用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 選石鐘山或是馬基好?
go

62網 選石鐘山或是馬基好? [複製鏈接]

62網 選石鐘山或是馬基好?
家住荃灣, 2間都近, 誠問求意見, 想問邊間好?

1) 朋友女讀緊話石鐘山勁多功課, 平時9樣, 星期五功課放題1X樣, 分精英班, 入唔到精英班學校會似雙仁咁閒置學生? 2測2考? 普教中. 學術勁, 派中 Top 5?

2) 馬基多唔多功課? 見網上話好多小朋友讀得好開心, 無分精英班, 多活動,  可選中教中和普教中, 但學術同成綪要小朋友自己主動TURBO 去學同家長谷? 派中 Top 5?

請問如普通話課是否小五程分式都計埋普通話科?

求意見, 謝謝.
   1    0    0    0

almat 發表於 20-7-28 00:07

馬基多唔多功課?
多唔多見仁見智,作為馬基用家,我認為比以前少左好多。

想成績更上一層樓,家長發功間間小學都有,石鍾山去補習嘅亦不少。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

多謝你分享呀,因為我覺得9樣係多,但見之前游BLOG有馬基家長講話只有3-4樣,所以想請教一下.
知道小朋友讀邊間家長都要發功幫小朋友學習及成長,只係諗緊如果別人說馬基唔多功課,開心學校但都派中成績都咁好,所以誠心請教點練成,因小朋友九月小一,想睇下應該再可以做乜野幫到個女, Thanks

almat 發表於 20-7-28 18:31
回覆 gracelam 的帖子

多謝你分享呀,因為我覺得9樣係多,但見之前游BLOG有馬基家長講話只有3-4樣,所以想 ...

其實引起小朋友學習興趣最為重要,馬基確實做到呢點。初小打好基礎,多看中英文圖書,上到高小學習就得心應手。

中英數除左教課本外,學校亦設計增潤教材幫助小朋友學習上增值。

趁小朋友初小時功課比較輕鬆,可重點培養一兩樣體藝興趣。

gracelam 發表於 20-7-28 18:50
其實引起小朋友學習興趣最為重要,馬基確實做到呢點。初小打好基礎,多看中英文圖書,上到高小學習就得心 ...

謝謝你,明白,請問有沒有荃灣區補數學的好?謝謝

almat 發表於 20-7-28 18:53
謝謝你,明白,請問有沒有荃灣區補數學的好?謝謝

抱歉! 我呢方面唔清楚

回覆樓主:

我兩個仔讀石小,高小一個精英一個非精英,both真心唔覺多功課,亦唔算谷。但同學仔普遍幾高質素㗎。

almat 發表於 20-7-28 00:07

其實你不是已經有答案嗎?
學術同成積不是靠學校老師靠誰?
補習?
馬基老師好好, 又真係開心既!

‹ 上一主題|下一主題