用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-7-17 09:53
個人認為,間間中學都有機會出現"差"嘅老師,"協恩"整體好老師比例高肯跟進學生進度嘅就是了,嗰位老我亦 ...
如果擔心老師質素,讀直私保障些,起碼投訴下,已經唔見人,津官校咁易走?

bbc2018 發表於 20-7-17 10:07
如果擔心老師質素,讀直私保障些,起碼投訴下,已經唔見人,津官校咁易走? ...

順來順受算吧啦!遇到好老師學生讀得輕鬆DD成績提升機會大DD。最多,遇見麻麻地嘅老師咪自己勤力多DD外出進補彌補所失嘅,結果都有機會有相同嘅級段成績嘅!

YmOra 發表於 20-7-17 10:21
順來順受算吧啦!遇到好老師學生讀得輕鬆DD成績提升機會大DD。最多,遇見麻麻地嘅老師咪自己勤力多D ...
有些老師可能適合教拔尖班,唔太適合教補底班學生
其實上到高中,要兩手準備,儘早要自己想辦法。

初中其實唔同班,老師質素亦好參差,不過學生亦是,停課後,我諗老師都好頭痛。

回覆 bbc2018 的帖子

相對官校如果PERM左個D係真不過現在有晒投訴機制,你投訴去EDB,唔好話老師,津校校長都試過要走
相反直資好難留好既新老師.

早晨,今早去取註冊証,再去 HYS 註冊。現在才有時間覆!考慮到在 HYS 女女會有更全面發展,最後選了 HYS。HTC 是一間好好的學校,今早去取註冊証時書記也好好,提我要打去書商和校服取消訂單。
多謝各位的意見!

Poyau    發表於 20-7-17 15:16

Yanamami 發表於 20-7-16 17:38
“HTC 無小學, 就算大抽獎入亦都係band 1生.”
舊生家長親体驗係……各区各校and1生水平不-样。上智成績好 ...

B1個range好闊,小學程度深淺都好唔同,如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上,又唔肯花心機,真係會愈讀愈差......

bbc2018 發表於 20-7-17 10:39
有些老師可能適合教拔尖班,唔太適合教補底班學生。
其實上到高中,要兩手準備,儘早要自己想辦法 ...

個人認為,尖子,即係上成嘅"靚麵粉",就算普普通通嘅師傅都可以做出好食嘅麵包來,所以,個人認為一些超級"神校"的老師們係好好做。

不過,去到中學,尤其係"高中",學生必需"自強",多DD留意自己學習進度和早DD發力,想入U不是難事呢!

gigayan 發表於 20-7-17 10:45
B1個range好闊,小學程度深淺都好唔同,如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上,又唔肯花心機,真係會愈 ...
咁其實3私D小朋友上到中學係咪Keep到, 一直帶到DSE?

YmOra 發表於 20-7-17 10:50
個人認為,尖子,即係上成嘅"靚麵粉",就算普普通通嘅師傅都可以做出好食嘅麵包來,所以,個人認為一些超 ...
超級"神校"的老師們係好好做 - 識人係, 佢話唔駛教已經識哂

cafeva 發表於 20-7-17 10:51
咁其實3私D小朋友上到中學係咪Keep到, 一直帶到DSE?

我諗去到DSE已經同小學學嘅嘢無關吧...... DSE除咗學校教授嘅知識,自己嘅心態都好影響結果

gigayan 發表於 20-7-17 10:55
我諗去到DSE已經同小學學嘅嘢無關吧......  DSE除咗學校教授嘅知識,自己嘅心態都好影響結果:th ...
因為你話"如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上..." 所以有此一問

cafeva 發表於 20-7-17 10:52
超級"神校"的老師們係好好做 - 識人係, 佢話唔駛教已經識哂

友人教B1a英中,佢話教書好易教,係"跳級"嚟教十分爽,臨考前仲有兩章書未敎咩!你以為實教唔切,真係可以跳跳跳就教完,班仔班女咪又係掂過碌蔗。

cafeva 發表於 20-7-17 10:57
因為你話"如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上..." 所以有此一問

咁講係因為見到有咁嘅情況,考試真係hea咗/唔知點做好。講真來自程度稍深嘅小學,最多老本用埋個中一已經好好

YmOra 發表於 20-7-17 10:59
友人教B1a英中,佢話教書好易教,係"跳級"嚟教十分爽,臨考前仲有兩章書未敎咩!你以為實教唔切,真係 ...

神校特別直資應該係,但地區就未必係
2類都識人教

cafeva 發表於 20-7-17 10:57
中-二会好明顯睇到分別,有食老本既,有力有不逮既,但上到中学底子雖然重要,態度亦決定高度。就好似之前停課,自律学生就会跑出,否則坐食就会山崩。

02413124 發表於 20-7-17 11:34
神校特別直資應該係,但地區就未必係
2類都識人教

但,個人認為只是"比例"嘅分別。比喻,神校一班裏可能有4分3B1a學生勁到阿媽都唔認得,地區嘅就少D咁解,但少D又唔代表弱過人哋啲B1a學生,以個人賽嚟講未必輸硬。不過,整體而言"直資"應該有比較多嘅"靚麵粉"。

YmOra 發表於 20-7-17 12:32
但,個人認為只是"比例"嘅分別。比喻,神校一班裏可能有4分3B1a學生勁到阿媽都唔認得,地區嘅就少D ...

老實講,讀得直資父母都大多會較重視學業各方面,而且唔得都肯洗錢幫佢地搞。但地區,learning diversity 更濶,亦有唔少經濟一般家庭,能力弱家長,20% band 1b/c 要做補底都每級30人

eva007 發表於 20-7-17 10:43
早晨,今早去取註冊証,再去 HYS 註冊。現在才有時間覆!考慮到在 HYS 女女會有更全面發展,最後選了 HYS。 ...
上年我都有呢個煩惱(因自行都要7月先通知)所以為免煩惱一早去HYS註冊不等放榜。過了一年(雖只上了半年課),但無後悔上年的選擇,阿女自動波咗,面對身邊位位都係學霸,佢只求分數見得吓人(合格唔難高分真係要下苦功)。我都放心,希望佢每年都進步啲!

02413124 發表於 20-7-17 12:52
老實講,讀得直資父母都大多會較重視學業各方面,而且唔得都肯洗錢幫佢地搞。但地區,learning diversity  ...

的確係,淨係睇不同中學嘅"補底"做成點都已經有很大的分別,如果"協恩"他朝有一日真係做到D女孩子不用外出進補就真係"完美"。以前有個jm的囡囡出咗去D名補習社進補,嗰時仲係$500/科左右,坐佢隔離嘅係有錢不凸只仲係神男校和神津同學仔。不過,兩位同學仔可以補成四五科,jm個女只補1科。$差距甚遠。

回覆 YmOra 的帖子

10年前,我曾聽講係某女神校,補英文$400/HR,已經係全班最CHEAP

YmOra    發表於 20-7-17 14:26
‹ 上一主題|下一主題