用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇小朋友去英國前,打腦膜炎雙球菌疫苗 ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇小朋友去英國前,打腦膜炎雙球菌疫苗 [複製鏈接]

yellowgreen 發表於 20-8-3 22:40
Meningococcal B vaccine is optional, not a must.

For protection. 自費香港打了

回覆 PUIPUI2000 的帖子

吾好意思,我囡今年讀大學yr1, 需要打?究竟打边隻?我見這topic問小孩要打,已經18yrs, 大學無要求要打....,不太明白
Pig

flyingpigpig 發表於 20-8-6 16:26

吾好意思,我囡今年讀大學yr1, 需要打?究竟打边隻?我見這topic問小孩要打,已經 ...

我上面有條link你睇下內容, 再問下自己家庭醫生需唔需要打

回覆樓主:

我仔仔今年大學yr1, 學校只要求打肺鏈同腦炎awcy,今日去診所打完,左右手各一針,同時我問醫生有冇B形,佢問反我是否指Haemophilia influenza type b (HIB), 中文名係乙型嗜血中耳炎及腦膜炎針,450一支,想請問大家知否知?

chriwily 發表於 20-8-9 13:56
我仔仔今年大學yr1, 學校只要求打肺鏈同腦炎awcy,今日去診所打完,左右手各一針,同時我問醫生有冇B形,佢 ...

係叫MENB.
MENB  要打兩針, 唔可以一次過打, 兩針中間要相隔最少一個月

chriwily 發表於 20-8-9 13:56
我仔仔今年大學yr1, 學校只要求打肺鏈同腦炎awcy,今日去診所打完,左右手各一針,同時我問醫生有冇B形,佢 ...

不是,是 MEN B

回覆樓主:

明白,謝謝樓上兩位家長!

如果打Meningitis 針 -MenACWY or MenB 就不要臨上飛機前打,因為有機會打完會發燒。

ricenoodle 發表於 20-8-10 11:32
如果打Meningitis 針 -MenACWY or MenB 就不要臨上飛機前打,因為有機會打完會發燒。
...

Agree 阿仔週日早上打完2針,夜晚就微燒,手臂酸痛,食左退燒藥瞓左一晚,今朝先退,我以為佢甘大個吾會有咩反應天,所以提早的打定好的!

請問如果上機前只打了MEN B 1針, 另1針怎辦?只否等NHS安排打餘下一支?請問一次過打2針是邊隻針?謝謝

Zebraa 發表於 20-8-11 10:36
請問如果上機前只打了MEN B 1針, 另1針怎辦?只否等NHS安排打餘下一支?請問一次過打2針是邊隻針?謝謝
...
我今天才發現要打這些針, 我女10月1日機, 請問我現在應是在香港打或去英國才打好呀?

waterkittle 發表於 20-9-18 23:02
我今天才發現要打這些針, 我女10月1日機, 請問我現在應是在香港打或去英國才打好呀? ...
聽日去打啦。香港打,就算有反應都在家嘛。英國打,有反應係要靠自己。通常有反應,兩三日就無事

香港有2隻「腦膜炎雙球菌4價結合疫苗」可以打
1) Menactra  是法國藥廠 Sanofi
2) Nimenrix 是美國藥廠 Pfizer

根據英國NHS網頁資料, 佢哋選用嘅係Nimenrix 。

“The MenACWY vaccine is called Nimenrix.”

詳情可以參考以下網址
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/men-acwy-vaccine/

NHS 會為合資格學生(包括海外學生)提供免費MenACWY疫苗接種, 大家可以自行考慮是否抵達英國後再安排接種疫苗。

以下2點供大家參考
1) 幾時打?
如果決定在香港打針,越早打越好, 千萬唔好出發前個幾日打,因為怕有副作用(例如發燒),怕未能上機
2) 是否在香港打?
由於疫苗接種之後,都要一段時期才有效用,如果擔心孩子抵步後接觸來自唔同國家的學生而感染, 便在香港打了針才出發。孩子在外,少一樣擔心,對家長是好事。

回覆 flyingpigpig 的帖子

英國的大學網頁有提及海外學生出發前需要打什麼防疫針,大部份都是要求要打 MMR (麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹疫苗) 及 MenACWY (腦膜炎雙球菌4價結合疫苗)。

MMR - 香港的學童保健計劃已經安排了打2針。
MenACWY - 香港的學童保健計劃並未有涵蓋此疫苗,如需要,須自行安排打針。

你可以翻查理孩子的針卡紀錄,並瀏覽你孩子的就讀大學網頁查看有什麼預防針需要打。
至於部分家長在此提及的MenB ,是其他抗腦膜炎球菌疾病的疫苗, 英國NHS 只為1歲以下的小朋友免費接種這種疫苗。

每個孩子的情況不一樣,是否需要打,請自行諮詢你的家庭醫生。

有關MenACWY 及MenB 的資料 ,請參閱英國NHS網址
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/men-acwy-vaccine/
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/meningitis-b-vaccine/

wloi 發表於 20-9-19 01:03
聽日去打啦。香港打,就算有反應都在家嘛。英國打,有反應係要靠自己。通常有反應,兩三日就無事
...

我都係今日先知星期六飛,e + 唔知點好!

sunny.moon 發表於 20-9-19 11:00
我都係今日先知星期六飛,e + 唔知點好!

如果係下星期6先飛,就星期1好去打,當會有反應星期2,3都無事。
大學係只會久不久問你打左未,打你都係要自己去搵 NHS或者私家醫生打。 你係新到英國,register NHS再等約針,都搞你幾星期。

腦膜炎在英國大學生好common,好易傳染, 中左傷害亦大。所以英國同美國的大學都堅持要學生打。不過就唔會幫你安排。未打之前都係要衛生同戴口罩

回覆 sunny.moon 的帖子

唔好咁擔心, 萬一真係趕住出發,唔夠時間打針,唯有叫孩子自己注重個人衛生,時刻戴口罩, 抵埗後盡快安排nhs打針。 我知以往有些大學於迎新週,會安排學生打針,但今年疫情,唔知大學還有沒有這些安排,叫孩子向學校杳詢。

根據網上資料 ,Nimenrix是香港唯一獲歐洲藥物管理局及香港衛生署核准出售的供初生嬰兒接種的腦膜炎雙球菌4價結合疫苗,更於全球超過60個國家及地區註冊,獲得廣泛認可。
或許因為Nimenrix 是歐洲藥物管理局認可, 所以英國nhs 亦都採用 此針作為 腦膜炎雙球菌的疫苗。

另外,提提大家,
1) 在香港打針嘅時候, 最好帶備孩子的針卡,讓診所於針卡紀錄新的打針紀錄
2) 給孩子針卡副本帶去英國, 方便學校查閱佢有什麼針已打及未打

小公主媽媽 發表於 20-7-28 18:29
我個女剛剛打完兩針A+C and B, 完全冇發過燒,但她16 歲

請問你係米打 Men b (五合一)的雙針? 邊度打可以pm我嗎?? thx

PUIPUI2000 發表於 20-7-28 17:07
請問你喺香港打,係咪打ac W y加b型呀? 小朋友打完之後有冇不良反應

我仔打左, 冇不良反應
只係有一支打第二次 傷口腫左二日
之後冇事

資料好有用,可否也提供邊到打?我女兒今天9月過英國!謝謝(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題