用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註冊直資仲可唔可以津小?
go

註冊直資仲可唔可以津小? [複製鏈接]

剛收到直資offer, 聽日要註冊,
係咪交咗註冊證嗰間津小學位會即時冇左,教育局會唔會取消我嘅註冊證,如果有第二間津小收左我都不能註冊新的津小?
因其實等緊心儀津小waiting 排頭幾位,但聽日要註册

0    0    0    0

chungkamwing 發表於 20-8-3 21:49
剛收到播道直資offer, 聽日要註冊,
係咪交咗註冊證嗰間津小學位會即時冇左,教育局會唔會取消我嘅註冊證, ...
收到心儀津小call再去直資退學拎返註冊證比津小就得,大把本身註冊左直資嘅人叩到津小都咁做~

kisani 發表於 20-8-3 23:21
收到心儀津小call再去直資退學拎返註冊證比津小就得,大把本身註冊左直資嘅人叩到津小都咁做~ ...

但直資話佢不需要註冊證,咁我係咪只好隨時攞返註冊證,等心儀津小call

chungkamwing 發表於 20-8-3 23:25
但直資話佢不需要註冊證,咁我係咪只好隨時攞返註冊證,等心儀津小call
...
咁註冊左直資後就去原本間津小拎返註冊證,如有幸收心儀津小call就即刻交證冊證再去直資退學就得。

chungkamwing 發表於 20-8-3 21:49
剛收到播道直資offer, 聽日要註冊,
係咪交咗註冊證嗰間津小學位會即時冇左,教育局會唔會取消我嘅註冊證, ...

以我所知,你註冊直資後,津校的學位和註冊證會被取消。將來萬一心儀津小call, 那時你就要再申請一張新的註冊證。

我和你相反,4月註冊了直資,之後叩門津校成功。兩個星期前去申請註冊證,教育局說八月中才可發出註冊證,要等很久。

所以,如果你註冊播道,就會沒有了註冊證。如果你心儀津校call, 不知學校會否肯等你那麽久才有重新發出的註冊證去完成註冊。

你眀早打去教育局問清楚最穩陣。
‹ 上一主題|下一主題