用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁同培僑,你會點揀?
樓主: Fabi_c
go

陳守仁同培僑,你會點揀?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-7-29 13:31
可能,最開始要問係,問小朋友中文或英文數學題......,會到題D~~~
...
題目中英並列。其實我有興趣想知佢用咩文思考啫

cafeva 發表於 20-7-29 13:40
題目中英並列。其實我有興趣想知佢用咩文思考啫

中英並列,都有佢喜愛睇嘅語文,apps都有default lang啦~~~

cafeva 發表於 20-7-29 13:20
問小朋友數學題用中文定英文思考,佢話都不是,用數字、圖畫、數學思考 ...
pre S1卷,中英對照,佢睇邊一份?

Delete

MrBeast 發表於 20-7-29 12:22
咁呢個是英文問題而不是英數問題。
若果中小出國(我身邊有真過案),相信會難適應,但若英中二三,理科的 ...

純粹分享個人經驗,不喜勿插

我當年讀中小+中中 (比較有名嘅),F.5會考後去咗英國讀A-level同uni。原本好愛bio但d terms太難記,結果A-level選讀phy,chem加double maths. 最初3個月係pick up得比較辛苦,但適應後其實同由香港英中過去嘅同學平起平坐。最後A-level成績幾好,入咗英國其中一間top uni,畢業後返香港做嘢

依家有兩個小朋友,我都係俾佢地接觸中文多d, 始終要學好中文唔容易

mcl203 發表於 20-7-29 10:51
並非讀書成績問題,而係真英小以英語學習為主,已經慣於以英文去理解問題/事物,當中點會無分別?曾經都分 ...

Well said
如果英小同中小冇分別
點解咁多家長仲趨之若鶩

Sing13 發表於 20-7-27 09:29
陳守仁英文當然好, 但培僑英文都唔容易跟.
培僑小一兩三日就要寫一篇英文日常幾句話既短文. 讀一篇英文故事 ...
培僑DSE英文一D都唔差,好過不少英中,5級以上年年keep住30%左右,今年聽講係29%,6個考到5**,同往年差不多。朋友係培橋教DSE英文,佢私下透露嘅,大家幫手可以開放日再了解一下,相信唔會錯。

amidreamer 發表於 20-7-29 22:59

Well said
其實英文真係唔需要靠學校。當然如果你想native/2nd language, 學校生活環境真係影響到。不過,我覺得大概國際學校才可以做到。所以英小還是中小,只不過其中一個考慮因素。學校總體教學模式,教學質素,同學學習態度,peers, 是否你想小朋友一起成長的朋友,這些更加重要。

sunflower2000 發表於 20-7-30 08:41
培僑DSE英文一D都唔差,好過不少英中,5級以上年年keep住30%左右,今年聽講係29%,6個考到5**,同往年差不 ...

打探到今年DSE成績一般喎,最高成績個位都係得2科5**

triceramum 發表於 20-7-30 09:38

打探到今年DSE成績一般喎,最高成績個位都係得2科5**

最緊要睇入三大百分比,上年培僑35%, 希望今年keep到

Sing13 發表於 20-7-27 12:25
九華成績近年差左好多~

sunflower2000 發表於 20-7-30 08:41
培僑DSE英文一D都唔差,好過不少英中,5級以上年年keep住30%左右,今年聽講係29%,6個考到5**,同往年差不 ...

你取某部份英中去參考,須知唔少英中生源係來自中小~~~

回覆樓主:

培僑 for sure

回覆樓主:

我自己對陳守仁一己之見,我亦曾經在第三輪面試中與副校長對談,我認為陳守仁既教學方法與一些新興一條龍直資共通,亦相當欣賞學校有第三語言學習,甚至在三私一直中,論教學方法學生壓力等最欣賞既是陳守仁。但正如我前文所述,陳守仁唯一既問題是冇中學, 將來找適合中學與陳守仁銜接亦不容易。(如果原班人馬直上一中學,相信此學校亦能取得band1B成績。)

冇直屬中學既小學,小學output就主要睇學生入band1中學既百分比。陳守仁歷年大概只有70%入band1中學,估計家長唔希望愉快學習既結果是入band2中中。如果從伊方面比較,倒不如aps, sfa明刀明槍更有保證。相反如果是直資一條龍學校,band1率并不太重要,學生長期全人發展更重要。提高band1率最簡單有效既方法是多操卷。當然band1率亦非無用,聰明既學生未必成績叻,但成績叻既學生就肯定唔是蠢.

至於培僑令我最感興趣既是簡介會中校長相當重視圖書館,每年用一百萬買書。在圖書館聽家長義工講,有啲學生一早會去圖書館借上限八本書,放學又會換另外八本。我認為這間學校相當重視閱讀。

Sing13 發表於 20-7-27 15:06
上Zoom唔出奇, 但不同學校每週課時就分別大了.

培僑zoom 每週時間有多少?聽聞TSL的老師原本堅持完全不用Zoom live 授課直到比家長嘈得太利害先在5月開始每個星期30分鐘,而且所有功課由家長負責對答案老師話停課幾個月期間呢d由阿媽負責

小加子 發表於 20-8-10 10:22
培僑zoom 每週時間有多少?聽聞TSL的老師原本堅持完全不用Zoom live 授課直到比家長嘈得太利害先在5月開始 ...

朋友嘅小朋友喺TSL讀小四,都係咁講,加上佢WFH, 喺屋企似打緊兩份工咁,痛苦到極。佢話九月開學後咁係咁都唔知點算。
‹ 上一主題|下一主題