用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想女兒英文好,多時間發展音樂或運動才能 ...
go

想女兒英文好,多時間發展音樂或運動才能

其他科目不太重要,亦不想她讀得太辛苦,想她長大成一位優雅的女性,母親,不需要是女強人,有哪些小學可以考慮?

Moniachiu718 發表於 20-7-20 14:52
其他科目不太重要,亦不想她讀得太辛苦,想她長大成一位優雅的女性,母親,不需要是女強人,有哪些小學可以 ...
國際學校+禮儀班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-20 15:07
國際學校+禮儀班

想知禮儀班邊度有?

hkpapa852 發表於 20-7-20 15:07
國際學校+禮儀班

係咪暗喻香港嘅教育體系滿足唔到呢個願望

回覆 Justmichelle 的帖子

想女兒英文好》英文小學/傳統一線學校/國際學校其他科目唔太重要,唔想讀得辛苦》國際學校?(不過國際學校都係科科都很重要)

強烈推薦己連拿小學》港島中學,著名校友文雅麗,知書識禮,溫文儒雅,六語流利,尤其英語。

ar_mak 發表於 20-7-20 16:10
離婚收場你都拎黎介紹。

佢只寫母親,冇話妻子 wor。我未諗唔到有咩其他女名人讀國際學校+唔係女強人+係賢妻良母。

不過傳媒話離婚原因係興趣不合,咁呢點係幾可惜嘅。

回覆樓主

唔針對樓主,我只想講我好驚訝好多家長仲有好多關於性別嘅stereotypes,例如女仔數學無咁叻,女仔讀書好都不如嫁個好老公等等。而家都乜年代?

回答樓主問題,我都覺得讀普通國際學校或普通英文學校如德萃果d啱你。

zaba    發表於 20-7-23 09:42

1998Ruby1998 發表於 20-7-20 16:18
佢只寫母親,冇話妻子 wor。我未諗唔到有咩其他女名人讀國際學校+唔係女強人+係賢妻良母。

不過 ...

國際學校英基啦,除了文雅麗,徐子淇(South Island) , 朱玲玲(KGV) 也是

964000 發表於 20-7-20 16:57
國際學校英基啦,除了文雅麗,徐子淇(South Island) , 朱玲玲(KGV) 也是

但宜家問小學嘛,朱玲玲間小學執左,徐子淇係澳洲長大。

所以未諗到一個賢妻良母係小學中學都係香港嘅國際學校讀書但唔係女強人。

回覆 deco99 的帖子

其實我反而覺得…係而家呢個年代出左問題!男女係有分別的,男主外女主內,才會平衡!有"選擇"才是重點!要做女強人,或者賢妻良母,等孩子自己選擇!個人感覺,認識身邊不同學校畢業嘅朋友,好似瑪利諾同瑪利曼幾適合樓主!

deco99 發表於 20-7-20 16:20
唔針對樓主,我只想講我好驚訝好多家長仲有好多關於性別嘅stereotypes,例如女仔數學無咁叻,女仔讀書好都 ...

講得好

其實樓主幾時話要培養「賢妻良母」?回覆自行腦補咁多