用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關英國留學如不幸中招處理方法
go

[英國] 有關英國留學如不幸中招處理方法 [複製鏈接]

大家好,我黎緊會去英國讀master,之前中學大學一路都係香港讀,所以無咩關於英國留學方面既資訊...見呢度好多留學生既媽媽分享好多資訊,所以想問少少野我父母呢半年都好擔心如果我去到中招會點,成日聽講英國比較佛系抗疫咁,最近佢地同朋友講起時更加聽到一個真人真事(有父母陪個女去英國讀書,結果個女中招,去睇醫生結果叫佢返屋企休息(因為policy話症狀嚴重先可以入院),結果個女惹埋父母中招,佢地開始呼吸困難先可以入院,最後因為唔夠呼吸機所以得個女有得用...)
我唔知呢件事係咪當時疫情突然爆得好勁時發生,但想問而家果邊其實點處理疫情/有無改善?係咪仲係有d症狀都叫你返屋企先,然后好嚴重先會肯醫?有無聽過有人中招之後係果邊點?
   5    0    0    0

回覆樓主:

BK 果邊有個jm sasa@uk, 住英國中咗招,都係自己喺屋企好。

自己去BK 果邊search 吧!

crystal_123 發表於 20-7-16 21:14
大家好,我黎緊會去英國讀master,之前中學大學一路都係香港讀,所以無咩關於英國留學方面既資訊...見呢度 ...

自己吽好,燒夠七日或呼吸有困難才可看醫生,good luck

Activehealth 發表於 20-7-16 22:00
BK 果邊有個jm sasa@uk, 住英國中咗招,都係自己喺屋企好。

有咩?留意唔到,請問你記唔記得topic係咩?

20020116 發表於 20-7-16 23:07
有咩?留意唔到,請問你記唔記得topic係咩?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23285006

Activehealth 發表於 20-7-16 23:13
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23285006

Thank you

Activehealth 發表於 20-7-16 22:00

唔該曬你呀!我剛剛搵左佢啦

ElsieChan_FB 發表於 20-7-16 22:51
https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/
Thanks!我睇完好似都淨係話可以test同留contact,無話住院果d

crystal_123 發表於 20-7-16 21:14
大家好,我黎緊會去英國讀master,之前中學大學一路都係香港讀,所以無咩關於英國留學方面既資訊...見呢度 ...
You are absolutely correct, 有d症狀都叫你返屋企先,然后好嚴重, 開始呼吸困難先可以入院, 先會肯醫. Even if you are doctor, health care staffs in hospital, they are treated the same way. No change. Sorry.

咁仲需唔需要自己另外買醫療保險?會唔會好似香港咁可以入私家病房

Activehealth 發表於 20-7-16 23:13

唔駛客氣!

咁你仲過唔過英國讀Master?

如果過,諗住幾時過?

manning2014 發表於 20-7-17 10:45
You are absolutely correct, 有d症狀都叫你返屋企先,然后好嚴重, 開始呼吸困難先可以入院, 先會肯醫. Eve ...

係吖。

識人佢話佢英國大學同學喺果邊NHS 做醫生,老公都係醫生。

因為要入dirty team 入之前要做test 驗COVID-19, 之前完全無症狀,點知驗到竟然中咗,都係家居自我隔離,醫院無俾任何support/priority 俾佢。佢本來身體好fit, 玩開三項鉄人,以為唔會有事。

點知驗到第二個禮拜開始呼吸困難,要去洗手間都只可以由床碌落地爬去廁所,完全起唔到身。老公因為要照顧小朋友都唔敢接近佢,只可以大嗌同佢傾偈叫佢撐住。

要過多幾個禮拜,才可以正常呼吸。再驗過無病毒但有抗體,就番醫院入dirty team 開工。

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 20-7-17 16:23
係吖。

良心醫護, 敬業樂業,值得尊敬!

ElsieChan_FB 發表於 20-7-16 22:51
https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/

可以自己比錢去私家醫院嗎?唔知收唔收?

scso 發表於 20-7-17 16:33
可以自己比錢去私家醫院嗎?唔知收唔收?
英國好少私院, 亦唔會收。

Activehealth 發表於 20-7-17 12:45
唔駛客氣!

咁你仲過唔過英國讀Master?
我仲係想過呀只係同屋企人傾如果中左之後點算既問題係咁爭吵

Activehealth 發表於 20-7-17 16:23
係吖。

好恐怖!我無諗過我開完呢個post會越睇越驚

係吖。

Yes, true. My friend's son is a consultant in one of the hospitals at Sheffield. He said about 50% of their staffs got infected, and told to stay home for rest only. Luckily most of them finally got recovered and went back to work.

crystal_123 發表於 20-7-18 10:27
好恐怖!我無諗過我開完呢個post會越睇越驚

如果你真係好擔心,家人亦非常擔心,可以考慮明年才出國讀 Master。
‹ 上一主題|下一主題