用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 備課升中四
樓主: Eat_Sleep_Play
go

備課升中四 [複製鏈接]

王國會長

CMMANDY 發表於 20-8-10 09:50
醒目 , 阿囡下年考嗎

今年考了

瑩瑩老豆 發表於 20-8-11 21:17
今年考了

順利過渡, 又來新一頁

小鹿揀學校 發表於 20-8-10 08:34
嘩! 食玩訓 重出江湖!
你女讀mary 都揀到 phy/chem/bio/m1 好勁喔 ..
如是理科人比較常見""drop"" 中 ...
多謝你仲記得我,又係上嚟求救嘅時候,你囝囝响LS讀得開心嗎?選科順唔順利?
Btw.....中文同LS可以drop的嗎?我真係唔知道

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 08:59
揀純理科相信你囡囡成續一定很強,有些人可能未必會 drop . 最終視乎她的能力。
航空方面都有航空工程或航 ...
多謝洋蔥頭媽咪嘅建議,bio係阿女喜歡的科目,我曾經提醒過她Bio好多嘢要背,但係佢仍然想揀,所以擺咗Phy Chem Bio + M1 第一志願,如果真係讀唔掂,或者會叫佢drop Bio

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-17 09:03

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-17 04:31
多謝你仲記得我,又係上嚟求救嘅時候,你囝囝响LS讀得開心嗎?選科順唔順利?
Btw.....中文同LS可以 ...
不是真的drop 中文/LS, 而是保合格, 將火力集中衝3X,....
我仔在LS讀得開心, 比以前sportive, 受到書院氛圍薰陶,成績比小學更好,
我仔選科揀了 phy/chem/bio/m2

Eat_Sleep_Play    發表於 20-8-25 02:55

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-17 04:46
多謝洋蔥頭媽咪嘅建議,bio係阿女喜歡的科目,我曾經提醒過她Bio好多嘢要背,但係佢仍然想揀,所以擺咗Phy  ...

可以上網揾下dse bio 記憶法
應該幫到阿女記嘢

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-10 03:44
如果以你的經驗,drop那一科會比較常見?小女沒打算讀醫...也沒有能力,但她想向航空方面發展 ...

如果航空就可以看下 講航空的紀錄片
Air crash investigation

講好多空難的調查
會講好多航空有關的野

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mayday_episodes

好似話某D調去機場某D部門工作的人 開始系機場工作前都會看下

看下自己對呢行有沒有興趣

另外有D電腦遊戲 系simulator,例如Microsoft Flight Simulator同X Plane
(我以前裝過Microsoft Flight simulator,但吾識玩,連離開停機位都吾識)

另外請問她是想做航空業 裡面的甚麼工作??

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-17 04:46
多謝洋蔥頭媽咪嘅建議,bio係阿女喜歡的科目,我曾經提醒過她Bio好多嘢要背,但係佢仍然想揀,所以擺咗Phy  ...

其實記嘢算係比較簡單
要轉彎抹角推理嗰啲先難

SallyR 發表於 20-8-17 17:53
可以上網揾下dse bio 記憶法
應該幫到阿女記嘢
多謝建議

skywalker167 發表於 20-8-17 19:06
如果航空就可以看下 講航空的紀錄片
Air crash investigation
佢其實想做機師,我覺得佢唔適合,但又唔想打沉佢....

SallyR 發表於 20-8-18 15:41
其實記嘢算係比較簡單
要轉彎抹角推理嗰啲先難
如果佢讀得掂希望唔洗drop

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-25 02:58
佢其實想做機師,我覺得佢唔適合,但又唔想打沉佢....

你囡囡將來想做機師,那麼為何不選擇M2,個人認為,增強"機械"方面能力如phy+M2對她的路向有幫助。

你囡囡才剛剛開始踏上高中階段,個人認為"學習"係有成長期,是的Bio係就係好多嘢要記要背,但高中開始,對Bio而言,孩子無論响學習响方法响思考也會大大地與初中的不相同,我女記性一向不好,我都曾擔心她是否有能力讀Bio,故自小就鼓勵她學習做"筆記"幫助自己學習溫書,方法總算有點幫助,所以她讀起Bio上嚟就不是"硬記死背",有筆記的系統性學習幫助會是好好多,女兒亦曾分享過,她不覺得Bio要死記,她說明白晒成件事的"重點",係可以找到其"邏輯思考"响當中,不需用死記硬背方法學習Bio,Bio不是我女最喜歡的科目,我也無諗過她對哩科越讀越起勁,對Bio的所有變化都係响"高中"發生,個人認為,你囡囡一開始就對Bio感興趣,是不用太擔心她是否讀得嚟住,還有時間觀察。

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-25 02:59
如果佢讀得掂希望唔洗drop

幫佢打下氣

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-25 02:56
多謝建議
唔使客氣

SallyR 發表於 20-8-28 17:34
幫佢打下氣

友人jm早响中二的暑假就開始幫囡囡備課bio,jm把僅有的生物知識教導女兒,亦經常為她打氣,從不知怎去記到背得容易輕鬆,真係"先苦苦苦後甜甜甜甜甜"地下了一番大苦功,下面條Link係當年jm給女兒响暑假裏進行常用生字之"略記"訓練的好材料,小女孩升上中三後初嘗生物科的"暑假學後成果",中三令她越讀越有自信心,老師同學也誤以為她老早就學曉bio,大家都不相信她只是响短短的暑假裏所作的"備課",後來的她更是最愛生物科。

參考資料:
https://cd1.edb.hkedcity.net/cd/science/NSSglossaryPDFfiles/BioGlossary_2003.pdf

‹ 上一主題|下一主題