用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備8月讀國際Y1,疫情下轉返讀local K3好嗎? ...
go

準備8月讀國際Y1,疫情下轉返讀local K3好嗎? [複製鏈接]

原本好期待8月去NIS開始Y1, 疫情下可能有排都未能正常上課。即使回校亦只是半日。小孩年紀太輕,認為Zoom沒有用。現在退,便損失兩個月學費,不退,又繼續交全費但自己又要home school。
有家長有這樣的煩惱嗎?小孩有passport,英文好,相信讀local K3,年底再考Y2亦會keep到英文。
   0    0    0    0

讀LOCAL, 私校都 $5-6000, 都一樣, 未必返到學!
除非有學卷幼稚園收, 就抵D

有卷幼有位。諗住橫掂疫情下都要自己教,卷幼就得。同埋N-K2都係讀英文較好嘅卷幼。

回覆 property 的帖子

如果往後會讀返IS, 我也贊成9月讀卷幼, 始終疫情有機會搞多6-9個月, 幼稚園 仲好有機會無得返添 !

你估怕唔怕下年Y2無位呢?始終唔係mass intake

唔知國際學校Y1如何安排?
問問老師,如果安排的好好,繼續讀啦 。
如果讀K3,預咗可能一直停課落去, 咁不如home schooling, 咩都唔使俾。
‹ 上一主題|下一主題