用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁同培僑,你會點揀?
樓主: Fabi_c
go

陳守仁同培僑,你會點揀?   [複製鏈接]

陳守仁英文當然好, 但培僑英文都唔容易跟.
培僑小一兩三日就要寫一篇英文日常幾句話既短文. 讀一篇英文故事.
英文課堂好多時間用於俾學生Show and Tell.

例如小一教八大行星,每個星由咩組成,有咩山, 小朋友自己設計一個星球, 用幾句英文來描述.

唔是用坊間既教科書, (點會知道人地教得淺呢?)
英文教得更加日常化, 鼓勵學生自己睇書. 與外國小學教育更接近.

而家收既小一學生,我見過佢地小一網上上堂, 老師問問題, 好多學生一輪咀英文回答.
在圖書館, 成班小一學生用英文交談.
我覺得小一都沒可能教得咁快, 應該是學生經過挑選, 家長之力.

deco99 發表於 20-7-25 21:45
培僑好似中英數都係由零教起,數學好似都要寫數字,話小朋友乜背景都可跟到,但我都唔明面試考咁深有乜意 ...

如果真是認為學校由零教起,估計兩間小學都考唔到.

培僑面試題大概是問(   )+7=12, 小一學寫數字咁有趣?

話小朋友乜背景都可跟到, 原因是已經挑選過.

我就覺得如果唔是英幼上去唔容易跟.

至于家長是否舍得放手,如果你小一既孩子可以自覺睇英文書,識得自覺寫短文,識得自己准備 show and tell,(不乏咁樣既小朋友)家長是可以放手.否則,小一就唔合格絕對不奇怪.

但如果小朋友有一定基礎, 又會覺得學習好有趣.

kimlam953 發表於 20-7-27 08:39

聽聞今年派多左offer,所以先少人waiting到。你如果玩過 ...

越早公佈結果既越多人放位,SFA最多人放,九龍塘小學少人放,因為有心儀offer就唔去面試了.

bearbear2014 發表於 20-7-23 23:25
睇你目標,眼見陳守仁升神校或其他band1A 中學不計其數,
培僑有無轉走我唔知,但band1b, 計以前五個band  ...

陈守仁男生如果入到九華,應該算滿意吧.
培僑伊兩年成績同九華相若.

DSE四級以上百分比
九華 2019 64.65%  2018 67.70%.
培僑 2019 66%  2018 64%.

另外,如果认為陳守仁差差地到時都會入到band1B-C 學校,未免一廂情願.

陳守仁各方面都好,亦學多一門外語. 唯一一個問題就是沒中學.

回覆 Sing13 的帖子

向北望, 培僑, 唔錯!
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3913&lan=1

retriever 發表於 20-7-27 14:17
回覆 Sing13 的帖子

向北望, 培僑, 唔錯!

以我對澳洲小學既觀察,我反而認為培僑更接近,培養學生興趣,鼓勵學生閱讀,重視體育活動,冇升學壓力,愉快學習. (但比外國小學對學術重視更多)
至于話升中去外國,我覺得就算官津一線,家庭俾少少語境都可以衔接到外國中學.反而应该抓緊在香港讀書既時間學好中文.

Sing13 發表於 20-7-27 12:25
陈守仁男生如果入到九華,應該算滿意吧.
培僑伊兩年成績同九華相若.
很詳細的資料,謝謝。
唉,其實疫情咁嚴重,到底今年會點樣面試呢?真係好令人苦惱。。。

Fabi_c 發表於 20-7-27 14:33
很詳細的資料,謝謝。
唉,其實疫情咁嚴重,到底今年會點樣面試呢?真係好令人苦惱。。。
...

補充一點,之前疫情期間,培僑小一每周一至五都用zoom上課。上午上三堂,下午上一堂.用校車去各區收發功課.(但又唔使交校車車費)

Sing13 發表於 20-7-27 14:40
補充一點,之前疫情期間,培僑小一每周一至五都用zoom上課。上午上三堂,下午上一堂.用校車去各區收發功課 ...

安排得唔錯啊!
請問你是用家嗎?除了學術,想知小朋友的品行怎樣?培僑的品德教育方面怎樣?

Sing13 發表於 20-7-27 09:29
陳守仁英文當然好, 但培僑英文都唔容易跟.
培僑小一兩三日就要寫一篇英文日常幾句話既短文. 讀一篇英文故事 ...

其實呢啲內容都係大路嘢
間間學校都做緊。

Fabi_c 發表於 20-7-27 14:43
安排得唔錯啊!
請問你是用家嗎?除了學術,想知小朋友的品行怎樣?培僑的品德教育方面怎樣?

學生品行,我唔知點比較不同學校既品德教育, 男女校應該比男校乖,比傳統女校沒咁嚴謹.

系小一兩次面試,學校都觀察過學生既合作性,我覺得唔會有問題.

面試唔使見家長,家長冇須答問卷,校長亦冇單獨逐個見小朋友,創校時間短,冇校友加分,總之就憑小朋友自己實力.

有一節課間小朋友可以去操場跑,小朋友自然會玩得好放,但是嚴禁在走廊跑.

我睇澳洲小學亦是如此,小學課間亦是跑晒出去玩.

amidreamer 發表於 20-7-27 14:46
其實呢啲內容都係大路嘢
間間學校都做緊。

Zoom唔出奇, 但不同學校每週課時就分別大了.

請用家分享, TSL在測考後有没有公佈全班或全級Grade同Ranking?

Thanks.

Sing13 發表於 20-7-27 15:06
上Zoom唔出奇, 但不同學校每週課時就分別大了.

我意思係課程及英文教學內容。

Btw zoom 佢都唔係一開始就有,有啲學校一停課,二月就有zoom了。

amidreamer 發表於 20-7-27 18:07
我意思係課程及英文教學內容。

Btw zoom 佢都唔係一開始就有,有啲學校一停課,二月就有zoom了。

或者咁講,培僑小一英文識聽識講就唔難,唔識聽唔識講就唔易.

的确都唔是什麼新奇嘢,直資小學甚至st cat等幼稚園都是用專題形式,小朋友程度高既就每個課題多D增潤部分,英文無非就是語境和閱讀,吸引小朋友興趣,等小朋友運用語言自己尋找知識,就是咁簡單.外國小學唔太重grammer,香港就要執一下.
英文生字難度高,按書本考試分數高唔代表英文就好.

kimlam953 發表於 20-7-27 08:39

聽聞今年派多左offer,所以先少人waiting到。你如果玩過 ...

我今年先玩,未開始已覺得困難重重,今年變數太多,已有幾間先收portfolio 先揀人in ,靠小朋友都還好,靠portfolio 先無咩信心

amidreamer 發表於 20-7-25 17:16
冇錯... TSL 除中文,全科英語教學,但培小係中文小學,唔講其他,淨係講數學一科,銜接出國都好有問題啦
...

香港大部分小學都是中數,對于小朋友用中文教數更易理解,中學英數亦不難銜接,至於出國,不但不會出現銜接問題,數學科更是華人強項.

兩間學校從幾千人中挑選適合自己既學生,小學階段中數同英數都冇問題.

Sing13 發表於 20-7-27 14:40

補充一點,之前疫情期間,培僑小一每周一至五都用zoom上課。 ...
今次疫情睇到傳統學校,和新晉直資的區別

果然進取好多!唔知是否校長年齡問題,年輕一些對電腦/科技之類接受的快一些。

小曳人 發表於 20-7-24 21:33
我住培僑附近,我遇過d 培僑學生唔係太順眼嘅行為,唔止一個,可能呢d就係緣份,報都無諗過報,唔係我杯茶 ...

係小學生?佢地有咩行為?我都想了解一下

陳守仁 同 培僑 比較,是否陳守仁教學方式比較傳統?

兩間邊間用iPad較多?
‹ 上一主題|下一主題