用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-8-5 22:15

所以您最好check清楚份姐姐勞保包乜,因為好多時請姐姐 ...
有時連賣保險個個都未必完全清楚

ar_mak 發表於 20-8-5 22:27
咁學校如果有堆貨番左黎,校工都要幫手搬架啦。買唔係買工具,係買個形體動作:搬,抬,推,拉,托,擔。。 ...

或者,根本唔想做,要勿忘和同意,學校係無須提供客服~~~

ar_mak 發表於 20-8-5 22:27
咁學校如果有堆貨番左黎,校工都要幫手搬架啦。買唔係買工具,係買個形體動作:搬,抬,推,拉,托,擔。。 ...

無拿拿點會有貨呢....親?

咁你批貨係簿呀、書呀咁梗係無問題啦,但你無拿拿叫佢地去拆貨櫃,批貨係家長公司嘅貨咁梗係唔得啦~

MrBeast 發表於 20-8-5 22:30
有時連賣保險個個都未必完全清楚

呢個真喎,好多時見到都係咁

gigayan 發表於 20-8-5 22:32
無拿拿點會有貨呢....親?

咁你批貨係簿呀、書呀咁梗係無問題啦,但你無拿拿叫佢地去拆貨櫃,批 ...

麥sir係人都知佢係百厭常客,唔使同佢玩咁耐

Soundervolt 發表於 20-8-5 22:35
麥sir係人都知佢係百厭常客,唔使同佢玩咁耐

佢個人幾好玩、幾humours ,講嘢抵死得嚟又有point.....

ar_mak 發表於 20-8-5 22:48
親,我都要問你一個問題,你去指人做野果陣,你會唔會查清楚叫佢做果樣野係有冇買保險先叫人做野呢?:joyou ...

如果全香港僱主都係咁諗就好,識親嘅大部分都要盡平,到無得賠就鬼殺咁嘈

講返架輪椅先,僱主有冇提供職安健指引校工點推輪椅?我估KTS就無,因為輪椅出現嘅次數唔多,不過既然出現宜家呢單嘢,我諗嚟緊學校都最好搞搞呢方面啦,加埋落保單到應該唔會好貴嘅~

回覆樓主:

路過分享小事一則
曾經致電校務處禮貌地查詢校車線,估唔到接電話回應我的職員態度好惡劣。

有些僱主會問,家傭並非在家中發生意外,又或者是假期時遇上意外,又是否在保障範圍內﹖首先,若外傭在僱主要求下於工作期間受傷或死亡,均屬工傷或因工死亡,受勞工法例保障,例如家傭在接送小孩上學途中遇上意外,便屬勞保範圍之內。至於假期期間發生的意外,勞保或不作理賠,然而僱主仍需要負擔傭工的醫療以至身故後遺體送返等開支,一份全面的家傭保在此時便可發揮作用。

https://www.luahk.org/index.php? ... &Itemid=164&lang=cn

ar_mak 發表於 20-8-5 22:48
親,我都要問你一個問題,你去指人做野果陣,你會唔會查清楚叫佢做果樣野係有冇買保險先叫人做野呢?:joyou ...

咁事實又真係啲大集團係會檢視自己嘅業務,有乜可能風險存在和相關法律責任,當由突發事情,真係會無保唔做㗎喎。點解大集團唔可以同細公司鬥價去搶生意,咪係原因之一囉,成本根本無得爭~~~

回覆樓主:

呢間學校無愛心就梗架la!人情味呢家野唔係人人都懂!同情樓主出個post 不斷比某幾人追擊,司馬昭之心,路人皆知!樓主加油!

chiubbbb 發表於 20-8-6 02:03
呢間學校無愛心就梗架la!人情味呢家野唔係人人都懂!同情樓主出個post 不斷比某幾人追擊,司馬昭之心,路 ...

謝謝你

樓主講嘅當然係片面之詞,但家長嘅反應就大家都見到,有質疑講出來當然可以,但冷嘲熱諷、咄咄逼人只會有反效果。亦奉勸樓主釋懷,學校處理得肉酸,但妳頂晒所有vs KTS po上來批鬥亦一樣難睇。

Soundervolt 發表於 20-8-5 19:06

學校其中一個考慮係勞工保險問題,如果校工喺校務工作以 ...

你所說的確係學校的考慮點之一。

呢個推輪椅去洗手間的工作唔係一次兩次,係連續兩個月每日都要做,應該無工友願意做,一來唔係佢地應有的工作範疇,二來唔願意被加 JOB,三來呢個係有潛在爆鑊風險的工作,四來孭唔起如出事要承擔責任,五來........ 工友會諗到更多更多..... 可能各位家長唔太清楚,學校工友可能係全校最麻煩的職員,佢地亦可能比行政主任更清楚勞工法例點玩.....

以上所說,唔係單指 KTS,係好多學校的工友都係咁...

利申:不是 KTS 過去/現在/將來的家長,只係路過,提出一下一般學校的立場,沒有維護 KTS 的想法,亦沒有針對樓主的意圖

好冇愛心的學校!小朋友有需要,難道學校唔應該解決嗎?津校都不至於如此態度

chiubbbb 發表於 20-8-6 02:03
呢間學校無愛心就梗架la!人情味呢家野唔係人人都懂!同情樓主出個post 不斷比某幾人追擊,司馬昭之心,路 ...

其實來來去去都係幾位不斷追擊樓主,

為了去了解樓主之前的回應, 我有去另外的POST度睇, 見到都係呢幾個人來來去去講既都係串樓主的留言

我現在非常同情樓主的經歷!以後KTS內有咩事發生,都唔會再有人敢係EK說出來
因為一講就會比人追擊

martindu 發表於 20-8-6 08:24
九小算是比較好的學校、超過80%學生入band 1中學、正面評價會多於負面。理解家長的委屈、但是人情冷暖是必 ...
家長如果對這些年年不忘,時隔兩年還要出來反復recall 這些不開心,其實是折磨自己。希望早日放下。

當然,如果覺得可以玩殘學校,覺得好似報咗仇,從中尋求到樂趣的,另當別論。

kk1979 發表於 20-8-6 10:40
其實來來去去都係幾位不斷追擊樓主,

為了去了解樓主之前的回應, 我有去另外的POST度睇, 見到都係呢幾個 ...
其實唔係KTS問題, 係EK文化黎
你話邊間學校都好, 都自然有家長WHATSAPP通知其他家長
一大班上黎講佢地既"道理"
好多時原POST果位都唔會夠人講
之後學校出信EK要求封POST, 最後不了了之

minichong28    發表於 20-8-6 10:57
‹ 上一主題|下一主題