用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020/2021- 東華三院呂潤財~集合點
go

2020/2021- 東華三院呂潤財~集合點 [複製鏈接]

阿仔派到呂潤財, 有無啲有經驗的家長或街坊, 可以分享下感受呀?

如功課量,老師NICE 唔NICE,上堂氣氛等...

同埋想知,對初中生會否有類似學兄學姐呢類制度去幫佢地適應初中生活架?
   2    0    0    0

回覆 yokie123 的帖子

我都想知噃. 有冇人可以分享下呀?

問咗學校了,中一會有適切的迎新適應活動,中一至中五均需留校午膳,學生可帶電話,但要調至靜音及自行保管,校內不讚同使用,有需要可借用校務處電話,否則老師沒收,需由家長到校取回。

D班為英文班,其餘三班為中文班並無再分等級高低。

至於一體一藝一制服,並非3樣都要參與,指3個範疇中至少要選一項參加。

歡迎有子女入讀的家長在這集結交流,更盼望有子女就讀此校的經驗家長在此分享資訊,謝謝~

謝謝你的資料!

http://www.lycmc.edu.hk/wordpres ... ClassAllocation.pdf

"D班是英文班, 其餘3班是中文班並無再分等級高低" <---- 但今早分班公佈時, 第一頁又寫住 : "注意:班主任和科任老師可能會按學生在銜接課程的表現和適應情況,作出編班的調節(英文班除外)。"

豈不是A,B,C,班都有分等級? 請問有冇人知道呀?

原來已公布分班了,謝謝通知。
我小朋友派1B, 你呢?

據我所知,有推動融合教育的學校,一般會識別學生的需要再調節,因為唔係每個家長都願意交代小朋友的學習需要,如自閉症,專注力不足,過度活躍症等等。

聽說呂潤係間有教無類的中學,可能就係要透過銜接課程,等老師從中分別下呢類小朋友出來,調撥至某一班,由有經驗的老師適切教授。
來緊學校唔知有無開,或者可以再打去了解下。

A班.

yokie123 發表於 20-7-20 12:18
原來已公布分班了,謝謝通知。
我小朋友派1B, 你呢?

我諗佢地班班都有1,2個既,唔會推埋一推,老師應付唔到咁多sen學生, 主流始終以學術行先,又其band1, 2

呂潤今年的DSE很好啊~
http://www.lycmc.edu.hk/wordpress/2020/07/22/2019-20-中學文憑試-成績理想/

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2703218/【DSE放榜】醉心機械電子男生 摘設計與應用科技全港唯一5**

https://std.stheadline.com/education/article/1327040/教育-新聞-DSE放榜-東華基層學生克服難關考獲佳績-目標成為量化分析師

各位的小朋友上網課順利嗎?我兒無畫面,無聲,搵唔到條link,咩都試齊
希望下週順利啲,更希望快啲正式返學校上堂啦~

完全沒有問題

順利

你小朋友是什麼班?

呂潤財1D係英文班,聽講今年1B係數學班,咁有冇人知1C同埋1A分別係咩班?

回覆 Vivian_mc 的帖子

除了D班係英文班,校方並沒界定各班到底如何了。問阿仔亦唔知應該都一樣,點都好,小朋友唔抗拒樂於返學,便是好學校。

如果大家的小朋友都幾沉網絡遊戲或睇片, 家長可以聽下以下的講座。共建網「樂」e世界家長講座:與e世代同行(網上工作坊)

https://www.hkedcity.net/eventcalendar/event/5f8e62b20646121e249b0548

錯誤

錯誤回覆
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題