用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的私人英文老師是怎樣教初小English writing ...
樓主: Yfyh
go

你們的私人英文老師是怎樣教初小English writing   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

網站 test your vocab,話成人 foreign learners 係 2500-9000,而大部份 native 係 20,000-35,000,我都係剛剛好 21,500。好多字要生活、融合先會見到,睇書都唔會見到嗰堆字,但一查意思就會「喔」,恍然大悟。佢個 study 都有寫,如果有出過國住過下,都可以超過 10,000。小朋友有興趣都可以玩下,但佢嗰個 test 真係一啲都唔容易,去到最後 stage 我只係識~40%。
12 歲 native 小朋友係 14,375,5 歲係 6,010,18 歲係 22,046(佢網站自己講)。

突然忽發奇想,想玩下中文程度,結果原來我只有台灣中三語文程度,即係 50%。有興趣可以玩下,不過裏面有啲係考普通話讀音,亦有考成語,一啲都唔容易。

https://www.arealme.com/chinese-vocabulary-size-test/zh/

佢仲有文言文挑戰,我做唔夠 10 題已經投降,唔識做。

1998Ruby1998 發表於 20-8-26 23:49
回覆 little_yolky 的帖子

網站 test your vocab,話成人 foreign learners 係 2500-9000,而大部份 nativ ...

好奇,入去你講的網,玩吓

little_yolky 發表於 20-8-26 21:27
無辦法,香港小朋友唔係native,vocab唔夠,諗到都寫唔到。好似我兩個女咁大個,老師都係話vocab唔夠,話 ...
Vocab咁學法好港式

3Meowshome 發表於 20-8-27 00:46
好奇,入去你講的網,玩吓

勁    恭喜,你屬於高層次人士

1998Ruby1998 發表於 20-8-27 00:48
勁    恭喜,你屬於高層次人士

謝謝。

誇獎了

3Meowshome 發表於 20-8-27 00:48
Vocab咁學法好港式

我都無講佢哋點學,你都睇到港式你都好犀利喔不過,響香港學習緊係港式,唔係你想係蛙式定蝶式?

little_yolky 發表於 20-8-27 08:15
我都無講佢哋點學,你都睇到港式你都好犀利喔不過,響香港學習緊係港式,唔係你想係蛙式定蝶式 ...
不好意思,你對,我把你和另一位掉亂左,以為係填充式作文那位。不好意思。

3Meowshome 發表於 20-8-27 09:23
不好意思,你對,我把你和另一位掉亂左,以為係填充式作文那位。不好意思。
...

填充式果個方法真係好搞嘢。我哋學校初小一般都係看圖作文多,留空最後一格叫小朋友諗結局。其實都有規範咗,不過香港係咁,中作都有規範,何況外語。我女初小時中文老師要佢哋背作文範文,我好無語。

每一個主題都會有相關生字或故事講,然後先至作,好似去海灘,咁唔會只係go to swim and make sand castle 咁簡單

little_yolky 發表於 20-8-1 20:30
一年班真係可以慢慢嚟。搞好句子結構先。然後搞好一段。我女女NET係P4開始。佢個個禮拜都要作文,學校要求 ...

可以介紹個net给我嗎?謝謝。

回覆樓主:

小囡學左creative writing 一段時間,老師成日話佢寫野好框框,即係唔夠天馬行空,內容無咩趣味。又例如happy,好多類似happy既字,佢識既,但到寫又只會用happy。
聽到我好氣餒,老師話可能佢要再睇多d書,拎多d生字先。
但其實我地都有睇開書,唔同既字,讀到都明,但就唔能夠好自然咁寫出黎。
唔知仲繼唔繼續好......
各位媽媽,有無意見可以俾下我?

回覆 honeybibibibi 的帖子

小朋友作文要先從perspective教,不是灌生字

3Meowshome 發表於 21-7-31 22:35

小朋友作文要先從perspective教,不是灌生字

咁應該如何幫助呢?謝謝。

我小朋友本身個人好乖,樣樣事情循規道舉,唔知係咪因為佢乖到太緊要。
例如叫佢作個學校名,佢會諗d真名,我話其實你鍾意咩名都得架,Rainbow School/Unicorn School都得。

所以我已決定停一停,唔係呢間學writing先啦!想小朋友暑假清空一下個腦袋。

反正學習作文都唔係一時三刻既事。

改名用alliteration 啦
例子: Unique Unicorn Academy

有perspective 後要教佢點包花紙

改名同生字係寫作技巧,即我提的Alliteration係其中一個Figurative Writing Technique。小朋友寫文發唔大,家長Knee Jerk Reaction咁好多時話係識唔夠字,其實係Perspective未打開。

我覺得私教1對1有時唔係一定好, 我之前係用私教, 但覺得價錢同學習進度唔成比例, 最後都係換返英文教育中心. 老師有一套特定教學方法和守則

ashleymumum 發表於 21-8-4 18:33
我覺得私教1對1有時唔係一定好, 我之前係用私教, 但覺得價錢同學習進度唔成比例, 最後都係換返英文教育中心 ...
其實任何模式都唔一定好/適合。
以教得同樣地好,又同樣地學生同老師夾的話,Group堂好過單對單,但唔係因乜野System,而係Social Learning的Effects。
‹ 上一主題|下一主題