用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

一講"上智",好想再傾,耐何要返崇拜了。唯有遲DD再講。

little_yolky 發表於 20-7-19 10:42
其實我哋絕大部分既小朋友都好努力,好聽教,學校可以推一把。

入得去一間學校讀,唔係只係想自己個個讀得掂就算,返學嘅目的係和同學仔一齊學習、一齊成長、一齊互相影響......  宜家資訊咁發達,打開個手機其實都有好多學習資源,係好容易自學,但只靠自學,咪失咗返學嘅意義?咁homeschooling都得啦!

Yanamami 發表於 20-7-19 11:00
逼合先可以更易提升,而且要家長都認同學校理念……我大女曾怨我無同佢考GH. 但我話我唔鍾意多功課同嚴既学 ...

同佢傾開QES係較需要自己理自己嘅學校,GHS就好似KTS嘅感覺,你跟晒學校嘅嘢,就已經好足夠。

YmOra 發表於 20-7-19 10:18
"協恩" 和 "上智"係我當年做女校資料搜集中其中兩間最最最喜歡的中學,連埋"油真、庇理羅士、女英華、聖家 ...

請問你女兒現在入了協恩嗎?讀中幾?聽聞數學教得很深,是嗎?想知多些協恩的師資和教學,謝謝(emoji)(emoji)

sumshan 發表於 20-7-19 11:15
請問你女兒現在入了協恩嗎?讀中幾?聽聞數學教得很深,是嗎?想知多些協恩的師資和教學,謝謝(emoji)(emo ...
上文提要,是銀禧……

gigayan 發表於 20-7-19 11:14
同佢傾開QES係較需要自己理自己嘅學校,GHS就好似KTS嘅感覺,你跟晒學校嘅嘢,就已經好足夠。
...

都听闻MCS都係鬆,同学仔有無證实係咪禁?

YmOra 發表於 20-7-19 10:18
"協恩" 和 "上智"係我當年做女校資料搜集中其中兩間最最最喜歡的中學,連埋"油真、庇理羅士、女英華、聖家 ...
其實每間學校教學理念和方式各有不同,最緊要適合自己孩子,提高讀書興趣和自信!

sumshan 發表於 20-7-19 11:15
請問你女兒現在入了協恩嗎?讀中幾?聽聞數學教得很深,是嗎?想知多些協恩的師資和教學,謝謝(emoji)(emo ...

協恩作風:教淺考深

Yanamami 發表於 20-7-19 11:39
都听闻MCS都係鬆,同学仔有無證实係咪禁?

初中課程聽落幾有趣味,但高中好似沒有M1 M2揀......?

little_yolky 發表於 20-7-19 09:57
點都好過乜都唔理。管咗,大部分同學都會跟,果小部分感覺良好既佢自己要落後唔怪得人。唔管,就大部分都 ...

仲有一樣,無上過網堂嘅科,如果見到自己個個考得好成績,都唔好太開心,因今次派嘅分有30%CA分,咁呢30%分無上網堂無乜功課又點計嘅呢?會唔會公平地人人有30%?希望停課後都會派卷俾返佢地睇錯乜,同埋考試個分到底有幾分......

gigayan 發表於 20-7-19 11:12
入得去一間學校讀,唔係只係想自己個個讀得掂就算,返學嘅目的係和同學仔一齊學習、一齊成長、一齊互相影 ...

係!絕對認同!

gigayan 發表於 20-7-19 12:22
初中課程聽落幾有趣味,但高中好似沒有M1 M2揀......?
我指係咪教学上都係寬鬆,唔會逼住学生~

gigayan 發表於 20-7-19 12:32
仲有一樣,無上過網堂嘅科,如果見到自己個個考得好成績,都唔好太開心,因今次派嘅分有30%CA分,咁呢30% ...

吓?30% CA分係咪上學期D 統測分呀?唔會人人30分咁好吧。不過可能其他科出得淺D,我睇起碼中史就唔深,係個衰女無背書啫。

Yanamami 發表於 20-7-19 13:16
我指係咪教学上都係寬鬆,唔會逼住学生~

真係唔清楚呀,阿女舊同學話測考都多嘢溫嘅,不過聽佢地上家政堂幾得意,自己要去上網搵食物營養,再計卡路里,再寫食譜咁.....

little_yolky 發表於 20-7-19 13:20
吓?30% CA分係咪上學期D 統測分呀?唔會人人30分咁好吧。不過可能其他科出得淺D,我睇起碼中史就唔深,係 ...

但有d科就計停課期間上堂、交功課嘅分喎...... 同埋如果係計上學期測驗個d分,點解又唔寫明30% 1st term test result呢?

gigayan 發表於 20-7-19 13:25
真係唔清楚呀,阿女舊同學話測考都多嘢溫嘅,不過聽佢地上家政堂幾得意,自己要去上網搵食物營養,再計卡 ...
都好奇MCS英文禁好上堂教乜野……

Yanamami 發表於 20-7-19 13:32
都好奇MCS英文禁好上堂教乜野……

咁好似佢家政堂呢種做法,都已經學到英文嘅......

gigayan 發表於 20-7-19 13:28
但有d科就計停課期間上堂、交功課嘅分喎...... 同埋如果係計上學期測驗個d分,點解又唔寫明30% 1st term t ...

咁有可能大家都好高CA分了。

gigayan 發表於 20-7-19 13:53
咁好似佢家政堂呢種做法,都已經學到英文嘅......
即係如我細女所言,学英文係其他堂学得啦,英文堂根本唔知可以教咩?

bbc2018 發表於 20-7-18 12:38
其實好多是入到去讀才知,一間出名的直資,居然由幼稚園,小學,到中學,一個外籍老師都無,同時要英文好 ...
細Y果間?
‹ 上一主題|下一主題