用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係香港冇心机讀書
go

[英國] 係香港冇心机讀書 [複製鏈接]

去外國留学後,学習態度有好轉?有冇jm囝囡有呢个轉变?係入讀寄宿好还是day school对青少年好d?眼見囝同同輩只日日打机,加上有排未有得面教,学習心態散曬,想俾佢轉換環境,但我怕做錯決定得不赏失
   2    0    0    0

KATRINE 發表於 20-8-5 18:42
去外國留学後,学習態度有好轉?有冇jm囝囡有呢个轉变?係入讀寄宿好还是day school对青少年好d?眼見囝同同輩 ...

有錢,有能力,就比佢去開下眼界,見下世面。

去外國留学後,学習態度有好轉?有冇jm囝囡有呢个轉变?係入讀寄宿好还是day school对青少年好d?眼見囝同同輩 ...

不知還要過幾耐依啲網上上課日子,真是受不了!

kct18 發表於 20-8-6 23:19
不知還要過幾耐依啲網上上課日子,真是受不了!
你小朋友學校9月不復課?

回覆樓主:

就算9月復課又係zoom.成效差好多

KATRINE 發表於 20-8-7 18:43

咁即管試下送去英國,寄宿學校嚴啲規律啲,不過重點係孩子自己都喜歡去留學,亦知道幸福唔係必然,父母付出好多先可以比呢個機會佢。寄宿學校活動多,放學之後都好充實,沈迷打機嘅機會少啲。

KATRINE 發表於 20-8-7 18:43
9月大學中學都會有面對面授課, 唔會再係zoom

deleted

回覆樓主:

樓主係諗嚟緊開學去英國? 會否太倉卒? 如果喺hk 冇心機讀書,換個環境只係賭一鋪。當然,可能寄宿有人管住會令佢乖返,但亦有可能無咗屋企人睇住會變本加厲。嚟得呢版都係小朋友打算/正在 去英國讀書。失敗個案未必會喺呢版流連。呢度好多小朋友係好叻好成功,但我都識有人係讀咗一年要轉返hk.

是否適合,真係要睇自己小朋友個心、意願及是否預備好。假如真係去,一般都係讀寄宿,除非當地有靠得住嘅人先可能會考慮day school.

朋友經驗,個女自己想過去讀,寄宿學校,好嚴,平日無得玩電話 iPad,好鍾意當地學習,活動充實。

summerhotel1 發表於 20-8-8 06:28
9月大學中學都會有面對面授課, 唔會再係zoom

香港9月點會面對面授話呀?

我傾向相信如果寄宿學校比倒一個規律的生活比小朋友,他又肯去投入生活,同學之間會互相影響,係一個正面的改變

kct18 發表於 20-8-8 21:58
香港9月點會面對面授話呀?
應該分年給復課,上課半天?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200724/bkn-20200724132515433-0724_00822_001.html

我兒子是一個好例子,兒子資質聰明但懶惰,又多嘢諗(AD, AH & 亞氏保加症)。當年他在香港讀直資Band one 成績中下,日日唔知自己想點,日日在打機,讀書沒有信心(因為中文水平差),我個心想都唔知他能不能在香港升到大學。
之後把心一橫,兒子讀完 Form 4 ,就送了他來英國,一來他唔打唔撞又考到入 concord college。當然他也想出外留學,不想父母管束。
他說來到這間學校,裡面的同學成績好勁(裡面很多香港名校學生),令到他不能不追求好成績,而且英國的老師又夾到他的思維模式,沒有父母在他身邊,所有野他自己決定自己做,包括考大學,來了英國後,反而令他完全改變,現在他十分獨立,做事有分吋有計劃。
最驚喜是他A-levels 成績亮麗並考進入英國大學讀牙醫,這是我前幾年完全想像不到的結果。

admiral1008    發表於 20-8-9 13:45

angelleungyp 發表於 20-8-8 22:52

我兒子是一個好例子,兒子資質聰明但懶惰,又多嘢諗(A ...

你囝囝好生性
如我决定俾佢留学,都希望可以好似你囝咁肯認真讀書。顺利大学畢業。

angelleungyp 發表於 20-8-8 22:52

我兒子是一個好例子,兒子資質聰明但懶惰,又多嘢諗(A ...

我相信你兒子都係資優生,好多阿氏保加都係,但學校能推動他上進心,實在難得,為你高興!

早排唔記得邊間agent同d學生做live
見到學生/ 家長都有好大變化 好值得你去睇下
有冇人記得係邊間

回覆 kiwang 的帖子

係咪英識?
youtube 搵到d 直播片,真係好值得睇,知道好多學生/ 家長嘅真實心聲
https://www.youtube.com/watch?v=c6qleJsdeX4&t=52s 呢個我印象好深刻

‹ 上一主題|下一主題