用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 20-7-24 01:25
M1/M2,變成超級定義

好似六合彩要中埋特別號碼先中頭獎

是的。多數時候見M1或M2取5**嘅就可以冠上"超級"二字,但有些時候也要細心地看清楚。

就如"皇仁"那位學生狀元,佢攞7科5**,其中數延亦考獲5**,由於此情況數延也取得最高成績但又沒被冠上超級字樣,就代表學生响"主科數"攞唔到5**成績,只是(主數.or.數延)"取其大"之後仍然獲5**且計作1科論,故此時此刻""數延""的角色係代表{1科},而非{超級}的身份。

超級3322
超級3322+1
超級3322+2
~~~

goodboy1 發表於 20-7-24 11:18
六合彩頭獎唔計特別號碼架。。。

係咩?唔怪得知我一路都中唔到頭獎

狀元只係夕O個名,深究無意思!
6個5**+core math 5*+M2 5** 其實比 7個5**更強!!!

M2含金量不知比core強多少倍,所部分神科指名要M2, 而且x1. 5倍

goodboy1 發表於 20-7-24 11:16
皇仁狀元即是有6個5**+ 1個5*, 另加 1個M2 5**嗎?

個人估計係(6科5**)+(1科5**係M1或M2)及主科數一定係5*或以下成績,主科數有可能係5*或5或4或3。。。唔知係咩成績。因為,若然主科數有埋5**就已經係"超級狀元"而非只是狀元。

73662710 發表於 20-7-24 11:29
狀元只係夕O個名,深究無意思!
6個5**+core math 5*+M2 5** 其實比 7個5**更強!!!

認同M1M2含金量無可置疑,但"考評局"定義(主數.or.延數)為1科,就算延數比主數更有參考價值都好,如果主數有5**,延數只得3,"取其大"後都係計5**,全港不是個個以神科為目標,咁!非那類目標嘅在數學科取其大後只要有5**成績咪一樣有多樣出路可選擇。

NNbaby 發表於 20-7-24 11:26
係咩?唔怪得知我一路都中唔到頭獎

六合彩嘅"特別號碼"就比下去;而DSE嘅M1M2星星就比上去。

即:
六合彩::
頭獎=6個號碼       (總數要中6個冧巴)
二獎=5個號碼+1個特別號碼(總數要中6個冧巴)
DSE::
超狀=7科星星+延數星星
狀元=7科星星

YmOra 發表於 20-7-24 10:07
是的。多數時候見M1或M2取5**嘅就可以冠上"超級"二字,但有些時候也要細心地看清楚。

就如"皇仁"那 ...

按記者既習慣,7科5**共14粒星係狀元,12粒星係榜眼。考8科既共16粒星係超級狀元,前幾年LS男仔再自己加科音樂,考9科共18粒星係終極狀元,因為一般最多4C+3X+M1/M2考8科,好少考5X。

記者好多名堂既

little_yolky 發表於 20-7-24 13:58
按記者既習慣,7科5**共14粒星係狀元,12粒星係榜眼。考8科既共16粒星係超級狀元,前幾年LS男仔再自己加科 ...

純個人睇法,想成為"超級狀元"修嘅x越多越有保障,萬一其中一個x失手仲有其他保上,那麼成為狀元嘅機會率就可以大大提升,係得狀元之材料,會修讀埋""M1或M2""機會率亦大,因為既然對主科數有信心摘星星,無理由無能力讀M1M2,而且以數學科為1科計,咁(主數.or.延數)視為一科,變相係多個機會搏攞5**,萬一主數失手仲有一個機會延數搏5**,相反延數失手亦可以搏主數5**,故我認為係狀元之材嘅會選修晒主數和延數以增加取5**的""機會很大""。每年都有近70人以上左右修讀(4c+4x),當中有幾多會揀埋M1或M2就無數據資料,但個人認為比例不會少,即全修9科嘅未必少人。

YmOra 發表於 20-7-24 16:44
純個人睇法,想成為"超級狀元"修嘅x越多越有保障,萬一其中一個x失手仲有其他保上,那麼成為狀元嘅機會 ...

我以為大部分學校最多都係提供3X+M1/M2,即係4科選修而已,唔知有咁多學校提供5X。終極狀元咁耐只得一個,就知修5X根本唔多。聽新聞,LS果位科音樂係佢自己要求加,唔係學校課程嚟。

應該你講既4C+4X已包含M1/M2,好多人都會修呢科延伸科。

little_yolky 發表於 20-7-24 17:08

我以為大部分學校最多都係提供3X+M1/M2,即係4科選修 ...

不。從參考資料第3頁得知,
最多人報的應該係(4c+2x)有成32918人,當中未計算有幾多人修讀M1或M2。
另外,(4c+4x)有75人,而75人係不知道有多少人有修讀M1或M2。
因為,當中嘅4x係不包括M1M2。

因為,第3頁下方表格可知:
日校考生報考總科次為::

1科x   90人
  2科x    4人
  3科x   17人
  4科x  177人
  5科x 4555人
  6科x33150人
  7科x 8937人
 +8科x   75人
——————————————
    285691總科次(甲類+乙類+丙類)

第11頁
所有甲類學科=281607總科次
第20頁
所有乙類學科=  3685總科次
第23頁
所有丙類學科=   399總科次

其中:
285691總科次=281607(甲)+3685(乙)+399(丙)

又當中嘅甲類:
281607總科次係""不包括""M1和M2嘅人數。
第9頁
M1+M2=6806人=2461+4345

參考資料:
第3頁::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=3
第11頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=11
第20頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=20
第23頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=23
第9頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=9

YmOra 發表於 20-7-24 20:00
不。從參考資料第3頁得知,
最多人報的應該係(4c+2x)有成32918人,當中未計算有幾多人修讀M ...

所以咪得呢75個修4X既人又考M1/M2,至有機會做終極狀元囉!我之前話唔係好多人報5X(包M1/M2),大部分叻學生都係報3X加數學延伸,所以係8個5**囉。

little_yolky 發表於 20-7-24 21:24
所以咪得呢75個修4X既人又考M1/M2,至有機會做終極狀元囉!我之前話唔係好多人報5X(包M1/M2),大部分叻 ...

所以,個人認為,只有這75人有選(4c+4x)的組合嘅好大機會會修讀埋M1或M2,但不包括响4x之內,其比率可能有100%或接近的會修讀M1M2,相信係咁多個"組合"中佔比最多,加上"肯定"的是,無論係4c+1x/2x/3x/4x邊種組合都好,當中嘅"x"一定不是""計埋M1或M2""。

‹ 上一主題|下一主題