用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs 陳守仁
go

SPCCPS vs 陳守仁   [複製鏈接]

本身Spccps 有offer. 但剛收陳守仁call waiting. 點揀好? 住荃灣
   21    0    0    0

Spccps 别想太多了

請問一下樓主的顧慮是?

回覆樓主:

請問為何考慮陳守仁

點解覺得要考慮?

Spccps係正選,TSL竟然只係waiting?
果然真係緣份嘅遊戲啊......

印象中我上一年有pm過樓主,可能是有些顧慮。陳也是好學校但是很少看到vs spccps。

回覆樓主:

因為學費平好多,地點都近好多. 多番些時間.

回覆 erichhk 的帖子

有沒有問問小朋友喜愛哪一間?:)

Justmichelle 發表於 20-7-18 00:53
Spccps係正選,TSL竟然只係waiting?
果然真係緣份嘅遊戲啊......

緣份到了自然來

SPCCPC咁難考都入到,你小朋友真的好叻,加上中學部,其實真的好難唔揀。唯獨是交通問題,荃灣去SPCCPC校車一定好早,加上放學後可能課外活動,長遠計,看看你會否考慮搬家。
陳守仁也是一間好好的學校,如果讀,一定讀得好開心,升中也好好。

可以諗一諗你想小朋友將來入讀邊一間中學,如果都係傳統B1A嗰D嘅話,咁其實香港都冇邊幾間比SPCC好,而家已經100%入咗都想出番嚟? 如果係擔心家底嘅話,咁細個小朋友係唔識得白鴿眼嘅(除咗成家都係白鴿嗰啲),佢可能會番嚟問你點解自己屋企冇樓梯,只要正確引導培養正確價值觀,唔會有乜問題的,另外讀TSL未必一定係多咗時間,始終冇中學接軌,上到高小一定係求學便是求分數,大家都會好緊張的,平均分差零點幾,名次可能已經跌咗幾名,我見到的都會好緊張,會相當專注學業,未必有時間培養興趣,反而讀一條龍,家長可以放慢腳步,比時間小朋友自己行佢想行嘅路,大家關係都冇咁緊張,至於車程學費,真係你自己先知,不過SPCC嘅學費減免係比較寛鬆㗎喇,你參考下啦,無論你放邊間,都有好多人開心的,好好考慮啦

Arabellahk    發表於 20-7-18 11:50
MrBeast    發表於 20-7-18 06:57

回覆 GR_Patience 的帖子

請問白鴿眼是在什麼時候開始的呢?

有中學部很重要!!即使不是100%升讀,壓力已經好唔同!

回覆樓主:

陳守仁無聯繫中學,如果你係成績好個班當然會考到好嘅Band one A中學,但如果成績嫲嫲就好慘啦,你一樣會出返去同人哋爭學校,壓力一定不少,正路應該揀spcc,不過恭喜樓主小朋友咁叻兩間都有Offer,好多人恨都恨唔到,講到尾都係揀一間自己同小朋友都鍾意的

吓?咁都要諗?

如果你個post係真,你又揀TSL,我係你小朋友會埋怨你。讀spcc就算搬都值。

Chf1983 發表於 20-7-18 10:56
陳守仁無聯繫中學,如果你係成績好個班當然會考到好嘅Band one A中學,但如果成績嫲嫲就好慘啦,你一樣會出 ...

陳守仁2020年升中結果如下:

Band* 官津+其他
B1官津 40 (27.97%)
B1直資 50 (34.97%)
-
B1 40+50=90 (62.94%)
B2A-1C 6+16=22 (15.38%)
-
B1/B2A-1C 46+66=112 (78.32%)
B2 1+13=14 (9.79%)
NR 2+1=3 (2.10%)
-
名單上 59+70=129 (90.21%)
其他直資/IS/海外 0+14=14 (9.79%)
-
總數: 59+84=143人 (100.00%)

2019-2020 P.6
http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2018-2020.php

中學學位分配結果
(最後更新於 10 / 7 / 2020)

何明華會督銀禧中學1位(B1)
迦密中學2位(B1)
中華基督教會銘基書院1位(B2A-1C)
陳瑞祺(喇沙)書院1位(B2)
長沙灣天主教英文中學1位(B1)
啓思中學3位(B2)
拔萃男書院4位(B1)
拔萃女書院1位(B1)
香港信義會元朗信義中學1位(B1)
優才(楊殷有娣)書院1位(B1)
德望學校3位(B1)
協恩中學7位(B1)
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學2位(B2A-1C)
香港管理專業協會李國寶中學9位(B2A-1C)
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學1位(B1)
港大同學會書院3位(B1)
可立中學(嗇色園主辦)1位(B2A-1C)
旅港開平商會中學1位(B1)
寶血會上智英文書院1位(B1)
天主教郭得勝中學1位(B2A-1C)
喇沙書院4位(B1)
林大輝中學1位  
瑪利諾修院學校(中學部)1位(B1)
瑪利曼中學7位(B1)
循道中學4位(B1)
保良局唐乃勤初中書院2位  
保良局羅氏基金中學1位(B2A-1C)
保良局顏寶鈴書院15位(B1)
皇仁書院2位(B1)
沙田崇真中學1位(B1)
聖芳濟書院2位(B1)
聖若瑟書院2位(B1)
聖瑪加利男女英文中小學3位(B2A-1C)
嘉諾撒聖瑪利書院1位(B1)
聖保羅男女中學5位(B1)
聖保羅書院2位(B1)
聖保祿學校4位(B1)
聖保祿中學1位(B1)
聖士提反書院2位(B1)
聖士提反女子中學1位(B1)
香港神託會培基書院4位(B2A-1C)
德信中學3位(B2)
香港真光中學2位(B1)
基督教崇真中學3位(B2)
匯基書院(東九龍)1位(B1)
華仁書院(九龍)4位(B1)
英華書院2位(B1)
港青基信書院4位(B2)
其他(直資/國際/海外學校)14位

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

chujojo 發表於 20-7-18 14:44
如果你個post係真,你又揀TSL,我係你小朋友會埋怨你。讀spcc就算搬都值。

讀spcc讀唔掂又唔搵出路都會怨架...

回主題,讀TSL嘅8成目標都係神名校(有2成希望各得其所嘅)到時你又會諗做乜唔一早入去?
另外,spcc你係正取?而TSL只係收waiting call, 咁你唔知邊間適合時,不如就揀收你正取個間啦,信學校嘅選擇

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你係覺得交通時間好緊要的話,
如果學費真係有少少困難
當初點解又會報SPCCPS?

抱歉,我就係上面情況,所以我無報SPCC,中學部都無報,但可以話,仔係有少少怨言,相信如果樓主揀TSL,小朋友大個d知道SPCC 係咩學校,而佢能力又跟到的話,佢都會怨你
倒轉,如果佢讀書能力一般,又係缺自信型,咁就可能TSL 好少少,起碼第時去返啱佢能力嘅中學 (假設入到SPCC 係誤會)

唉~ 要諗嘅,當初就唔好報啦!

JojoDad    發表於 20-7-22 12:40
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題