用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 九型人格
go

九型人格

《九型人格教子心法》一書中提及:

很多人都相信, 父母提供良好教育和生活環境可以塑造改良孩子的性格, 增加他將來成功的機會; 若性格不具備可塑性, 父母的很多努力豈不是會白費?

答案令人氣餒, 不幸的是, 這是事實:很多花費父母大量心力和財力的做法是沒有效果的。

另外書中亦提及: 暢銷書《魔鬼經濟學》對這些因素逐一做了詳盡的解析, 顯示我們的傳統觀念都過份誇大了父母教育和後天環境對學業成績的影響。…部份看似後天的努力, 如參加家教會, 家裡有很多書, 其實只是反映了父母的性格而已, 並不代表這些做法本身有效…

呢類書本身雖然會傾向誇大佢個selling point, 即性格, 的重要性, 但我亦相信對於成績及事業的成就影響, 性格佔了7成。

我覺得不需要抹煞父母的後天努力, 但父母最重要需要管理自己的期望。好似如果小朋友本身唔夠專心, 就要接受佢學習效率會慢D, 大班亦難以有成效, 而興趣更加係難以培養。

Innate vs learned.

我諗有尐野可以从小教導,如自理力、責任感、分辨是非、接受自己……之类;有尐野係天生,好似內向、同理心、承擔風險能力……天生既好难完任扭轉,只能改善。 父母既期望管理首先要瞭解孩子本質,定下合理目標去改善天生部份,盡量培養後天,發揮所長。

Yanamami 發表於 20-7-23 10:53

Well said.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Agree

qpalzm 發表於 20-7-19 13:41

很多人都相信, 父母提供良好教育和生活環境可以塑造改良孩子的性格, 增 ...
一如文中所言,我細囝可塑性是"0".
由生活, 讀書, 教育, 考試, 均由自主性格控制.

雖然是數學資優(從未做測試, 表現証明了), 外表跟態度與一般同學無異, 只是較沉默.
邏輯思維高, 與基本邏輯思維方向不同的, 便心裡不認同.

學習不是求分數, 也是他的原則.
由於, 對語文興趣不大,(並不是沒能力/沒時間).
中英文, 通識成績較差.
我曾協助安排了私補中文/通識, 是學校的師姐.
補習老師是位十分十分優秀的中大高年級學生. 到後期, 中大未畢業已找到教職.
補習期間也許有點幫助.
但, 補習老師臨別前, 我短訊回應了一句: 泥牛入海.

考試成績, 當然落空.

對於孩子的理解, 很清晰. 所以, 一切都很自然.
好像, 自己也代入了一樣.

細囝是有異於別人的專長.
好像, 一根特別的鎖匙. 可能, 看似無用,
也不能更改鎖匙上的微細刻度.

但, 也許這鎖匙是能夠打開一躺特別的門.

平常心, 自求多福!

我曾幾何時以為責任"感", 同理"心", 價值"觀"等可以教到, 但往往事與願違。
我漸漸轉為同佢講後果、代價等呢D佢會切身感受到的道理, 佢必須自己決擇、自己承受後果。

stillgood20 發表於 20-8-1 12:36
一如文中所言,我細囝可塑性是"0".
由生活, 讀書, 教育, 考試, 均由自主性格控制.
係咪有youth is wasted on the young的感覺呢。最慘係佢連別人用心教佢的心機都浪費埋, 有時實在令人非常氣憤。

qpalzm 發表於 20-8-2 17:50
我曾幾何時以為責任"感", 同理"心", 價值"觀"等可以教到, 但往往事與願違。
我漸漸轉為同佢講後果、代價等 ...
的確唔容易……我真系由三歲教起,花好多心機。有時盡左力,问心無愧就算,方法同效果人人不同。

qpalzm 發表於 20-8-2 17:56
係咪有youth is wasted on the young的感覺呢。最慘係佢連別人用心教佢的心機都浪費埋, 有時實在令人非常氣 ...
平常心!

qpalzm 發表於 20-7-19 13:41

很多人都相信, 父母提供良好教育和生活環境可以塑造改良孩子的性格, 增 ...

最緊要了解孩子性格,接受孩子性格,因材施教,要有遠見,選校亦好重要,培養興趣,多元智能發展。

如果小朋友本身唔夠專心, 就要接受佢學習效率會慢D< correct
但行行出狀元,條條大路通羅馬,不需太灰心,即使讀書真係唔得,培養其他才能出來一樣可以搵食,最主要係發掘出小朋友的優點、喜好和獨特之處,才加以培訓。

回覆 qpalzm 的帖子

身教就係最好既教育

True

唔知係咪生兩個多數性格都會好唔同呢?
大個個本身比較被動同怕事, 但細個個不嬲有種氣燄。話說細個個剛上小學:

細: 我覺得x主任(訓導主任)好令

大: 吓?佢好惡架喎, 個個都怕佢架。佢成日鬧人架。

細: 我覺得佢好好人喎, 佢鬧你都係想你好咋。

我估細個個第時大個唔好惹的

&#128077; agree

講得好