用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於英文小學
樓主: nanakochan
go

關於英文小學   [複製鏈接]

chriskaan 發表於 20-8-8 10:26
個人認為 , 英文小學最重要睇師資質素 , 我小朋友2021 年都升小一 , 我都係搵英文小學俾佢 , 但係我會睇學 ...
呢個要求好高,可能只適合國際學校

scgift 發表於 20-8-8 14:18
我囡讀直資英小,學校有10個NET, 除中文科及德育科用普通話教授外,其餘科目全部都係英語教學。學生之間傾 ...
10個net 都冇可能每一個班一位net 班主任。除非一級只有1-2班。

chriskaan 發表於 20-8-10 11:12
回覆 bobbob 的帖子
一來要睇自己如何幫小朋友選擇幼稚園及校外的延伸學校(即係讀邊間私幼 + 外籍外補)
我 ...
如果教學質素,可以通過幾個NET,幾個雙班主任來界定,可能真係要搵人數少D,只開2-3班的學校了。TSL應該唔合格。

chriskaan 發表於 20-8-11 11:38
回覆 男仔頭 的帖子

小學可以 , 但聽說中學就麻麻
依家考小學,升中再玩過

Poyau 發表於 20-8-13 12:20
王錦輝無呈分 升中外闖向難道挑戰···
咁校內有冇排名?因為之前去LS open day, 新生介紹好似就係之前讀王錦輝

Poyau 發表於 20-8-13 15:01
王錦輝據以下分享無校內排名

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3 ...
如果唔呈分,又冇排名,真係比較難跳船

MrBeast 發表於 20-8-25 06:34
表面上係  不過有時候都可以從學生大使和義工家長傾談中攞到多少少料 ...
我可能好主觀,行入校園,聽完講座,加埋家長問答環節,已經可以感覺到系唔系我杯茶
唔適合的即刻放棄,調整心目中選校次序。

‹ 上一主題|下一主題