用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德田李兆強 vs 真道書院,點揀?
樓主: iblues8
go

德田李兆強 vs 真道書院,點揀?   [複製鏈接]

cm204783 發表於 20-7-19 16:25
最遲幾時要決定啊?

最遲明天要決定了
當註冊真道時,要填「入學聲明書」,之後便會通知津校放位......

fdsafdsa 發表於 20-7-19 19:02
如果目標唔係本地大學, 真道真係一間好好學校.

其實就算目標係本地大學,考 ib 高分,本地大學也會取錄 (non-jupas)

我覺得無問題呀...
應該咁講,其實問題在那裏?

不好意思,如有錯誤,請指正...

iblues8 發表於 20-7-20 13:16
其實就算目標係本地大學,考 ib 高分,本地大學也會取錄 (non-jupas)

我覺得無問題呀...
如果你有信心自己小朋友讀真道9年後一定可以讀到IBDP咪可以諗下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iblues8 發表於 20-7-20 13:16

我覺得無問題呀...

如果留意返大學收生, 大部份政府支助既本地學位課程, 都係以 DSE 成績作為收生準則. 聽人講, 大學近幾年, 的確收"唔少" IB 生, 但以港大為例 (from Google), 2018 年收咗二百幾個 IB 生, 巳經係最多, 其它大學更少. 對比香港讀 IB 既學生人數. 真係少得可憐, 要脫穎而出, 起碼 IB 要 38 分以上, 真道又有幾多人呢? 再加埋 DSE, 整體入 U 率又有幾多呢?

我絕對同意真道係一間好好既學校, 有親戚讀緊, 佢地一早諗住第時出國, 所以冇壓力, 仲讀得好開心. 所以各人需要唔到. 真道整個課程設計偏向 IB, 又收緊咁平既學費, 對於好多人黎講, 的確好吸引.   Band 2/3 學校讀得叻都可以入 U, 最緊要識合小朋友.

純粹同大家分享,我識得有個真道嘅學生,佢話唔想讀ib,因為唔想做project, 而另一個學生話因為揀科原因而讀DSE,所以到最後都要睇番小朋友嘅意願。

bluestar3000 發表於 20-7-20 16:44
純粹同大家分享,我識得有個真道嘅學生,佢話唔想讀ib,因為唔想做project, 而另一個學生話因為揀科原因而 ...

唔想讀IB, 佢父母傷心嗎?
畢竟好多父母都係想讀IB 先揀真道…

咁佢地最後去邊度升學呢?

回覆 maxifoxy 的帖子

呢個年紀逼唔到㗎喇,始終係小朋友讀書,如果逼佢讀ib可能有反效果唔想讀添 ,其實睇番真道網頁,DSE最高30分,ib最低27分,讀ib又唔會一定攞到高分嘅,父母有咩好傷心呀,最緊要小朋友讀得開心。嗰個小朋友仲未考DSE,仲係真道度讀,仲有,以我所知有2/3嘅人係去考DSE,我相信佢哋嘅父母唔會傷心囉。

bluestar3000 發表於 20-7-20 18:55

呢個年紀逼唔到㗎喇,始終係小朋友讀書,如果逼佢讀ib可能有反效果唔想讀添 ,其實 ...

但升小嘅時候,我聽大部分想去真道嘅人都話:入真道梗係讀IB

朋友話有會計師朋友都係咁講
佢仲積極遊說我朋友去(emoji)

哈哈哈哈哈,就好似好多媽媽生bb嘅時候,父母希望個bb大個咗會做醫生,但係到小朋友大個咗之後,佢哋嘅要求可能降低到去淨係想自己嘅仔女做個好人,都係嗰句啦,小朋友有個快樂的童年係最重要嘅,父母要識得放下。

maxifoxy 發表於 20-7-20 20:47
但升小嘅時候,我聽大部分想去真道嘅人都話:入真道梗係讀IB

朋友話有會計師朋友都係咁講:mon ...

係啲父母話讀IB,小朋友應該I和B應該都識嘅~~~

bluestar3000 發表於 20-7-20 21:02

哈哈哈哈哈,就好似好多媽媽生bb嘅時候,父母希望個bb大個咗會做醫生,但係到小朋友 ...
同意,其實好多時源於父母期望,入咗錯配的學校,大人小孩都辛苦

IBDP = I Blame Dual Parents
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

上面有家長提起選科,去睇下真道 ib subject choices, 見到 group 1 language,  即母語水平,冇咗英文,之前有,但唔知有無人選讀

Group 1: Chinese Language A: Language and Literature (SL)

Group 2: English B (HL)

bluestar3000 發表於 20-7-20 21:02

哈哈哈哈哈,就好似好多媽媽生bb嘅時候,父母希望個bb大個咗會做醫生,但係到小朋友 ...
講得好啊、我想佢點點點係現時想法、到時佢大個會有自己一套...

iblues8 發表於 20-7-20 13:13
最遲明天要決定了
當註冊真道時,要填「入學聲明書」,之後便會通知津校放位......
...
最終決定了真道
相信我的小朋友性格更合適

Poyau    發表於 20-7-22 01:47

fdsafdsa 發表於 20-7-20 15:20
如果留意返大學收生, 大部份政府支助既本地學位課程, 都係以 DSE 成績作為收生準則. 聽人講, 大學近幾年,  ...
真多謝你的資料
原來我的概念跟事實有距離、ib 只有那麼少的人可以入升本地大學

回覆 iblues8 的帖子

好事嚟㗎,如果大個咗都冇自己意見,我哋仲驚呀!
‹ 上一主題|下一主題