用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急:中大考5以上是否有分加?科大有無分加? ...
樓主: 鋈鑫
go

急:中大考5以上是否有分加?科大有無分加? [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 20-7-22 11:38
CU JS4690 收29-30分。妳仔28有D蚊

我仔終於入到第一志願中大理論物理精研,謝謝你!

瑩瑩老豆 發表於 20-7-22 11:41
上年分數? 今年有機會要求低D

2018年有161人第一志願報中大物理精研,但只收20人,今年數字唔知,不過終於入左放下心頭大石,感恩感恩

瑩瑩老豆    發表於 20-8-13 19:44

鋈鑫 發表於 20-8-13 18:38
我仔終於入到第一志願中大理論物理精研,謝謝你!

恭喜晒       

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 12:52

Jupas係睇唔到

即係每間中學都可以睇到每個jupas課程的所有"取錄生"的個人成績嗎?thx.thx

咁好嘅!咁好嘅數據俾中學嚟做咩??有DD想不通。

lm251099 發表於 20-7-22 13:11
我相信佢地出CO 都吾會低過LQ,如圖中第一位同學一定是有其他技能啦,因為祗有21 分。所以自己都要做吓分 ...

想請教下,第一個計唔到21分,係點計架?thx.thx

鋈鑫 發表於 20-8-13 18:46
2018年有161人第一志願報中大物理精研,但只收20人,今年數字唔知,不過終於入左放下心頭大石,感恩感恩
...

DSE2018不是有76人响BandA報讀嗎?而取錄了26人。想問問,161人係咩數字,thx.thx

參考資料:
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/cuhk/JS4690/

YmOra 發表於 20-8-13 21:45
DSE2018不是有76人响BandA報讀嗎?而取錄了26人。想問問,161人係咩數字,th ...

唔好意思,應該係2019年數字,是出路指南2019有寫

鋈鑫 發表於 20-8-13 22:07

icthx.thx

鋈鑫 發表於 20-7-22 10:38
阿仔:物理5** 、化學5* 、生物5、數5、英5  
中大物理精研或科大國際科研有無機入到?

先恭喜你囝囝入到"物理精研",我知道哩個課科好難入

想請問下,你兒子是否一開始就計劃以(物理+化學+生物+數+英)五科為取勝科目嗎?他不擔心萬一失手就無第二科可以補上嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-8-13 22:14
先恭喜你囝囝入到"物理精研",我知道哩個課科好難入

想請問下,你兒子是否一開始就計劃以(物理+ ...

他是理科強文科弱,這次考得比預期差左,應該是全級都比上年差左,他在校內考試評估佢3科5**、1科5*、2科5,他第2志願科大國際科研,第3志願中大科學,最差第3志願一定收硬

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 12:56
不過我唸唸下,發現有個疑問
睇到每一個收生成績,其實可靠嗎?我唔知系統睇唔睇到學生是否有special cons ...

分享返今年放左榜之後回校,睇過所謂每個科上年收生的成績電腦資料。
原來每年放左jupas, 學生歸哂位,有書讀既,每書讀既,你們中學都會同每個學生確認讀左咩course, 邊間院學。然後登入教育局這個資料庫,輸入這位同學的入左咩course no. 每科成績
例: js xxxx
5**5455*43(m2 phy chem)
這個system 就是讓學校睇到上年那個科目 每位學生的成績。
今年老師就讓我們學生和家長看,如果想讀那個科,有跟你成績有沒有很接近的,即每科分佈差不多,那就入的機會比較高。當然不能完全作準,只作參考。因為每年每間院校,每科都可能有特別的追隨者,今年就好像特別多人去CU.
那個資料庫,可sort by best 5, best 6 or 4C+24C+2 x, 正如大家所講,老師都會說低分入的可能是有Co, 另計

鋈鑫 發表於 20-8-13 22:25
他這次考得比預期差左,應該是全級都比上年差左,他在校內考試評估佢3科5**、1科5*、2科5,他第2志願科大 ...

明白。好在e+無影響仍然入到最心儀學系。

我仲以為你兒子會修讀7科,但睇嚟係選擇了(4c+2x),是否想集中多D火力摘星嗎?

YmOra 發表於 20-8-13 22:36
明白。好在e+無影響仍然入到最心儀學系。

我仲以為你兒子會修讀7科,但睇嚟係選擇了(4c+ ...

讀7科+M2,文科中文4,通識3,M2 5

鋈鑫 發表於 20-8-13 22:38

完全明白晒!十分多謝你的透澈的分享,你囝囝的例子好有參考價值,資料好有用。thx.thx

鋈鑫 發表於 20-8-13 22:07

通常這些較多人爭的科目,只看 Band A數字,其他 Band 的數字沒有意思的。每年差不多3個人爭1個位。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-8-15 12:23
通常這些較多人爭的科目,只看 Band A數字,其他 Band 的數字沒有意思的。每年差不多3個人爭1個位。
...

上年BandA係161人報讀,8爭1

鋈鑫 發表於 20-8-15 12:26
上年BandA係161人報讀,8爭1

你看看樓上26樓的連結,2019 年82人。

我看不到161人。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

鋈鑫 發表於 20-7-22 10:38
阿仔:物理5** 、化學5* 、生物5、數5、英5  
中大物理精研或科大國際科研有無機入到?

講返攞5以上加分,我真係諗極都諗唔明,講到好似係好大改革,但4到5**每科相差由1分通通改為1.5分,咁攞4以上嘅根本就一齊水漲船高無分別,真正受惠嘅只係有計分嘅科目攞3或以下至會相對舊年有著數!

以樓主為例,舊制28分(7+6+5*3),新制就32分(8.5+7+5.5*3),好似高分咗好多,但實情係幾乎所有舊制28分嘅都會新制攞32分,例外嘅只有:

7+7+7+4+3 => 8.5*3+4+3 => 32.5分
7+7+6+5+3 => … => 32.5分
7+6+6+6+3 => … => 32.5分
7+7+7+5+2 => 8.5*3+5.5+2 => 33分
7+7+6+6+2 => … => 33分

以best 5計,第5科攞3或以下嘅會有幾多?

新制其實明係攞5以上加分,實係攞3加0.5分,攞2加1分。

Hi 可否比你阿仔聯絡方式比我

因為我個仔下年都想入中大物理(js4690)

所以想比我個仔問下你仔啲interview嘢

鋈鑫 發表於 20-8-13 22:38
理科人best6主力 phy/chem/bio/math/m12/eng
所以不要輕易drop去1X,  應策略性""drop""中文/LS(保合格)…才是正路!!.

‹ 上一主題|下一主題