用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學想IS轉LOCAL
go

中學想IS轉LOCAL [複製鏈接]

仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文母語,只識聽講基本普通話,粵語完全唔識。因為無打算送去海外讀書, 所以想讀LOCAL多D學中文。

中學有咩學校可以選擇?
   1    0    0    0

是ESF學校嗎?ESF好似去到y7, 已經唔可以參加升中遊戲。其他學校唔清楚。
不過就算可以參加,都要儘量自行階段入到學校。不過沒有呈分試成績,應該都好難。統一派位階段,當“band 4"同學,人哋全部排嗮,先到你。一定入唔到好學校啦。

回覆 b3410 的帖子

甘直資系米自行收生? 中一入學申請系米考試?

回覆樓主:

不如考慮轉間較注重中文嘅IS
將來考IB用Non-JUPAS升大學

王家爸爸    發表於 20-7-27 08:20

potter1127 發表於 20-7-26 23:04

1)參加自行階段,其中以考私校和不參加統一派位的直資為主要目標。2)叩門。3)插班。。。不過基本上這三條路,小朋友在IS的成績都要非常靚麗,才能與local 升中學生競爭。

potter1127 發表於 20-7-26 22:15
仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文 ...
老實講,完全唔識粵語,其實好難喺大部分 Local School 生存。官立嘉道理、玫瑰崗之類可能好啲。

仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文 ...

一般中文科高小課程已經有文言文及詩詞讀。

去到中學,中文科本身讀開local primary school大部份同學都覺得難,連小學中文甚至幼稚園程度都冇,根本追唔到宜家中學中文課程。

可上網參考教育局中一中文科課程內容。

建議還是繼續留返IS度讀,想學好中文,出面另外揾人教中文。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

potter1127 發表於 20-7-26 23:04

直資自行收生,國際學校可以報的。不過要留意申請時間,中一等於IB類國際學校的year 8, 所以應該year 6 開始留意,year 7 去考。不過現在中學越來越重視中文,唔識講廣東話唔緊要,例如女拔,聖保羅男女等學校,講英文加普通話生存到。唔識中文就弊。

坦白講,會死得好慘。
就算俾𡌅入到間中學俾你讀NCS中文+外語,DSE考試模式都夠玩死唔係讀開local school既學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 20-7-27 08:19
老實講,完全唔識粵語,其實好難喺大部分 Local School 生存。官立嘉道理、玫瑰崗之類可能好啲。 ...

港青基信~~~

你可以試試啟思中學。他們有MY1的課程是Pre-Form 1 , 你可以先打去了解.他們是MYP 課程,中文有Chinese as the second language, 蠻符合你女女的條件。

a140452003 發表於 20-7-27 20:12
你可以試試啟思中學。他們有MY1的課程是Pre-Form 1 , 你可以先打去了解.他們是MYP 課程,中文有Chinese as ...
讀啟思唔平得過讀國際學校幾多,一個唔好彩做咗要考DSE個班,簡直係賠了夫人又折兵。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

就算學校讓你入讀,DSE 制度下,需要子女讀中文,先不說高中大部份學校會轉用粵語授課,普通香港學生讀文言文、詩詞歌賦也有些吃力,國際學生就算是中文程度比較好,程度也是落後本地學生兩年,要追上並不容易。

上課、校園生活模式上,子女未必適應,會覺得很約束拘謹。一整天坐在課室裏,大部份時間都是在聽老師授課,沒有很多同學間互動討論。校服、行為上更是嚴謹。

適應 DSE 的話,我覺得如果是中一的話還有時間,不太難。

只有三個方法:1. 轉去更重視中文的國際學校,2. 入讀成績未必理想的直資,例如啟思、宏信、港青基信 3. 轉去南亞裔多/有支援非華語課程的學校(除 Delia、Kadoorie,其他未必容易考):李國寶、地利亞修女紀念學校(百老匯)、官立嘉道理爵士中學(西九龍)、聖瑪加利。

聞說喇沙和瑪利諾每年都有非華語學生入讀,請用家分享是否屬實。

醒目開學勳章

PeterWong2012 發表於 20-7-28 10:41
女拔,聖保羅男女,啟思… 出名既local 中學... 對於正常能講、寫流利兩文三語既band 1 小學生都好難入...  ...

頭2間非常難入,啟思通常一報就收。。。

回覆樓主:

還有一間應該會收的,就是大埔有間德粹,類似啟思,是新校。
否則一般的B1甚至B2直資都幾難會收不懂中文的,更加不會因為英文一科特別好而收你,事實上英語好的local學生也不少,直資學校又要英文好,更加要中文好。

1998Ruby1998 發表於 20-7-28 12:10
就算學校讓你入讀,DSE 制度下,需要子女讀中文,先不說高中大部份學校會轉用粵語授課,普通香港學生讀文言 ...

李國寶唔使諗,今年b1a及b1b學生都有人入李國寶,門檻似乎高了,且他們的小學的全港次第都不差的。

conniewktang 發表於 20-7-29 12:06
李國寶唔使諗,今年b1a及b1b學生都有人入李國寶,門檻似乎高了,且他們的小學的全港次第都不差的。
...

李國寶有非華語班,條隊應該唔同,都可以試?不過我上面都有講,除左 Delia、Kadoorie,其他唔容易。

1998Ruby1998 發表於 20-7-29 12:09

李國寶有非華語班,條隊應該唔同,都可以試?不過我上 ...

但李國寶收的非華語學生,不是拿奬學金就是拿獎,仲乖過本地生,所以都不易入。當然也可一試。
‹ 上一主題|下一主題