆重睇,佢嘅識字量係大幅增長。所以我覺得內容唔會令到小朋友驚或者抗拒,同埋唔可以有色情,暴力成分就得了。

ar_mak 發表於 20-8-9 01:33
最可怕係,每晚都有個姐姐係床邊講故事。

姐姐?指邊個?

初小
安晝安子系列不粗鄙
Geronimo 都ok

Same here

kudon 發表於 20-8-8 23:45
話時話,每次我小朋友睇完書後我都會同佢再讀一次。

例如horrid henry, 佢一路睇一路笑,我就乘勢教佢:你 ...
我D小朋友細個時,都好鐘意睇Horrid Henry

佢哋本身比較乖,學咗曳D剛剛好
順便都明白搞搞震其實都係有後果的,有時後果頗嚴重。不如老老實實。

b3410 發表於 20-8-9 13:18
我D小朋友細個時,都好鐘意睇Horrid Henry

佢哋本身比較乖,學咗曳D剛剛好
我囝都唔係曳,睇完呢套書後佢知道犯錯就有後果,而且我要佢知道呢個世界唔係咁單純,要學識保護自己

kudon 發表於 20-8-9 16:01
我囝都唔係曳,睇完呢套書後佢知道犯錯就有後果,而且我要佢知道呢個世界唔係咁單純,要學識保護自己:joyou ...

唔好做Perfect Peter,成日俾人整蠱

picalo 發表於 20-8-9 09:12
Same here

極度建議睇完長腿叔叔後,家長要睇埋台灣嘅《房思琪的初戀樂園》,世上真係有以愛之名,只為一己私慾的人渣......

gigayan 發表於 20-8-9 17:40
極度建議睇完長腿叔叔後,家長要睇埋台灣嘅《房思琪的初戀樂園》,世上真係有以愛之名,只為一己私慾的人 ...

個名咁18禁嘅

picalo 發表於 20-8-9 19:01
個名咁18禁嘅

For 家長睇......  Google吓個書名,會知道本書多d嘅故事

gigayan 發表於 20-8-9 19:08
For 家長睇......  Google吓個書名,會知道本書多d嘅故事

Just read

Pigdripy 發表於 20-8-6 22:28
阿女開始大,睇嘅書唔同以前bb 書,bb書一定灌輸正確觀念。開始發覺好多俾小學生睇嘅圖書,唔係粗魯就血腥/ ...

童畫夢工場  穿越夢工場都幾好
‹ 上一主題|下一主題