用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL VS YW 如何選?
go

TSL VS YW 如何選? [複製鏈接]

YW有中學back up,  TSL學術及語境很吸引
   1    0    0    0

回覆樓主:

Vote for YW!

undofei 發表於 20-7-31 13:56
YW有中學back up,  TSL學術及語境很吸引

YW啦,成條龍係度,跟住走就穩陣大機會升中~~~

回覆樓主

邊間收call waiting?

Tiffanytobe 發表於 20-7-31 14:03
邊間收call waiting?

TSL

回覆樓主

謝謝你嘅回覆

TSL嘅語境就真係吸引嘅,尤其是個小朋友如果英文叻啲

我覺得你要考慮埋你自己鍾唔鍾意英華嘅中學,呢個都係好關鍵嘅因素

回覆樓主:

考慮是否值得以龍換更上一層樓機會

TSL 2020年升中
Band* 官津+其他
B1 40+50=90 (62.94%)
B2A-1C 6+16=22 (15.38%)
-
B1/B2A-1C 46+66=112 (78.32%)
B2 1+13=14 (9.79%)
NR 2+1=3 (2.10%)
-
名單上 59+70=129 (90.21%)
其他直資/IS/海外 0+14=14 (9.79%)
-
總數: 59+84=143人 (100.00%)

2019-2020 P.6
http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2018-2020.php

中學學位分配結果
(最後更新於 10 / 7 / 2020) 

何明華會督銀禧中學1位(B1)
迦密中學2位(B1)
中華基督教會銘基書院1位(B2A-1C)
陳瑞祺(喇沙)書院1位(B2)
長沙灣天主教英文中學1位(B1)
啓思中學3位(B2)
拔萃男書院4位(B1)
拔萃女書院1位(B1)
香港信義會元朗信義中學1位(B1)
優才(楊殷有娣)書院1位(B1)
德望學校3位(B1)
協恩中學7位(B1)
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學2位(B2A-1C)
香港管理專業協會李國寶中學9位(B2A-1C)
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學1位(B1)
港大同學會書院3位(B1)
可立中學(嗇色園主辦)1位(B2A-1C)
旅港開平商會中學1位(B1)
寶血會上智英文書院1位(B1)
天主教郭得勝中學1位(B2A-1C)
喇沙書院4位(B1)
林大輝中學1位  
瑪利諾修院學校(中學部)1位(B1)
瑪利曼中學7位(B1)
循道中學4位(B1)
保良局唐乃勤初中書院2位  
保良局羅氏基金中學1位(B2A-1C)
保良局顏寶鈴書院15位(B1)
皇仁書院2位(B1)
沙田崇真中學1位(B1)
聖芳濟書院2位(B1)
聖若瑟書院2位(B1)
聖瑪加利男女英文中小學3位(B2A-1C)
嘉諾撒聖瑪利書院1位(B1)
聖保羅男女中學5位(B1)
聖保羅書院2位(B1)
聖保祿學校4位(B1)
聖保祿中學1位(B1)
聖士提反書院2位(B1)
聖士提反女子中學1位(B1)
香港神託會培基書院4位(B2A-1C)
德信中學3位(B2)
香港真光中學2位(B1)
基督教崇真中學3位(B2)
匯基書院(東九龍)1位(B1)
華仁書院(九龍)4位(B1)
英華書院2位(B1)
港青基信書院4位(B2)
其他(直資/國際/海外學校)14位

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆樓主:

多謝各位意見(emoji)(emoji)

阿囝鍾情YW,
最後選了YW

Poyau    發表於 20-7-31 20:23
‹ 上一主題|下一主題