用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想下年報自行前考TOEFL/劍橋 , 應該考邊份for升中先有用 ...
go

想下年報自行前考TOEFL/劍橋 , 應該考邊份for升中先有用?

囝囝升小六,想報3月自行面試前,考次TOEFL /劍橋, 如果Toefl考primary 會唔會無乜用作? 考cambridge又應該邊份卷先啱程度/有用?

如果係諗住報 Band 1 學校,可以慳返,唔洗考。
如果係 Band 2 英中,兩者都可以考,會有少少幫助。

回覆 christse1314 的帖子

band 1a 學校主要睇校內成績,比心機考好呈分。有同學考過2樣都冇用,因為中文成績B。

SiuBBee 發表於 20-7-29 07:46
回覆 christse1314 的帖子

band 1a 學校主要睇校內成績,比心機考好呈分。有同學考過2樣都冇用,因為中文 ...

我都覺得係中文B令我哋失落自一,如果有得重來,五六年班或者會操練下閱讀同寫作。至於劍橋試,叩門成功或者同佢考fce前練過下口試應答有啲關係。

如果只為了一張cert. 傍身,Toefl junior 可以唔使考oral, 簡單d. 坊間唔多見備考練習之類。可能只可以裸考,都算方便。 cambridge 比較全面,準備過程等於提升一下英文,不過如果需要準備,就需要花時間,諗下值唔值得。

我囡囡Cambridge

christse1314 發表於 20-7-29 00:15
囝囝升小六,想報3月自行面試前,考次TOEFL /劍橋, 如果Toefl考primary 會唔會無乜用作? 考cambridge又應 ...

Band1冇乜用,可能Band2/3校有用

我特地在簡介會上問過band 1 校長,托福,劍橋考試有沒有用?校長好像從來沒聽説過這些考試,(一臉迷茫),只說呈分,以及面試已經能反映出小朋友的英語水平。

我囡囡Cambridge 同TOFEL都有考,但個人覺得無咩用,只係portfolio 多左野寫。

WYL22 發表於 20-7-30 11:27
我囡囡Cambridge 同TOFEL都有考,但個人覺得無咩用,只係portfolio 多左野寫。
多野寫都好,因為今年咩比賽都停,空白一張。

回覆樓主:

據我所知九龍塘某私小學生之前有考Trinity college 的 English language, 近年就不太清楚。