用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大監護人 notarized signature
發新帖回覆
go

[加拿大] 加拿大監護人 notarized signature

加拿大guardian 公司會send一張佢哋已經填妥and notarized 嘅 custodian declaration form 畀我簽名然後我又要做notarized signature.張form就係attached 嗰份. 我上網查過有人試過話可以就咁去民政署宣誓。 還是我真係要去指定律師樓用公證人服務應該係每個簽名,一個費用。
希望有人可以同我share experience.

回覆樓主:

拎去民政事務處宣誓就可以了。

灝童媽咪 發表於 20-7-18 14:57
拎去民政事務處宣誓就可以了。

真的嗎? 我見佢寫住notary public 諗住一定要 國際公證人。

回覆樓主:

我係左拎去民政事務處宣誓,亦已經交左比學生簽證中心,及已經批左學生簽證,咁應該冇問題了。

灝童媽咪 發表於 20-7-18 15:07
我係左拎去民政事務處宣誓,亦已經交左比學生簽證中心,及已經批左學生簽證,咁應該冇問題了。
...

多謝你回覆. 請問係咪同一隻form?

回覆樓主:

係呀!應該得一款custodian declaration form

灝童媽咪 發表於 20-7-18 16:48
係呀!應該得一款custodian declaration form

感謝你回覆, 咁就好啦!

daisy17772 發表於 20-7-18 02:07

加拿大guardian 公司會send一張佢哋已經填妥and notarized  ...

我都是拿這表去民政處宣誓就辦到學生簽証。

Ronnie1213 發表於 20-7-20 09:05
我都是拿這表去民政處宣誓就辦到學生簽証。

多謝你回覆. 請問係幾耐之前嘅事? 唔該曬!

daisy17772 發表於 20-7-20 09:28
多謝你回覆. 請問係幾耐之前嘅事? 唔該曬!

今年年頭

Ronnie1213 發表於 20-7-20 09:39
今年年頭

唔該曬你.  民政事務處 係咪就咁walk in 畀張form佢 , 宣誓完, 就會stamp 落去 (emoji)

daisy17772 發表於 20-7-20 09:51
唔該曬你.  民政事務處 係咪就咁walk in 畀張form佢 , 宣誓完, 就會stamp 落去 (emoji)
...

宣誓時間每日分好多節,你要先看好時間,預先20-30分鐘去填表等交。

但留意疫情對政府公共服務的影響,非緊急服務未必開,要先問清楚才去。

daisy17772 發表於 20-7-20 09:51
...

https://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/provided.htm

fyi
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊