用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 天神25分,細B選幼校迷思
go

天神25分,細B選幼校迷思

我有幸係天神舊生,25分,亦都想俾個女入天神,女係10月細B

想問下大家意見,我係咪都要同人爭熱門私幼呢?定還是有天神都唔使呢?使唔使谷定佢等佢讀天神冇咁辛苦呢?

回覆樓主:

谷中英數,揀間語境好的幼稚園

daijuju 發表於 20-8-4 12:32
谷中英數,揀間語境好的幼稚園

有咩好介紹呀?

回覆樓主:

天神對中英皆有要求

Poyau 發表於 20-8-4 19:19
天神對中英皆有要求

咁係咪要讀定d谷嘅名幼,但我又唔想佢咁細個就咁辛苦,好矛盾 

係ek爬文咗咁耐感覺天神都係一間比較「谷」嘅小學,有人開過post話自己已有mover都怕跟唔上,睇嚟樓主都應該需要揀間學術程度好少少嘅幼稚園打好個底先,否則宜家happy完,將來都要還架

Justmichelle 發表於 20-8-5 12:02
係ek爬文咗咁耐感覺天神都係一間比較「谷」嘅小學,有人開過post話自己已有mover都怕跟唔上,睇嚟樓主都應 ...

咁即係唔可以慳慳地讀學券

kky101 發表於 20-8-6 17:06
咁即係唔可以慳慳地讀學券

你有冇時間自己教?
其實無論讀私幼定津幼都要自己跟,就算有私補家長冇跟冇理都係冇用。
津幼嘅小朋友只要家長跟得足都可以拍得住私幼小朋友,你衡量下自己可以付出幾多時間再決定邊個option

回覆樓主:

天神係對學業有要求,但一年級上學期有蜜月時間去適應,下學期開始有返節奏。
揀出名啲啲嘅幼稚園 SC KV LH York 迦南 劍明 就穩陣啲啲,學術有返咁上下。屋企多培養中英閱讀習慣就得。“千萬唔好忽略中文,天神係有快英文但佢中文都唔係淺,唔好成日只諗英文跟唔跟到,記得多閱讀中文書”。

龍幼唔太建議去考,除非你係諗 SPK 一路讀足十幾年 SP。龍幼一般學術相對淺啲,唔係比你去考出面有教深嘅小學。

Justmichelle 發表於 20-8-6 19:16
你有冇時間自己教?
其實無論讀私幼定津幼都要自己跟,就算有私補家長冇跟冇理都係冇用。
津幼嘅小朋友只 ...

多謝你嘅回覆呀!我有時間自己教,我每個禮拜都係做三四日半日嘅part-time,應該跟到唔係問題

1998Ruby1998 發表於 20-8-7 13:48
天神係對學業有要求,但一年級上學期有蜜月時間去適應,下學期開始有返節奏。
揀出名啲啲嘅幼稚園 SC KV LH ...

明白!多謝你意見呀!咁我又想問吓呢,如果第時俾龍校小學學費唔係問題嘅話,又使唔使一定要俾佢讀天神呢?定還是讀德望嗰啲好啲呢?

kky101 發表於 20-8-7 18:02
明白!多謝你意見呀!咁我又想問吓呢,如果第時俾龍校小學學費唔係問題嘅話,又使唔使一定要俾佢讀天神呢 ...

德望中學部唔一定收曬,除非你好心儀德望。升中壓力天神當然低好多,讀書壓力嘅話,我覺得兩間都差唔多,但德望默書同功課都唔係多,活動就多好多,校舍唔洗講,完全兩個層次。
學術上好過天神嘅直私就得 DG SPCC,或者閉門一家親嘅 SPCS (要入 SPK 先得)
除非你係考慮埋 “全人輕鬆發展”,咁天神你應該知呢方面唔係非常好。呢個情況港同、培僑呢啲龍校先值得你去考。
如果你係要考 DG SPCC 呢啲,咁傳統幼稚園就有啲優勢。

我是smcs舊生,25分,女細b,疫情下轉去屋企附近卷幼讀。我都曾有擔心過佢第日如果去左smcs可能唔夠人黎。我唯有自己努力d,疫情過後先諗外補。睇怕都係先甜後苦

missliupiano 發表於 20-8-25 16:55
我是smcs舊生,25分,女細b,疫情下轉去屋企附近卷幼讀。我都曾有擔心過佢第日如果去左smcs可能唔夠人黎。 ...

Same here25分SMCC
都煩緊讀私幼定津幼
跟住上網越睇越淆底,d人話25分都未必入,咁係咪即刻要出去九龍塘讀名幼。
一心諗住屋企附近,開開心心玩3年,殊不知,而家競爭咁大。

回覆 mama_ub 的帖子

系呀⋯ 大部分呀媽都好進取!我彈藥唔夠⋯ 順其自然算!你有得揀就更系去名幼la!

1998Ruby1998 發表於 20-8-7 13:48
揀出名啲啲嘅幼稚園 SC KV LH ...

嘉諾撒糸基本上目標係入SMCC/SHCC/SFCC,所以幼至小至中好以金字塔。