用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學 ...
樓主: vane49
go

九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學   [複製鏈接]

回覆 vane49 的帖子

我意思係我本身係waiting, 上星期五call我比offer.

gigayan 發表於 20-8-3 12:45
我女當年入kts前都係考咗starters, 好似仲唔係15盾, 唔係九龍塘一帶幼稚園出品。頭1-2年係有少少吃力, 但吃 ...
感謝,請問你囡囡係邊年入學? 我見KTS 1-4年經驗老師有35% ,唔知係唔係今年新請左年輕老師?

vane49 發表於 20-8-3 22:03
感謝,請問你囡囡係邊年入學? 我見KTS 1-4年經驗老師有35% ,唔知係唔係今年新請左年輕老師? ...

我女上年畢業的

hidychansl 發表於 20-8-3 19:37
回覆 vane49 的帖子

我意思係我本身係waiting, 上星期五call我比offer.
I see , thanks

gigayan 發表於 20-8-3 22:06
我女上年畢業的
恭喜啊,上年KTS普遍都考得好好

vane49 發表於 20-8-3 22:32
恭喜啊,上年KTS普遍都考得好好

阿女嘅舊同學好多都入咗唔錯嘅學校,佢地不時都仲有聯絡

今年都考得唔錯,因為今年畢業嘅得99人共3班(上年係156人5班),睇落好似少人入咗SPCC DGS DBS..... 但其實按返比例差不多,而且宜家post出嚟嘅係未叩門的派位結果,9月出埋張叩晒門嘅會仲好睇...... 因為聽阿女講有d師妹師弟都叩到好學校呀

gigayan 發表於 20-8-3 22:56

今年都考得唔錯,因為今年畢業嘅得99人 ...
好叻叻

vane49 發表於 20-8-2 14:37
回覆 creambun 的帖子

感謝分析,好到位; 其實我地都係好擔心KTS 會唔會跟唔上,聽講中英數都會教快1年, ...

你講得好啱
仁紀排前面比較容易
又有林護聯繫位

回覆樓主

個人認為,在葵青如果keep到是B1女,除了林護,還有蕭明可抽。今年B1女乙二抽入蕭明。

當然,入了KTS,升中target 也不同!

DoubleStar 發表於 20-8-4 13:20
個人認為,在葵青如果keep到是B1女,除了林護,還有蕭明可抽。今年B1女乙二抽入蕭明。

當然,入了KTS,升 ...
老實講依家對中學仲無咩計劃,甚至無太多概念,揀小學都係只能從升中概率入手。

gigayan 發表於 20-8-3 22:56

今年都考得唔錯,因為今年畢業嘅得99人 ...
唔好意思請問你囡囡中學去左女校定係男女校? 今日同屋企人討論過,其實我們中學不太想讀女校,然後再去掉著名男校嘅名額,其實會唔會KTS升B1A 男女校比例會好低?

vane49 發表於 20-8-5 18:27
唔好意思請問你囡囡中學去左女校定係男女校? 今日同屋企人討論過,其實我們中學不太想讀女校,然後再去掉著 ...
咁首先要知你心目中的B1A男女校有邊間?

唔好意思請問你囡囡中學去左女校定係男女校? 今日同屋企人討論過,其實我們中學不太想讀女校,然後再去掉著 ...

我幫女揀咗女校嘅,因為B1A嘅男女校其實唔係好多間,多數B1A嘅學校都係單性別的。

B1A男女校數目相對少
仁紀有B1A林護聯繫位
升B1A男女校比例自然較KTS高

bettyay 發表於 20-8-5 18:29
咁首先要知你心目中的B1A男女校有邊間?
貌似九龍城區band 1 男女中學有幾閒 : 英華中學/加密中學/何明華會督銀禧/東華三院黃笏南中學/保良局顏寶鈴書院, 大家備啲意見?

vane49 發表於 20-8-5 22:12
貌似九龍城區band 1 男女中學有幾閒 : 英華中學/加密中學/何明華會督銀禧/東華三院黃笏南中學/保良局顏寶鈴 ...
呢幾間都唔算B1A 吧...

貌似九龍城區band 1 男女中學有幾閒 : 英華中學/加密中學/何明華會督銀禧/東華三院黃笏南中學/保良局顏寶鈴 ...

你講嘅應該係華英中學?

Um.....如果係KTS嘅情況,華英/迦密/銀禧/黃笏南呢4間學校,因為都係同校網,而且學位充足,可以抽獎時排,所以一般自行兩個位,多數唔會先揀佢地,會揀咗其他區嘅B1學校先或者同區抽獎較少位嘅LS 和 MCS,咁之前都講咗,大部分都係直資/自行時已經有offer,所以唔會大抽獎,咁最後會淨返比較少人入呢4間(每年每間幾個)。

以上學校以hkpapa計法,都係B1中學,同學升讀以上中學的,聽聞都有不俗成績!有時會見中學會寄回表揚信返小學,表揚KTS學生在該中學的成績及升大學科,都係相當唔錯。
至於以上中學的其他情況,樓主可能要去升中選校參考下

PS 英華中學應為華英中學

gigayan 發表於 20-8-5 23:29

你講應該係華英中學?
唔该晒,呢幾閒如果同林護比級數如何?係師資,DES 成績方面有大概嘅比較做參考嗎?

vane49 發表於 20-8-6 19:09
唔该晒,呢幾閒如果同林護比級數如何?係師資,DES 成績方面有大概嘅比較做參考嗎? ...
林護最好
‹ 上一主題|下一主題