用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要買校服,唔知邊間好呢?
go

要買校服,唔知邊間好呢?

因為我係孖B,一買就至少買四套,所以驚買錯左,請問有無媽媽知合眾定豐昌順d料靚d舒服d呢? 孖B黎緊讀N班,學校要我呢幾日即刻買了,雖然唔知到時咩環境,但我諗住點都買左先~

一月停課由冬季停到無了期,新學年連幾時開學都未知,你嗰對小朋友仲要係N班,我建議唔好買住
校服呢啲要俾錢隨時都有

校服唔需要買住,有校服公司地址,隨時上去買都得,即刻依家買大左個碼,但開學無期,隨時到時唔岩身,小朋友大得快

唔好買住,隨時停課停到明年

我都唔買住,校服隨時買都有,去開太子金綸買。

sheep2015bb 發表於 20-7-17 08:56
一月停課由冬季停到無了期,新學年連幾時開學都未知,你嗰對小朋友仲要係N班,我建議唔好買住
校服呢啲要俾 ...

咁又係!其實我都覺得冇理由咁急叫人買!但佢又話要我影著位校服嘅學生相,8月中要交~唉~我都唔知點算好~

你同佢講因為疫情關係,唔會帶小朋友出街影相所以交唔到住
講真你交晒留位費雜費,佢冇權因為你唔買校服同埋唔交證件相,而「撻你訂」

Dragonmama2012 發表於 20-7-17 10:09
校服唔需要買住,有校服公司地址,隨時上去買都得,即刻依家買大左個碼,但開學無期,隨時到時唔岩身,小朋 ...

學校唔知點解比我D尺寸勁大!至細果件都95碼!!我兩個仔得80cm咁上下,佢條短褲都去到我仔隻腳碗!勁誇張~
不過我都好驚開唔到學,買完D校服都唔知要黎做乜!!佢至慘係要我幫佢地著校服影學生相8月中交喎~
我突然諗到不如買住一件上身衫,影咗相先haha~~~

sheep2015bb 發表於 20-7-17 22:50
你同佢講因為疫情關係,唔會帶小朋友出街影相所以交唔到住
講真你交晒留位費雜費,佢冇權因為你唔買校服同 ...

唉~講講下直情想唔讀,最衰就係比鬼咗幾千蚊留位費啦 同埋之前好開心㗎嗎!諗住終於唔洗咁辛苦,有人幫我湊仔,平時我自己一個湊,真係周身痛!唉~而家我要繼續挨啦!!

或者你去Carousel 買住套二手影住相先,話說啱啱嗰個學年,真係有好多P N小朋友返左冇幾多日學就退學,分分鐘你會搵到好多好新嘅校服平好多添
有啲超細B本身12月返學仲慘
真係返咗一個月都冇

sheep2015bb 發表於 20-7-17 22:59
或者你去Carousel 買住套二手影住相先,話說啱啱嗰個學年,真係有好多P N小朋友返左冇幾多日學就退學,分分 ...

哦~~因為如果淨買一件上身衫係5X蚊,買黎兩個輪流著黎影都OK嘅
如果我搵到D校服相,我直情想key落去算呀最衰搵唔到~

piglover 發表於 20-7-17 10:18
唔好買住,隨時停課停到明年

請問知唔知如果開唔到學,會唔會照扣學費㗎??因為做咗自動轉帳

lazy_baby 發表於 20-7-17 23:11
請問知唔知如果開唔到學,會唔會照扣學費㗎??因為做咗自動轉帳
...

係會扣,如果學校比較人性化,可能會打個折扣。你可以問下學校。

lazy_baby 發表於 20-7-17 22:52
學校唔知點解比我D尺寸勁大!至細果件都95碼!!我兩個仔得80cm咁上下,佢條短褲都去到我仔隻腳碗!勁誇張 ...

因為家算上學期大少少,下學期就會fit 。我嗰時買90碼,都長到小腿,但過左半個學期,就去返膝頭。

Dragonmama2012 發表於 20-7-17 23:26
係會扣,如果學校比較人性化,可能會打個折扣。你可以問下學校。
所以我而家要啦啦聲申請學資先,而家睇緊份野,有d地方唔知點填,家庭收入果度要填埋同住未婚子女,我諗緊係咪即係要填埋孖仔落去呢?打去佢地熱線打死都無人聽............

lazy_baby 發表於 20-7-17 23:11
...

當然會扣學費啦,返唔返學都要交學費的。

lazy_baby 發表於 20-7-18 03:06
所以我而家要啦啦聲申請學資先,而家睇緊份野,有d地方唔知點填,家庭收入果度要填埋同住未婚子女,我諗緊 ...

係啊,填埋佢地,先填大嗰個,再填細嗰個。

piglover 發表於 20-7-18 08:42
當然會扣學費啦,返唔返學都要交學費的。
學校咪好好賺!!!!!!!

Dragonmama2012 發表於 20-7-18 09:51
係啊,填埋佢地,先填大嗰個,再填細嗰個。
ok thanks~

lazy_baby 發表於 20-7-19 00:40
學校咪好好賺!!!!!!!

無話賺唔賺嘅,老師都要出糧同開飯㗎。而且,停課老師日日拍video,又上zoom,其他仲辛苦過平時。