用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IELTS成績報大學
樓主: 3b
go

[英國] IELTS成績報大學 [複製鏈接]

Kmee@@ 發表於 21-3-23 10:36
是的。我哋學校英文老師係咁講

那就不錯
其實係一家四口子

ricenoodle 發表於 20-8-21 14:06
咁是否GCSE 英文科對考大學好緊要?
"GCSE 英文科對考大學好緊要"   Yes, especially for Medicine, Law, Eng Lit of course ...        GCSE 科對考大學好緊要  ----  Yes, especially especially for Oxford 2021 entry.      

一家三口 發表於 20-8-6 18:38
我囡囡都考到心灰意冷,  去到攞到牛劍offer 先再去考.
或者諗下, 有offer 先繼續考ielts.
...
Yes  "有 offer 先繼續考 ielts"  昨天又俾咗錢        Y12 前的暑假第一次考,overall 8.5 都冇用,writing 仍欠 0.5

giver 發表於 21-3-23 10:53
Yes  "有 offer 先繼續考 ielts"  昨天又俾咗錢        Y12 前的暑假第一次考,overall 8.5 都 ...

我囡都試過overall 8.5 只欠writing    努力操  written 就可以
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-23 11:09
我囡都試過overall 8.5 只欠writing    努力操  written 就可以
Thanks      我只係負責努力俾 $,計落淨係 “報大學 related” 嘅費用,加加埋埋都唔少 ⋯ 阿仔一早都怪我貪心又麻煩,要佢報齊英、美、港三大 ⋯  咁我諗住買個保險嘛!

Kmee@@ 發表於 21-3-23 10:36
是的。我哋學校英文老師係咁講

据說Oxbridge要 IELTS各部分7以上,IGCSE 1st language成绩唔可以代替IELTS.   其他大學要求可能冇咁高

giver 發表於 21-3-23 10:53
Yes  "有 offer 先繼續考 ielts"  昨天又俾咗錢        Y12 前的暑假第一次考,overall 8.5 都 ...

請問報大學時有沒有說明要求IELTS 的有效期到那個月?

longlokma 發表於 21-3-23 12:58
据說Oxbridge要 IELTS各部分7以上,IGCSE 1st language成绩唔可以代替IELTS.   其他大學要求可能冇咁高
...

我仔當年Oxbridge都係係睇總分7以上,不是各部份。(3年前)因為他冇考GCSE,佢話其他同學在英國考GCSE的不用再考IELTS。
我細仔今年轉校讀AL ,新學校都要佢考IELTS,他在沒有任何準備下考到8,佢話唔難的。

Kmee@@ 發表於 21-3-23 13:08
我仔當年Oxbridge都係係睇總分7以上,不是各部份。(3年前)因為他冇考GCSE,佢話其他同學在英國考GCSE的不 ...

Oxbridge 對IELTS的要求係我孩子學校講的, 唔知係唔係近年要求改咗呢。
國際生考的是IGCSE 英文, 不是GCSE英文,內容是不同的。可能local生考的GCSE可代替IELTS,  IGCSE 不可吧

longlokma 發表於 21-3-23 13:17

Oxbridge 對IELTS的要求係我孩子學校講的, 唔知係唔係近 ...

咁就唔清楚,因為係英國讀AL學校英文head teacher 同仔講的,因為當年他每星期幫我仔補Writing 。
學校方面要改要求隨時都可以。但Oxbridge這2年收少咗華人。

DOCTORGG 發表於 21-3-23 13:02
請問報大學時有沒有說明要求IELTS 的有效期到那個月?
之前曾經問過 agent, 佢話有效期要到開學。

longlokma 發表於 21-3-23 12:58
...
其實視乎學科, 有D科要 @7.5

HeiHeiMa 發表於 21-3-23 16:40
其實視乎學科, 有D科要 @7.5

係,科科唔一樣,家長/考生要去相關網站睇清楚。

HeiHeiMa 發表於 21-3-23 16:39
之前曾經問過 agent, 佢話有效期要到開學。

多謝解答!
‹ 上一主題|下一主題