用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-9-4 20:18
多嘴講幾句中三選科(包括個人觀點):(1)數年前,幼稚園K3時,自己要選小學的初衷還記得嗎?請問,那時 ...

升中已經要考慮埋中四選科,直屬小學或龍幼家長唔知使唔使咁諗~~~

medicine 發表於 20-9-4 20:18
多嘴講幾句中三選科(包括個人觀點):(1)數年前,幼稚園K3時,自己要選小學的初衷還記得嗎?請問,那時 ...
坦白講我還沒有考慮到這麼長遠的中四選科問題。的確是船到橋頭自然直,我覺得目前階段搞定升中就不錯了,的確係有幾個選擇係手的時候再考慮哪間選科有優勢吧

mcl203    發表於 20-9-4 22:48

mcl203 發表於 20-9-4 21:07
升中已經要考慮埋中四選科,直屬小學或龍幼家長唔知使唔使咁諗~~~
選科講自由度,直資應該自由度最大,(官津校)就要係大校,人數多,容易有足夠多人開班。
正如之前有約略提過,本校都競爭唔到,何妨全港?試問,正如個位鳴不平的油X家長,30名開外,有必選化學的必要性?正如在POST裏有提出的問題,轉校選到化學,是否成績就一定能達到某專業的最低入學要求?

PS:隔離個post,都有提出,某校要俾學費,六年大約30萬,無疑係有選科自由,是否值得?選到化學,又能達到某專業的必要門檻,相信在油X已經是前30名内,又何懼怕選不到科?選不到,即自身能力未達到,何不接受現實,讀相對沒甘熱門的科目,與沒甘TOP的競爭對手去比拼?

auroresy 發表於 20-9-4 21:26
坦白講我還沒有考慮到這麼長遠的中四選科問題。的確是船到橋頭自然直,我覺得目前階段搞定升中就不錯了,的 ...
沒錯。到中三,在前30名,隨便選。沒甘的名次,不選理科,選其他商文科沒問題。油真經濟開兩班。

auroresy    發表於 20-9-4 22:17

回覆 auroresy 的帖子

同你一樣,小女自小覺得油真藍裙(袍)孖辮子好得意。自此對該校多加留意,接觸過數位學姐,覺得學風相當嚴謹。當然,津校關係,人數不多,選科自然靈活性下降。但亦需了解,女仔對理科的需求是否有甘大?女仔在理科的競爭力是最强?女仔在理科的出路最多?似乎答案非肯定,文商科先係女仔的大多數選擇(由於知識的匱乏,本人認識係甘樣)。

auroresy 發表於 20-9-4 21:26
坦白講我還沒有考慮到這麼長遠的中四選科問題。的確是船到橋頭自然直,我覺得目前階段搞定升中就不錯了,的 ...

你咁諗係啱嘅,如果覺得暫時未需要考慮大學選邊一科,或者小朋友讀文商科都好ok,咁唔需要諗咁長遠,揀一間校風好、理念相近、小朋友又讀得開心嘅學校都好足夠。

auroresy    發表於 20-9-5 21:48

醒目開學勳章

medicine 發表於 20-9-4 22:00
選科講自由度,直資應該自由度最大,(官津校)就要係大校,人數多,容易有足夠多人開班。
正如之前有約略 ...
30萬係嗰位版友話每年加學費8-10%計出嚟嘅,實際上有啲學校近7、8年無加過價

bobbob 發表於 20-9-4 23:39
30萬係嗰位版友話每年加學費8-10%計出嚟嘅,實際上有啲學校近7、8年無加過價 ...
就算沒30萬,都至少二十多萬啦。
如果真係甘樣,在直資花二十幾萬有得選化學生物物理的話,又要DSE真係有36分以上,請問,在邊一間官津中學選唔到這三樣科尼?

醒目開學勳章

medicine 發表於 20-9-4 23:48
就算沒30萬,都至少二十多萬啦。
如果真係甘樣,在直資花二十幾萬有得選化學生物物理的話,又要DSE真係有36 ...
唔係好明點解dse要36分以上?
假設有學生phy chem考級頭10名,但整體名次被中文通識拖累排得較後,官津話無資源所以無緣揀理科,被逼讀history同econ,理科人考文科,莫講話36分,20分都難。如果佢當年報讀直資,學校話不論排名夠人就開班,呢位同學phy chem考個5*,36分不是夢。。。

bobbob 發表於 20-9-5 00:46
假設有學生phy chem考級頭10名,但整體名次被中文通識拖累排得較後,官津話無 ...

中四選科,好多學校係用中三整體成績排揀科次序,如果位學生理科強,可惜文科弱,整體成績去唔到頭30,咁都要焗住揀文科...... 若果間學校開兩班Phy Chem Bio ,咁起碼呢班俾文科拖低咗成績嘅,都仲有理科讀,唔使咁慘夾硬讀文科

bobbob    發表於 20-9-5 01:33

假設有學生phy chem考級頭10名,但整體名次被中文通識拖累排得較後,官津話無 ...

又講極端例子。
中文通認識都拖累即這兩科都不會高分,何來的BEST6有36分?講的是女校喔,並非男校或男女校。男校,物理化學一般都開得比較多,男女校都不少。

再者,有沒留意過選科順序先?係某科前幾多名同總體前幾多名有兩個條件可優先。如果物理化學兩科在單科前10名,就不會選不到物理化學(我都想知道邊一間B1官津中學,連單科前10名都選不到想選的物理化學尼)。將不曾發生的臆想為現實……

醒目開學勳章

medicine 發表於 20-9-5 01:06
又講極端例子。
中文通認識都拖累即這兩科都不會高分,何來的BEST6有36分?講的是女校喔,並非男校或男女 ...

呢個係咪極端例子?睇你識幾多人啦
你未答點解要36分喎?好多科唔洗36分都讀到呀

我唔知呢個帖規定要講女校同埋一定要攞36分喎,標題嗰幾間都唔係,咁你當我搭錯訕啦~~

甘你又來計數俾我知,“物理化學前10名,中文通識兩科可以拖累到排得好後”,即係中文通識幾多分?莫非連3都沒?又計數俾我知,如何物理化學兩科有5*時,而中文通識兩科拖到好後(就算當有3,4各一個,但照理計數,又唔似僅僅兩科“拖到好后”),然後如何有高分(莫講話36分,36個分係我講的,可以取消)達到個post所講的某個專業啦。

bobbob 發表於 20-9-5 01:41
呢個係咪極端例子?睇你識幾多人啦
你未答點解要36分喎?好多科唔洗36分都讀到呀
特等去翻睇一次,更正,post有提到某專業係34分。(未知其他院校收幾多分)。正如上一個回復,個36分係我講的。請問,中文通識拖到好低,又如何摞到34分。
PS:並非標題個三間,而係某個post有位家長非要化學(我記錯以爲係醫,原來係另一個醫,故講錯36分)。

醒目開學勳章

medicine 發表於 20-9-5 01:59
甘你又來計數俾我知,“物理化學前10名,中文通識兩科可以拖累到排得好後”,即係中文通識幾多分?莫非連3 ...
你睇清楚啲,我係話名次排得『較後』,唔係『好後』,整體名次排響3x名已經無得揀phy chem,而best 6都可以唔計中文or/and通識。
另外,我正正識人今年學校中文/通識得1、2分,最終dse攞4、5分,如果唔俾機會呢啲學生,逼佢哋讀唔善長嘅科目,佢哋真係可能入唔到大學啦。

bobbob 發表於 20-9-5 13:58
你睇清楚啲,我係話名次排得『較後』,唔係『好後』,整體名次排響3x名已經無得揀phy chem,而best 6都可以 ...

女校得1班Phy都算正常,1班Chem就想砌靚科Chem DSE成績吧,始終Chem對於能力OK嘅學生係百搭,應該額多啲。不過咁,中學都可能有佢哋嘅自身經驗去分配資源,只係PhyChem得而又其他科非常唔得,可能真係自己攞嚟搞~~~

medicine    發表於 20-9-5 14:15

bobbob 發表於 20-9-5 13:58
你睇清楚啲,我係話名次排得『較後』,唔係『好後』,整體名次排響3x名已經無得揀phy chem,而best 6都可以 ...

再去望下個post,整體名次係5X先沒得揀化學。
你所講的問題係化學/物理前10名。真係想知道,係邊一間B1官津,單科前10名,係沒得揀該兩個科。

PS:如果單科前10,就俾中文通識拖到排得較后,連科都選唔到,就算你所講的兩科最後有4.5,而物理化學兩科係5*,又如何滿足到34+(需要注意的是,全文的承上啓下,搭訕進來話何來36,已經更正係34,即獸醫,但亦不可斷章取義吧)。如果真係以英數兩個分別5*及5**講話咪滿足到,或其他即第三個X又5,5*,5**。請問,這樣的成績會至於選唔到科?有這樣的神奇事跡?

mcl203 發表於 20-9-5 14:06
女校得1班Phy都算正常,1班Chem就想砌靚科Chem DSE成績吧,始終Chem對於能力OK嘅學生係百搭,應該額多啲。 ...
有人鍾意斷章取義的以某句來舉(特)例以求明證什麽……

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-9-5 14:06
女校得1班Phy都算正常,1班Chem就想砌靚科Chem DSE成績吧,始終Chem對於能力OK嘅學生係百搭,應該額多啲。 ...
以前識女校真係得1班理科班,不過我唔再講啦,開始人身攻擊就傷和氣

bobbob 發表於 20-9-5 14:24
以前識女校真係得1班理科班,不過我唔再講啦,開始人身攻擊就傷和氣 ...

咁唔奇,總有啲中學目的係砌靚盤數,或者,經驗話俾佢地知係只有1班人數會讀得掂,又或者,佢咁不幸就係位處1班+1~~~

現實,級3X又以成績先決係頗難揀唔到PhyChem,始終女仔一定有一班前列生放棄PhyChem,尤其是Phy。始終有時啲分享係有保護性因素~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題