用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012 - 2020 DSE 狀元中學榜
樓主: elbar
go

2012 - 2020 DSE 狀元中學榜 [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-7-17 11:13
講緊製造過程, 唔一定會遇上好師傅或其他野啫

講真嘅,師傅唔一定好,但階段性要求係存在嘅,即係,無論你製作過程出現甚麽困難,你還是要面對QA檢查,亦可以叫系統性的程序,亦都會有投訴部跟進次貨問題,即係校長,咪以為啲師傅唔怕投訴部,出事要交代的。劣質師傅,流轉性係嚴重的,亦即係無得留低~

我係EK分享過,理得你一級榮譽畢業生,數學專科又如何,英文未符客戶要求,未能符合客戶要求,客戶製作過程被不受客戶尊重,卷嘅答案有質疑,圍左位師傅兩次,唔見咗粒幾鐘,咁易捱咩~~~

mcl203 發表於 21-7-17 11:27

講真嘅,師傅唔一定好,但階段性要求係存在嘅,即係,無論你 ...

直資或合約制嘅師傅可能係會好啲, 始終客戶同老闆唔同, 官津嗰啲old seafood 可以hea到退休收爐㗎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dylanli2017 發表於 21-7-17 11:17
回覆 b3410 的帖子

只能表明間學校盡收頂級尖子,及間學校一向被人捧為神校,名牌吸引尖子。君不見有個貼 ...
間間都有hea教老師,只係比例高低問題,同學自己好唔好彩,大家夾唔夾到,同學之間學習氣氛等等。名校光環都唔可以忽視,有時都係一個動力,促進。

gracelam 發表於 21-7-17 11:37
直資或合約制嘅師傅可能係會好啲, 始終客戶同老闆唔同, 官津嗰啲old seafood 可以hea到退休收爐㗎  ...

論出狀元多嘅中學喎~~~

幾位客戶各手執一堆國際標準,質疑師傅嘅專業性,問佢用乜標準,我啲興趣班大師傅話你唔夠專業。唔使去到投訴部,位師傅已經近乎咸出嚟~

就算知某間少出狀元嘅官中,某年出咗位狀元,校內評係佢真係好刻苦,靠自己做狀元。可以反映學校唔係唔知佢勁,亦當然唔會係完全無特別支援啦~~~

回覆 gracelam 的帖子

如果本身d家長自己都已經谷爆個仔女,老師又點會唔hea? 老細個女讀SFA,佢話,SFA既家長非常谷,直頭等車時都要KEEP住溫書,SFA本身已經從幾千人入面選百幾個叻既,名校只是製造谷既氣氛比你,如果佢既學生是大抽獎入而唔是千挑萬選既話,升中派位一定冇而家咁亮麗。

Dylanli2017 發表於 21-7-17 11:53

如果本身d家長自己都已經谷爆個仔女,老師又點會唔hea? 老細個女讀SFA,佢話,SFA既 ...

家長谷爆仔女系列,即係高要求客戶。我估,老師更加唔可以hea,唔係,啲高質家長可能經常係投訴部出入,所以老師都要兼顧客戶服務,起碼頂住客戶唔好去投訴部,瓜~~~

mcl203 發表於 21-7-17 11:48
論出狀元多嘅中學喎~~~

幾位客戶各手執一堆國際標準,質疑師傅嘅專業性,問佢用乜標準,我啲興趣班大 ...

我只帶出一點入到名校做到狀元, 首先係自己已經有做狀元嘅料子 (掹車邊抽入另計)。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 mcl203 的帖子

問題是D家長仲勁過老師呢,老細話好多家長自己學歷都好勁,有個仲自己開埋補習班,專幫SFA學生補,有晒歷年試題習作之類,學生上門搵佢補.

gracelam 發表於 21-7-17 12:04
我只帶出一點入到名校做到狀元, 首先係自己已經有做狀元嘅料子 (掹車邊抽入另計)。
...

明白嘅,只係分享下身邊嘅窄視野感覺~~~

係對推高成績一定有幫助的,若有大比例hea老師,係好難推高整體成績啲,如果咁易知係狀元料子,間間學校都識收了~~~

Dylanli2017 發表於 21-7-17 12:10

問題是D家長仲勁過老師呢,老細話好多家長自己學歷都好勁,有個仲自己開埋補習班,專 ...

明嘅,問題係家長/老師勁,你無一定料子,係唔易令佢哋接受你嘅。上面講嘅例子,同學們同果位師傅明言,好在你係工場師傅,若你教我語言表達,你可以行開了。自己果位初中聽到,都為師傅感覺難受,唔使咁直接吧~~~

hkpapa852 發表於 21-7-16 21:21
四十幾五十萬人9年得出嚟既狀元總人數,都不及人地2000人一屆考試出嚟既狀元多 ...

又未必可以比較,IB同DSE好似一個游蝶式,一個游自由式。

IB狀元有幾多個喺媒體到搵到名?DSE狀元就幾乎個個都有媒體做訪問!

狀元本來就冇標準,GCE AL又點至算狀元?3A*,4A*,還是5A*?

其實古代以前嘅狀元,係真正嘅第一名。每年幾個,幾十個,甚至百幾個第一,叫狀元始終有啲兒戲!

我記得70/80年代嘅會考,唔係年年都有9優狀元,有時8A都叫狀元,但得一個兩個,確係實至名歸!

如果DSE有人有8個5**,7個5**就唔應該叫狀元!

不過每人都可以定義咩叫狀元!

Band5 發表於 21-7-17 13:07
又未必可以比較,IB同DSE好似一個游蝶式,一個游自由式。

IB狀元有幾多個喺媒體到搵到名?DSE狀元就幾乎 ...

係條街度「撞完」一個又一個「狀元」
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dylanli2017 發表於 21-7-17 11:17
回覆 b3410 的帖子

只能表明間學校盡收頂級尖子,及間學校一向被人捧為神校,名牌吸引尖子。君不見有個貼 ...

咁公道講句唔係個個都hea 教,亦相信間間都有hea 教,有某名校仲俾家長投訴到上過報紙
而外補亦間間學校都有
不過我個人覺得名校既麵粉唔止叫靚,直情有d靚到中一已經係法式西餅

gracelam 發表於 21-7-17 11:37
直資或合約制嘅師傅可能係會好啲, 始終客戶同老闆唔同, 官津嗰啲old seafood 可以hea到退休收爐㗎  ...

我個人反而覺得直資合約除非係old seafood 轉個時已經係舊制,新既好師傅過晒福利好既官津

Dylanli2017 發表於 21-7-17 11:53

如果本身d家長自己都已經谷爆個仔女,老師又點會唔hea? 老細個女讀SFA,佢話,SFA既 ...

其實小學同中學真係唔同,小學家長都可以靠自己,去到中學要谷除非科科外補,但都要睇外補師資咩質素先

Dylanli2017 發表於 21-7-17 12:10

問題是D家長仲勁過老師呢,老細話好多家長自己學歷都好勁,有個仲自己開埋補習班,專 ...

小學講真d野有幾難,曾經識幾位1a 教dse既老師,dse past paper 科科都有齊,但佢教自己小朋友dse 時都要請外援,無理由科科都識,現在講緊5**狀元,唔係小學拎A

名校出狀元,除左麵粉靚,良好既學習氣氛(電兔效應),師兄師姐既modelling effect承傳,視野,學習機會(COVID 前既exchange 機會,參與唔同programme 既機會我覺得都有影響

回覆樓主:

DSE 2021 | 文憑試覆核結果出爐
考評局:無新增狀元、榜眼

https://www.hk01.com/社會新聞/665083/

繼大學聯招( JUPAS )上周四(12日)放榜後,香港中學文憑試(DSE)覆核結果今日(18日)出爐。考評局透露,經覆核後,考獲七科5**(俗稱狀元)及六科5**(俗稱榜眼)的考生人數不變,即今屆DSE狀元數目維持七人。

香港考評局今日(18日)公布香港中學文憑考試成績覆核結果。據考評局回覆資料,經覆核後,考獲七科5**(俗稱狀元)及六科5**(俗稱榜眼)的考生人數不變,即今屆DSE狀元人數維持七人。

成功覆核而不滿意早前JUPAS放榜結果的考生,可在明天(19日)早上9時至下午6時透過聯招帳戶,遞交新的考慮入學申請,並嘗試申請報讀較高次序(成績要求更高)的課程。JUPAS將在8月26日公布按覆核成績,重新考慮入學申請的遴選結果。

大學聯招處早前公布,今年共有40,658人參與聯招,當中20,035人,即49.28%獲正式取錄資格,比去年的48%為高。

獲取錄資格的逾兩萬人中,有15,147人獲派八大或公開大學的學士學位課程,其中七成五(1.4萬人)獲派首三志願(Band A);另有4,543人獲副學士學位或高級文憑取錄;至於SSSDP「資助計劃」的全日制學士學位課程,共取錄3,491人。

就算覆核成功,會唔會原本想報嘅科系已經收夠人,變成達標都冇機會?

ok3 發表於 21-8-19 20:48
就算覆核成功,會唔會原本想報嘅科系已經收夠人,變成達標都冇機會?

江湖傳聞,只要分數高過已有offer嘅學生所考到嘅最低分數,要必收~~~
‹ 上一主題|下一主題