用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs 陳守仁
樓主: erichhk
go

SPCCPS vs 陳守仁   [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-7-18 16:38
如果你係覺得交通時間好緊要的話,
如果學費真係有少少困難
當初點解又會報SPCCPS?

一樣看法,報得就預左/想讀,如果交通時間是考慮就看看能否搬屋,荃灣番南區點都遠; 如果擔心家庭背景問題我會建議樓主放開一點,雖然我不是co-edu 家長,但其實細路很簡單,多數相得得多D都是家長!

除了學費和校巴收費的差異,其他課外活動或補習神校和一般學校也是豐儉由人。 我會建議你地坐低mark清楚條數再衡量。

最後一句,如果個細路是讀得書,讀co-edu 條路會好行好多: 讀唔到就一樣。

小曳人 發表於 20-7-18 16:38
如果你係覺得交通時間好緊要的話,
如果學費真係有少少困難
當初點解又會報SPCCPS?

你講得好啱。 我家哥哥好鍾意唔同嘅課外活動,所以心裏一直都擔心如果樣樣都掹掹緊,到時連學校的課外活動都難以負擔。

哥哥學習能力系吾錯,心裏想栽培佢,始終覺得spcc,特別係中學,可以比到小朋友的教育和視野會有所不同。但又怕經濟能力有限,要勉強最後也未必讀得開心。而陳守仁已經系好好的學校。。。。

Adrio77    發表於 20-7-20 08:41

回覆樓主:

多謝你們每一個用心的回覆。

回覆樓主:

spcc, 入到真係好難得

咁其實SPCC一年幾多錢學費?

路途,學費,的確都係需要考慮。Spccps有冇校車去屋企?如果有,就唔使諗太多,讀。如果冇,又真係有些麻煩。自己車返學?否則荃灣線去到金鐘都要30分鐘,再轉地鐵,再行一段路
其實揀SPCCPS其中最大一個優勢,就是已經可以保證SPCC中學的學位。如果只是看對小朋友的栽培方面,陳守仁也頗有獨到之處。TSL考入去SPCC的同學,也都和原校升上的同學不相上下。

所以如果學費,交通的確非常難解決的話,讀TSL也是一個非常不錯的選擇。

升中時當然壓力大,不過,也多一個機會,去重新選擇適合自己的中學。

erichhk 發表於 20-7-18 17:34
多謝你們每一個用心的回覆。

難得考入SPCCPS, 家庭背景不需想太多,反而是時間的分配非常重要,浪費太多時間在交通上非常不值,影響了睡眠時間,延伸至健康,學習也會受到影響。
我會搬屋!
你看看今年tsl的派位,都係一半半,5個入spcc咁大把。

erichhk 發表於 20-7-18 17:25
你講得好啱。 我家哥哥好鍾意唔同嘅課外活動,所以心裏一直都擔心如果樣樣都掹掹緊,到時連學校的課外活動 ...

你的家庭經濟狀況,只有你自己最清楚。學費、車費、書簿雜費,加埋你自己會安排給小朋友的活動(樂器、運動等),計計埋埋唔少錢。如果真係好有壓力,特別疫情下唔知你份工有幾穩陣,勉強也冇幸福。雖然話有學費減免,但相信也會擔心申請唔到。放棄spccps好可惜,讀tsl要好努力爭前列,升中才會入得到類似spcc級數(當然spcc是no 1)的中學。除咗家庭經濟,我諗唔到原因放棄spccps。但為經濟而放棄,亦唔係問題,有錢我也想讀IS、出國留學,但負擔唔到,亦有很多好學校選擇。小朋友會唔會怨你,是視乎家庭教育,即使讀spccps,要怨亦大把野可以怨

希望大家的小朋友都可以快快樂樂,祝福。

erichhk 發表於 20-7-18 17:25
你講得好啱。 我家哥哥好鍾意唔同嘅課外活動,所以心裏一直都擔心如果樣樣都掹掹緊,到時連學校的課外活動 ...

如果搬南區,你可以考慮香港仔、田灣、黄竹坑、置富,都是和荃灣差不多價錢的地區。

回覆 erichhk 的帖子

Actually the extra curricular actives could be afforded ....the school fee can have reduction..
its easy to apply...
not a point to consider....

Comparison between students is a must...
although not to severe there...
you have been a student and you know there must be among kids...
the school told kids to be humble because many are really rich and powerful..
many outsiders may not believe but the kids usually go gathering at golf club or other clubs....
of course there are some students who is not that rich,...but whether or not they could be generally accepted to others group of parents.depend on oneself character...........

the school did very best to teach kids to not show off and be humble....

實在諗吾到任何理由簡TSL!就算入到B1A直屬都吾會去TSL,何況spcc是100%

回覆樓主:

如果SPCCPS考慮路途遙遠,又唔想搬屋,其實每日來回搭五百蚊的士,一個月大约一萬蚊,長期搭仲有折頭,讀SPCCPS使多一萬蚊,而且一般學校嘅校車都唔平,讀得直資應該手頭比較充裕,讀SPCCPS值得俾多少少錢嘅。

每個家庭的經濟狀況都不同,實在好難就金錢上的問題比意見, 有d覺得比多一萬幾千讀到神校好抵唔使諗,但可能對其他人講確實是有d困難。坦白講,牌面上旁人一vote for spcc, 又神校又可直上中學,但正㠪是直上中學,要考慮的就是十二年的使費,這個費用一d都唔簡單。
另外我都識人在spcc 讀緊,佢哋有d小朋友開生日會真的是在乜乜club 物物Club, 要去參加一係自己揸車,一係搭的士,都冇乜公共交通工具去到的 !可想而知當中的而且確存在貧富差距,情況就好似你睇義不容情中丁有康入到HKU Law 時的情況,要點調釋小朋友的諗法都要花小小心思。
但都係嗰句,每個家庭考慮的因素都不同,純粹講個人意見,如果我要為此在金錢和地點上考慮,我就會選TSL, 都中學時再按小朋友能力和家庭狀況再出選一間合適的中學。

利申: 本人正因經濟問題,放棄CKY 而選咗另一間私立直資

SPCC for sure

Soundervolt 發表於 20-7-19 14:34
如果SPCCPS考慮路途遙遠,又唔想搬屋,其實每日來回搭五百蚊的士,一個月大约一萬蚊,長期搭仲有折頭,讀SP ...
中學生自己搭的士還可以考慮,小一同學搭的士一定還要大人接送。如果往返也的士就double, 如果自己唔舍得的士而日日公共交通,就辛苦到嘔血。
所以如果冇校車,最好還是搬屋。

小學生如果解決唔到交通,再好的學校也好難去讀。

b3410 發表於 20-7-19 18:23
中學生自己搭的士還可以考慮,小一同學搭的士一定還要大人接送。如果往返也的士就double, 如果自己唔舍得的 ...

讀直資有幾多家庭冇工人姐姐?姐姐帶完返學可搭地鐵離開,搭的士荃灣到南區大約四十分鐘。我仔原本讀區內學校,搭校巴兜完全區接送學生都要四十分鐘先至到達學校或返到屋企。

阿斯蘭 發表於 20-7-19 14:57
每個家庭的經濟狀況都不同,實在好難就金錢上的問題比意見, 有d覺得比多一萬幾千讀到神校好抵唔使諗,但可 ...

好同意你講法!Ek難得貼地嘅家長

阿斯蘭    發表於 20-7-19 19:59

Soundervolt 發表於 20-7-19 18:32

讀直資有幾多家庭冇工人姐姐?姐姐帶完返學可搭地鐵離 ...
都係,唔記得咗姐姐。

阿斯蘭 發表於 20-7-19 14:57
每個家庭的經濟狀況都不同,實在好難就金錢上的問題比意見, 有d覺得比多一萬幾千讀到神校好抵唔使諗,但可 ...

讀了一年有冇後悔呀?
‹ 上一主題|下一主題