用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心散到咁,仲可以預習下年課程嗎?
go

心散到咁,仲可以預習下年課程嗎? [複製鏈接]

停課/放假咁耐,究竟點樣先可以收拾心情?(其實大人細路都無心情)

仲諗住可以趁暑假預習下來年課程。

你地係咪都有此雄心?
   7    0    0    0

Pigdripy 發表於 20-8-3 23:30
停課/放假咁耐,究竟點樣先可以收拾心情?(其實大人細路都無心情)

仲諗住可以趁暑假預習下來年課程。

唔預習都要預習了,因為9月開學都係等於冇開學,繼續網上學習。如果學校教的好,有系統,還可以等學校教。如果都係自己睇片,睇ppt,做功課,幾時學都一樣。

另外我覺得暑假期間還可以做到,或者更加值得做的,家長自己俾心機,幫小朋友整理溫習一次上半年課程。小學內容雖然唔多,不過,呢半年教的有D亂,好多學校又取消
期末考試,知識方面,可能有明顯的gap.

而小朋友自己都唔知,自己有唔識的地方。需要家長幫手查遺補漏,避免有D concepts 唔明,將來繼續學習的時候越來越亂。

心情問題,專注做一件有意義的大工程,避免胡思亂想,心情可能會好些

回覆 b3410 的帖子

我都係剛剛先至收到書, 點都會同我小朋友預習一下. 做少少exercises先至放心.

機可以唔打,但書一定要溫,我地就機照打書照溫,唔溫書就無得打機。

b3410 發表於 20-8-4 11:11
唔預習都要預習了,因為9月開學都係等於冇開學,繼續網上學習。如果學校教的好,有系統,還可以等學校教。 ...

初小可能麻煩D。我個高小,主動同我講:媽咪,XX題目我唔係好明,可唔可以講多次我聽?

little_yolky 發表於 20-8-4 16:33
初小可能麻煩D。我個高小,主動同我講:媽咪,XX題目我唔係好明,可唔可以講多次我聽?
...

自細都自發性高,唔使你擔心?

little_yolky 發表於 20-8-4 16:33
...

阿細開始發力喇!
可能呈二呈三勁過家姐!

Pigdripy 發表於 20-8-4 22:08
自細都自發性高,唔使你擔心?

諗都唔好諗啦!佢係停課期間好咗。可能係佢比較適合電子教學,真係望住個芒唔眨眼,網上功課又做得快手,因為少抄寫

b3410 發表於 20-8-4 22:31
阿細開始發力喇!
可能呈二呈三勁過家姐!

依家我已經好滿意。家姐人哋睇書多過佢打機,語文呢D嘢係浸出嚟,又點可以一時三刻追到?不過好彩佢視藝同音樂同家姐一樣咁好,真係追到D分。

b3410 發表於 20-8-4 22:31
阿細開始發力喇!
可能呈二呈三勁過家姐!

入嚟做師妹啦~

ar_mak 發表於 20-8-5 10:28
阿細樂天知命,奉行明天的煩惱留比明天的自己去解決,生活忘憂。唯一唔好就係手停口停,冇老本咬~

PS: ...

係呀,第一次咁支持侵侵

要溫習/預習,可能真係要ftm 先做得到或者小朋友要好自律先得

我女升小一,每天會做10頁小一練習,我要返工,要求好簡單。
每天10頁,其他時間可以玩,可以睇書,畫畫,咩都得。
佢算係唔怕做練習的,但我相信每天溫書做練習係必要,等佢知道就算疫情返不到學,都要學習的。

回覆樓主:

囡升小三,這半年來除了學校用zoom 上堂和用e class 交功課,她每天至少做一版中英數常作業(做哂學校的,就做街買的)。晚上我放工回家,再用一小時跟她對答案,答錯嗰啲就教她點做。

其實都係幫她建立良好的學習態度,不要等返學老師教,自己都可以自學。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

b3410 發表於 20-8-4 11:11
唔預習都要預習了,因為9月開學都係等於冇開學,繼續網上學習。如果學校教的好,有系統,還可以等學校教。 ...

係!
9月開學,真係唔知學校會點安排
暑假前我間真係無咩系統
開學都學唔到太多,小朋友們同家長都要多加努力
個條gap真係

little_yolky 發表於 20-8-4 22:51
依家我已經好滿意。家姐人哋睇書多過佢打機,語文呢D嘢係浸出嚟,又點可以一時三刻追到?不過好彩佢視藝同 ...

請問視藝通常要識或練d咩技巧?我明白間間學校唔同,但如果識高年級的人,有d咩可以自己學定?謝。

kwokbobo 發表於 20-8-19 12:03
請問視藝通常要識或練d咩技巧?我明白間間學校唔同,但如果識高年級的人,有d咩可以自己學定?謝。
...
我哋學校呢招無用, 因為視藝老師好好, 好用心, 專科專教, 所以年年新款, 個個學期不同...............
咁又好彩我兩個女都好鐘意視藝同音樂既, 真係託賴。
‹ 上一主題|下一主題