用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 疫情下如何夾伴奏考級
go

[音樂] 疫情下如何夾伴奏考級 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友報了年尾考樂器,原本打算暑假夾伴奏老師,但因為疫情又嚴重咗,唔想四圍去,所以現階段又夾唔到歌。大家有無試過用Zoom夾? 有無時間延誤呀? 成效ok嗎?
   0    0    0    0

Zoom夾到, 沒有延誤,音效可能用blue tooth speaker 出會再好D。

回覆樓主:

我仔10/11月考級,未開始夾。老師説等確定考試日才夾。

醒目開學勳章

964000 發表於 20-7-18 16:57
Zoom夾到, 沒有延誤,音效可能用blue tooth speaker 出會再好D。

伴奏老師唔贊成用zoom, 但疫情甘嚴峻,阿女吹管樂又要除口罩,如果如期十一月考,都唔知點夾伴奏好,唉。又末收到官方安排,真係好煩。

妹妹豬媽媽 發表於 20-7-23 12:06
伴奏老師唔贊成用zoom, 但疫情甘嚴峻,阿女吹管樂又要除口罩,如果如期十一月考,都唔知點夾伴奏好,唉。 ...

你考幾級?11月先考是否不需要咁快夾住,不如自己用錄音夾下先,除口罩好risky, 老師自己唔驚?我女有用zoom伴奏上堂效果ok,用speaker出音效不錯的。
講真11月都唔知考唔考到,我地已經由五月postpone到八月又11月,積埋咁多人到時都唔知考唔考到,再延期都可以考高一級了。

‹ 上一主題|下一主題