用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住荃灣,有兩個妹妹,抽到荃官,也hold 了SPF, 揀那間好 ...
go

住荃灣,有兩個妹妹,抽到荃官,也hold 了SPF, 揀那間好? [複製鏈接]

住荃灣,有兩個妹妹,抽到荃官,也hold 了SPF, 揀那間好?
   4    0    0    0

Heatherlolomama 發表於 20-7-23 17:40
住荃灣,有兩個妹妹,抽到荃官,也hold 了SPF, 揀那間好?

SPF即係邊間?

回覆 renee0211 的帖子

Sorry, 是SFA

Heatherlolomama 發表於 20-7-23 19:00
回覆 renee0211 的帖子

Sorry, 是SFA

有兩個妹跟尾,我會揀荃官。
荃官已經係地區一線,升band 1應該50%左右
還是你覺得三個都讀私校都ok?
無論係地點/時間/錢銀上都負擔得起。
另外,唔揀荃官,即係一個升小遊戲要玩三次,你累唔累?

Adrio77    發表於 20-7-30 09:34

荃官 for sure

回覆樓主:

荃官小2020年過半(51%)升B1中學
最多人升B1A聯中荃官有36人(24%)

2020年 | 2019年
Band* 官津+ 直資
B1聯中 36 (24.32%) | 35 (23.33%)
B1官津 37 (25.00%) | 38 (25.33%)
B1直資 3 (2.03%) | 1 (0.67%)
-
B1 73+3=76 (51.35%) | 74 (49.33%)
B2A-1C 0+1=1 (0.68%) | 3 (2.00%)
-
B1/近B1 77 (52.03%) | 77 (51.33%)
B2 29+3=32 (21.62%) | 17 (11.33%)
NR 22+4=26 (17.57%) 11 (7.33%)
名單上 135 (91.22%) | 105 (70.00%)
無公布 13 (8.78%) | 45 (30.00%)
總數: 148人(100%) | 150人(100%)

學生升中情況2019-2020
http://twgps.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=4539&article_id=55246

學生升中情況 2019-2020

聯繫中學:
荃灣官立中學、何文田官立中學

六年級學生總人數:148

學校名稱 人數 (Band*)

荃灣官立中學36(B1)
寶安商會王少清中學18(B1)
可風中學(嗇色園主辦)4(B1)
荃灣公立何傳耀紀念中學12(B1)
廖寶珊紀念書院3(B2)
保良局李城璧中學14(B2)
博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學1
何文田官立中學2(B2)
荃灣聖芳濟中學9(B2)
仁濟醫院林百欣中學6
東華三院吳祥川紀念中學2
葵涌蘇浙公學1
香港道教聯合會圓玄學院第一中學2
石籬天主教中學1
裘錦秋中學(葵涌)1
樂善堂梁植偉紀念中學3
獅子會中學1

聖保羅男女中學2#(B1)
寶血會上智英文書院1(B1)
聖羅撒書院1(B1)
順德聯誼總會李兆基中學1(B1)
仁濟醫院羅陳楚思中學1(B2)
香港真光書院1
香港教育工作者聯會黃楚標中學1
香港四邑商工總會陳南昌紀念中學1
嶺南鍾榮光博士紀念中學1
中華基督教青年會中學2#
林大輝中學2#
基督教崇真中學1#(B2)
香島中學1#(B1)
香港管理專業協會李國寶中學1#(B2A-1C)
創知中學2#(B2)
其他中學13

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

學生升中情況2018-2019
http://twgps.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=4539&article_id=48306

有能力三個入直私
更係SFA
現實係要取捨的
我會投荃官
快d放SFA比其他小朋友啦

回覆樓主:

無懸念荃官

回覆樓主:

當然荃官

回覆樓主:

如果3個都負擔起私校學費,非常充裕,我會揀SFA。
友人話官小教學麻麻,科科都要補習,同埋都好多功課,校內競爭非常大。

阿大考到SFA,證明佢叻,吾好抹殺左佢既機會。阿二如抽中津校,阿三係必收生,未必要玩3次升小遊戲。

ipki 發表於 20-7-24 09:06
有能力三個入直私
更係SFA
現實係要取捨的

認同。
抽獎到依家即係已經諗左快將兩個月,真係有需要諗咁耐咩?

Heatherlolomama 發表於 20-7-23 17:40

荃官小同官中是兩碼子的事。當然有聯繋生是有優勢,不過要加倍努力,否則很難適應中學生活。相反SFA跟到足,成績較有保證,升讀中學後沒什麼難度。但沒有聯繫等,升中競爭激烈就一定。

真的要問問自已想唔想玩3次升小遊戲,同埋要考慮第一個小朋友已升小,或頭兩個小朋友已升小(假設都係私小),你要跟小學功課、測考及進度同時,仍有時間再去考小一?
如果大人及小朋友無論金錢、時間、體力及精神都應付到,當然理想地依各人能力去選。大的入了私小,細的不是保證必入,你的壓力一定會一個比一個大。

利申:一個小朋友已升私小,另一個準備考小一,兩邊兼顧真係好攰。

回覆樓主:

一定係荃官。
考慮下如果大的入SFA, 自己有無能力同時兼顧呀大的學業及替呀二再考直私。
再試想想,假若呀大入SFA, 呀二考到直私但非SFA, 自己有無能力兼顧三個小朋友讀三間不同的學校,及再兼顧替呀三考直私。

官小已經唔錯,三位小朋友讀同一間學校好處多籮籮,最實際嘅係你了解哂學校測考模式,妹妹學習路上易好多。

小朋友叻! 付擔到!
我自己都會揀荃官

tococoa 發表於 20-8-3 11:10
小朋友叻! 付擔到!
我自己都會揀荃官

真心請教荃官真係比得上SFA?
(申利)因小朋友叩入荃官,但並唔係心儀。當初只係想選間2線學校作保險,本來仲諗緊小二係咪要再出去考插班....

TineeWong 發表於 20-8-4 00:08
真心請教荃官真係比得上SFA?
(申利)因小朋友叩入荃官,但並唔係心儀。當初只係想選間2線學校作保險, ...
比較邊方面先?

回覆 TineeWong 的帖子

如果講到插班,咁呀梗係sfa強啦.

荃官有精英班, 入不到精英班基本上都唔會入BAND 1中學, 你大的考到SFA, 證明有實力, 但另外果兩個又如何? 到時入不到精英班, 便比人擺埋一邊, 在我, 我不會考慮荃官, 我會比佢去SFA, 然後再考其他一條龍學校, 為兩個細的舖路, 跳出荃灣吧, 到時一年後考插班, 你覺得荃官同SFA出黎的學生, 誰的勝算高
‹ 上一主題|下一主題