用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田轉校
go

沙田轉校

我現在小朋友在大埔區內讀緊一線小學,升中都會心儀係沙田英中。如現在一呂,一胡插班失敗
蕭小/主風屬二線頭,咁轉沙田二線定照舊大埔一線讀比較好?大埔讀既話到時會用住址抽沙田中學
想問多下
中學大抽獎既話
小學校網抽同用住址抽既隊是否都係同一條隊咁抽
定還是住址抽既機率會細過用校網抽?

回覆樓主:

小學無分一線二線。睇呈分成績定Banding.;誇區報中學有可能會跌Banding
中學係跟住址抽中學。但自行報中學不受地區所限

回覆樓主:

小學網同住址是同一條隊。如果想入band One 中,要睇師兄師姐有幾多%入到英中,如果你孩子的位置跟得上,理應有機會。如在沙田二線做到級頭30%,都一樣入到沙田英中。

回覆樓主:

大埔邊間一線?都視乎成績點樣,如果係大埔邊緣人,去到沙田係真係有可能會跌band

abcccfamily 發表於 20-7-17 17:39
我現在小朋友在大埔區內讀緊一線小學,升中都會心儀係沙田英中。如現在一呂,一胡插班失敗
蕭小/主風屬二線 ...

你係兩舊之一?如果係嘅話,仲可以考慮下。如果唔係就建議轉,反正都差唔多升中表現。

唔係邊緣人就唔會跌 band,但應該唔會升到 band。冇人能夠保證自己唔做邊緣人。沙田 Band 2 仲有少少偷雞機會。

回覆 abcccfamily 的帖子

謝謝各位回覆

1998Ruby1998 發表於 20-7-19 10:15
你係兩舊之一?如果係嘅話,仲可以考慮下。如果唔係就建議轉,反正都差唔多升中表現。

唔係邊緣人就唔會 ...

del---

abcccfamily 發表於 20-7-19 12:25
係兩舊之一,就係唸緊若插唔到沙田一線小學咁選擇沙田二線頭定維持現狀比較好
...

雖然今年考插班都過得七七八八,準備好小朋友,有級頭就好大機會可以去考插班試,唔只一胡兩呂既,你仲可以考慮馬鞍山三間一線,都係升沙田中學,仲有大圍嗰邊都係。
試2線小學都係可行,都有唔少選擇,不過唔知你心態上接唔接受由一線轉二線啫。

aby336 發表於 20-7-19 13:09
雖然今年考插班都過得七七八八,準備好小朋友,有級頭就好大機會可以去考插班試,唔只一胡兩呂既,你仲可 ...
請問馬鞍山同大圍一線既有何選擇?

醒目開學勳章 貢獻勳章

91網 2線好可能band 1 rate 同88/89 1線差唔多
恐龍家

abcccfamily 發表於 20-7-22 09:09

馬鞍山89可以揀主風,循道衛理,禧年
大圍88我唔太熟,沙官小,陳元喜都唔錯,你可以再search下

abcccfamily 發表於 20-7-19 12:25
係兩舊之一,就係唸緊若插唔到沙田一線小學咁選擇沙田二線頭定維持現狀比較好
...

兩舊為大埔升中最佳 4成升B1中學
91網只有兩呂/培基/一胡較兩舊佳
二線頭升B1比例較兩舊低不少

abcccfamily 發表於 20-7-22 09:09

89網馬主有4成升B1可比兩舊

aby336 發表於 20-7-23 09:59
馬鞍山89可以揀主風,循道衛理,禧年
大圍88我唔太熟,沙官小,陳元喜都唔錯,你可以再search下
...
謝謝你的資訊

Poyau 發表於 20-7-23 22:58

再想問91網有哪間二線頭嗎?兩舊轉區抽我怕跌banding 定保守點入沙田二線頭,好煩惱

Poyau 發表於 20-7-23 22:58

如果大埔最佳都只係得4成band 1,咁91網嘅二線頭都咁上下喎,梁小蕭小近2年都有4x%,其他二線中至尾都3成幾(emoji)

納豆bb 發表於 20-7-24 22:35

如果大埔最佳都只係得4成band 1,咁91網嘅二線頭都咁上下喎 ...

係呀,真係咁上下架,我唔係樓主,不過都係大埔跨區去沙田返學,加上沙田升中優勢。

aby336 發表於 20-7-24 23:13
係呀,真係咁上下架,我唔係樓主,不過都係大埔跨區去沙田返學,加上沙田升中優勢。
...

因我唔熟悉升中玩法,想問多D,唔好介意。你意思係沙田小學原區升中會較誇區(大埔)小學升沙田中會有優勢?因如果我唔轉校既話到時升中大抽獎我都會用住址抽的

納豆bb 發表於 20-7-24 22:35

如果大埔最佳都只係得4成band 1,咁91網嘅二線頭都咁上下喎 ...

咁講法大埔一線扣門入沙田二線頭都接受到?大家又點睇?沙田返既可以慳返D返學放學時間。另外91網有邊間係屬於二線頭,蕭小/主風/朱正賢都OK嗎?

abcccfamily 發表於 20-7-25 00:28
咁講法大埔一線扣門入沙田二線頭都接受到?大家又點睇?沙田返既可以慳返D返學放學時間。另外91網有邊間係 ...

今年有聽過好多搬入沙田升中嘅都跌左band,原本果區band 1入到沙田跌到band2,選校進取所以派到band 3頭中學,最後又要出其他區叩門,其實91二線水平等同於其他網一線,91插班都唔容易,叩左有offer再決定會好啲