用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大? ...
樓主: fivestarstar
go

BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大?   [複製鏈接]

Dybala 發表於 20-8-4 19:50
數據當然冇啦, 但上到u做presentation一開聲就聽得出啦, 口音比較冇咁港式嘅十居其九都係女校出黎, 加埋有 ...

oh ic
咁上普通英文堂都教 eng lit 果d學校咪重勁

bluestar3000 發表於 20-8-4 19:42
回覆 Sheep06 的帖子

可以睇返瑪利曼、聖提女等等女校嘅校網,佢哋都有公開DSE成績, 英文level 5+ 每年大 ...

瑪利曼歷年對外係只有4+,不過,某年見過一次,對內似乎係有嘅~~~

回覆 bluestar3000 的帖子

睇你求公開試有5/5*/5**,定真係英文能力。
以英文DSE計,5+大概係咁:

80%+:SPCC, DGS
70%-80%: SPCS
60%-70%: GHS
50%-60%: HYS(2020:62%), BPS(2019:49%) LSC, SPC, SJC

SMCC, MSS無5+ 數,但4+ 90%+,可與以上相比。

我嘅觀察係,專攻英文公開試,讀寫(卷一及二)佔45%,卷三兼聽讀寫佔30%,卷四講10%,SBA佔15%。考核設計對讀寫兩項升學相關能力較為側重。

聽講就生活化,頂尖中學收返嚟嘅學生,自小已有應用環境,聽英文歌睇英文戲讀英文書,浸上去嘅。
純為公開試操題型練pp唔係無用,但將語文融入生活就更易駕馭。所以就算Band 1, 語文能力水平差距都唔係細。

當然,重英輕中令中文科公開試成績受影響,就可能係side effect了。

SSGC>ACCOUNTABILITY >ANNUAL SCHOOL REPORT>P.42

bluestar3000 發表於 20-8-4 20:30

SSGC>ACCOUNTABILITY >ANNUAL SCHOOL REPORT>.42

thanks ! 找到, 49.2%

我見過最極端嘅例子:

某B1A名校:初中英文堂已經不是停留在基本讀寫聽講或文法的學習能力發展,而是專注發展 Language Arts/語文的應用層次。 不用本地課本,用英國中學相同年級課本。

某已停辦B3C (舊制 B5)中學:中一用小六課本,只得一本課本,無其他 Listening / Readers,但到學期完結仍然教唔晒書。

MSS Eng 4+ 95%, 5+ 70%, 年年差不多, 好穩定.

回覆 ucw 的帖子

2016 年 SMCC 5+ 74.3%、2017 年 69.1%,估計 18、19、20 年,5+ 係 50-6X%。

醒目開學勳章

ucw 發表於 20-8-4 20:18
回覆 bluestar3000 的帖子

睇你求公開試有5/5*/5**,定真係英文能力。
似乎男女校得1間英文非常好,其餘連男校都比唔上

回覆 bobbob 的帖子

男女校中, 港同都好好啦。近一半有5。派位學校計,QES, 林護,荃官已經很不錯。

男校係嗰三間跑出。QC緊隨,DBS就唔清楚。

咁計average 係女校跑出。

英文叻果啲學校好多時都會有英國文學讀。

醒目開學勳章

ucw 發表於 20-8-5 14:29

男女校中, 港同都好好啦。近一半有5。派位學校計,QES, 林護,荃官已經很不錯。
港同算好啲,但比起所提嘅學校都爭咗啲,其餘嗰啲就爭咗一截。
雖然唔敢肯定,但我相信dbs英文唔會比任何一間男校差,咁始終女校多啲係好啲嘅

英文都係要浸。直資同有直屬/聯繫小學相對有優勢。

大部份抽入嘅,好似BPS/QES/YWGS/ 鄧顯......如果有30-50%都好唔錯了。

阿囡B1英中,今年升中六.只要買3本書,佢高中好多書都無用過.但屋企書架無晒位,放埋係SOFA同床下底都吾夠位.全部係老師俾既worksheet.攪到不停買file放worksheet. 仲有自己去書局買既咩會考5星星呀,DSE題目咩咩咩咁.....本英文課本真係求其教左一D...讀書,真係在乎老師學校點教,用咩書都其次.仲加埋學生學習自主性先至係皇道...

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實唔奇
我先生在新移民區band 3 教
我細仔K3升小嗰個暑假,攞左佢學生中一bridging course 嘅英文materials
基本上我仔識做晒

香港各間小學嘅英文差距
真係大到各位唔信
上到中學,只會貧者越貧,富者越富
我咁肯定,因為我補過大量九龍區講得出名嘅直私津小

pamelaywy 發表於 20-8-18 10:49
回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實唔奇

當我識人小三已經睇HP時,隔離小學post, 小三仲學緊wizard, fairy, elf, witch呢D生字已經知道個差距有幾大。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-18 11:23
當我識人小三已經睇HP時,隔離小學post, 小三仲學緊wizard, fairy, elf, witch呢D生字已經知道個差距有幾 ...

差距真係好大
隔離講呢啲字係小三英文書最深之一

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 81&pid=48693893

1998Ruby1998 發表於 20-8-5 10:53
回覆 ucw 的帖子

2016 年 SMCC 5+ 74.3%、2017 年 69.1%,估計 18、19、20 年,5+ 係 50-6X%。 ...
點估計50~6x?

cafeva 發表於 20-8-19 13:19
點估計50~6x?

17 年係第一年龍,仍有出全部數據,4+ 98.8%,5+ 69.1%,但 18 年開始冇,估計佢通告入門話最好嘅 percentage 都係 8X%。咁降返百分比,估計 5+ 都有 50% 以上。

5+ 低過 50% 嘅話就有啲樣衰。唔會兩年唔夠就差到咁掛!始終都係英中,而且英文一直都係學校強項。

1998Ruby1998 發表於 20-8-19 13:39
17 年係第一年龍,仍有出全部數據,4+ 98.8%,5+ 69.1%,但 18 年開始冇,估計佢通告入門話最好嘅 percent ...
18年先係第一年龍
‹ 上一主題|下一主題