用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天同瑪神自行二十分機會大嗎?
樓主: Hkrazorback
go

荔天同瑪神自行二十分機會大嗎? [複製鏈接]

回覆 trancypants 的帖子

舊年冇去過40網open day, 兩間大熱請問是指茘天瑪神嗎?今年疫情,唔知重有冇機會。咁有邊間一線值得留意呢?

40網的大熱有4間:
協和
荔天
旅港開平
瑪神

我個人感覺係,最熱門、最多人爭的是協和,跟著就係近年成績上得很快的旅港開平。

Hkrazorback 發表於 20-7-23 04:51

唔該晒,我一直以為荔天排名高啲,升中選擇會比較好。不過因為小朋友男仔,深水 ...

瑪小 是一間好學校 又教深半年、但因為世襲生多、又位少、比較難入、荔天好像機會多d....

俾你參考:今年荔天叩門表上,有註明:如111, 會優先考慮。

至於,非111, 有無機?就唔敢肯定了。

申利:我非111, in 都無得in,但己經係名小+本區。

回覆 darkgard 的帖子

睇大家意見,111可以提升扣門機會率,但跟成功沒必然關係。感覺如有心儀小學依然值得一試,不過就唔好期望過高了,它只是被取錄的其中一個加分位!請問今年多唔多前輩20分,但入唔到心儀小學嗎?

Hkrazorback 發表於 20-7-25 12:10

舊年冇去過40網open day, 兩間大熱請問是指茘天瑪神嗎?今年疫情,唔知重有冇機 ...

40網非直聯小2020年升B1
旅港 > 荔天 > 善導 > 長協

回覆樓主:

40網直聯小 除瑪神有直屬中學外
愛德有聯中長天(B1男校) 亦是熱門
四邑有聯中黃棣珊(B1男女) 非熱門

我的小朋友兩間都是000去面試
荔天有面試機會但無去面試!
瑪神收了但放棄了!

我地今年瑪神111叩門冇回音

睇大家分享,111適合40網家長用于心儀小學加分。

今年情況係,協和 111 一定有得見                   旅港沒111有得見  (按做卷收生 111卷係容易 沒111要串字)
                   荔天111 可以沒得面試
                   瑪神唔係111都有得交片

所以你考慮111點用, 今年111荔天有人都冇得面試

回覆 mable0901 的帖子

唔該晒!其實要博嘅,會谷直資同私校。睇咗大家經驗,明白用到111只係在叩門時,在一間心儀學校加少少分,但也不要期望過高!
荔天瑪神都係好學校,我唸是但一間都唔會揀錯啦:)

住深水埗, 女仔, 得20分(宗教分), 有細佬跟尾。 甲部搏唔搏瑪神好? 定係喺兩間聖家/聖羅擻之間3選1, 細佬就幾年後先算?

Dybala 發表於 20-8-7 16:42
住深水埗, 女仔, 得20分(宗教分), 有細佬跟尾。 甲部搏唔搏瑪神好? 定係喺兩間聖家/聖羅擻之間3選1, 細佬就 ...

自行20分兩間聖家穩
見以下分享有15分中

2020/21 年度小一自行分配取錄統計資料 (14/5 更新)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3801288
‹ 上一主題|下一主題