用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 報讀國際學校
go

[其他] 報讀國際學校

大家好,我小朋友3歲,想為報2020-21 PY1/reception,對SIS, FIS和KIS有興趣,但我們沒有foreign passport,因知道都多人報,請問收local passport 的機會大嗎?

我們現在在日常生活多了以英文對答,每天也有讀英文故事,開始讓她每天看一會兒英文卡通。在日常生活對答中,她能理解英文,可以用簡單英文句子表達,想請教大家是否足夠應付interview? Thanks!

Syuk828 發表於 20-7-26 13:44
大家好,我小朋友3歲,想為報2020-21 PY1/reception,對SIS, FIS和KIS有興趣,但我們沒有foreign passport ...

最好先入英語為主的IS style nursery或K1,等佢習慣IS模式去到interview時就會得心應手,不用參加甚麼interview班。
一入左一條龍IS,家裏就可以轉番中文台,那小朋友將來就可以中英口語native流利,記住不要太遲轉。
我估SIS 可能要識少少mandarin,唔識講都起碼人地説mandarin時有D反應。
FIS愈早報愈好,Jardine lookout branch不需要看foreign passport.
KIS應該比較易入。
英語能力比foreign passport 重要。

964000 發表於 20-7-26 14:02

最好先入英語為主的IS style nursery或K1,等佢習慣IS模式去 ...

多謝你的回覆和建議 :)

借位問
我們最近才決定為女兒選國際學校,現在家裏只講廣東話,我和先生都是本地人,英語水平普普通通,我們正煩惱現在家中溝通該否加入英語。但我們又擔心自己無論口音和用字都與native speaker有一段距離,會否教壞女兒。請指教。

我同我先生都是本地人,當初決定兩位小朋友由本地學校轉去國際學校時,我地都有同佢地講英文,大概3星期時間,原因係我驚佢地從來不點習慣講英文(雖然學校用英普),到面試時會怯和口啞啞,所以俾佢地適應下一開口就講英文

964000 發表於 20-7-26 14:02

最好先入英語為主的IS style nursery或K1,等佢習慣IS模式去 ...
補充一下,讀邊間幼稚園真係有分別,樓主最好問下間幼稚園拎 track records 睇下,佢地 K2 學生有幾多入左 IS, 有 d 幼稚園 K3 通常得返好少學生,因為 K2完左已經入晒 IS reception class.

東星班 發表於 20-7-29 11:49
補充一下,讀邊間幼稚園真係有分別,樓主最好問下間幼稚園拎 track records 睇下,佢地 K2 學生有幾多入左  ...

多謝你的意見!我想請教各位,除了Anfield,有沒有其他類似KG係可以prep小朋友入IS呢?我們之前5月有報Anfield,但因為某些原因當時沒有接受offer。如果真的入不到類似的KG,入IS的機會會否大減?謝謝各位。

Syuk828 發表於 20-7-29 12:34
多謝你的意見!我想請教各位,除了Anfield,有沒有其他類似KG係可以prep小朋友入IS呢?我們之前5月有報Anf ...

其實全部以英文為主(包括老師同playground language)加上IS style的都可以,但不是local kinder的國際班。
例如Tutortimes, boxhill, woodland呢D都得,N班搵間近就可以。
咁冇入到呢D也不代表入IS的機會大減,還關乎家庭提供的語境和小朋友的語言能力,總有很多例外,不過我提議的叫做optimise 個機會。
BTW我係回應番樓主問申請K1/Reception的年紀。

964000 發表於 20-7-29 13:00

其實全部以英文為主(包括老師同playground language)加上IS ...

Thanks much!