用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Clare vs KTS vs 跑馬地寶血
go

St. Clare vs KTS vs 跑馬地寶血 [複製鏈接]

住將軍澳,有一個妹妹,大家會點揀?謝謝分享
   3    0    0    0

寶血又未至於要因為個細的要個大入去拎位。
你住將軍澳,叩到寶血?

所以應該淨返KTS 同 ST CLARE了。
升中風險細,進可攻退可守,ST CLARE。
KTS考得前個堆,升中都係非常強勁。

回覆樓主:

唔想玩升中(要啲保障)唔嫌遠St Clare,如果介意就KTS

你之前已經出過post Vs 寶血,仲未諗掂仲未放。

St Clare就英小加粵教中

bj1315 發表於 20-7-23 16:23

唔想玩升中(要啲保障)唔嫌遠St Clare,如果介意就KTS

寶血 vs KTS係五月頭既post,稱已有offers,相信係11月自行中寶血

回覆樓主:

St. Clare's 有書院直屬位
升中可外闖或升書院(B1B水平)
攻守兼備

回覆樓主:

KTS可望再上一層樓但無直中後盾

2020年 | 2019年
B1*官津 31 (31.31%) | 60 (38.46%)
B1*直資 39 (39.39%) | 54 (34.62%)
--------------------------------------------------------
B1* 70 (70.71%) | 114 (73.08%)
B2A-1C* 7 (7.07%) | 27 (17.30%)
B2* 6 (6.06%) | 8 (5.13%)
NR 16 (16.16%) | 7 (4.49%)
--------------------------------------------------------
總數: 99人 (100%) | 156人 (100%)

2020年
B1*官津 31
喇沙 4 皇仁 1 |
MSS 4 SRL 2 MCS 1 BPS 1 上智 1 |
華英 3 迦密 4 旅港 5 銀禧 2 丘佐榮 1
循道 1 保何 1

B1*直資 39
DBS 3 SPC 2 YWC 2 |
DGS 1 GHS 10 HYS 9 SPCS 2 |
SPCC 3 赤提 3 福建 2 顏寶鈴 2

B2A-1C* 直資 7
培基 3 李國寶 2 王錦輝 1 羅氏基金 1

B2* 6
陳瑞祺 2 TKPS 1 | 
培道 1
直資 2: 德信 1 | 基崇 1

NR 16
聖三一堂 2 聖母院 2 KTS 6 新亞 1
長洲官立 1 朱石麟 1
直資 3: 蘇浙 1 林大輝 1 大埔三育 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2020年中學學位派位結果 7-7-2020

千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已轉校兩年多。

回覆 tummypooh 的帖子

你話竇血未致於要大個個去拎位比細個個, 其實係咪應該去叩門都實入咁呢?? 我好想知道.. THANKS

travisho 發表於 20-7-27 11:25

你話竇血未致於要大個個去拎位比細個個, 其實係咪應該去叩門都實入咁呢?? 我好想知 ...

因為在net 12 寶血乙一實入

你話竇血未致於要大個個去拎位比細個個, 其實係咪應該去叩門都實入咁呢?? 我好想知 ...

佢都多人叩嫁
因為係後備道選

叩門唔係實入
但佢call waiting好誇張
2號出offer
到17號都仲手call waiting
可想而知
好多人都其他選擇都會放棄佢

寶血叩門非實入
不過據以往大抽獎分享 乙一穩

我就一定唔贊成揀K T S,仔仔在此校讀了兩年,現在已經轉校了。唔講功課多少問題,子女谷唔谷得,因人而異。最主要離校嘅原因,係老師們沒有愛心,教學黑板,注重背誦既傳統模式,校方官僚主義極重,不接受家長意見,傳統古老的一間學校。只可說和我們的價值觀和理念背道而馳,但客觀點,百貨養百客,總有人覺得是合適的,這只是我的親身經歷,分享一下而已。祝大家也為子女找到一所合適心儀嘅學校。
‹ 上一主題|下一主題