用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Cliokohonda 發表於 20-8-10 00:44
有計劃升中挑戰DGS,SPCS.

小白菜都難消化。
你plan緊阿4定阿5?

bobbob 發表於 20-8-10 00:46
領會個中奧妙,除非成爲肚中蛔蟲

bobbob 發表於 20-8-10 00:46

4 .. 其實好大冒險,由一間穩袋升中b1a成績轉校,奈何覺得DGS , SPCS 有一定小學preference, 所以都揀有直屬或联中做後盾。

medicine 發表於 20-8-10 00:34
係未因爲你已經成功成爲中學部的家長,而暫時插班做小學部的家長未得住 ...

咁又要睇中學部果件讀成點了,可能讀唔掂留三级去小學部重讀。

little_yolky 發表於 20-7-17 11:23
油真都好好喔。你諗下油尖旺女仔唔揀伊中,幾乎都係揀油真了。其實上智只出4+成績,真實情況無人知呢。
...
想請問如果自二油真 自一maryknoll 合唔合理?油真都好熱門,好多九龍區女仔自行都會考慮,擔心放自二會浪費左個機會,但又想試下maryknoll,好矛盾

auroresy 發表於 20-9-4 16:39
想請問如果自二油真 自一maryknoll 合唔合理?油真都好熱門,好多九龍區女仔自行都會考慮,擔心放自二會浪 ...
既然最鍾意MCS,當然試一試。試過就算唔得都不會後悔。油真不會那麽熱,但試無妨。
PS:係邊一間小學?排名大約幾多名?這兩點比較重要。

想請問如果自二油真 自一maryknoll 合唔合理?油真都好熱門,好多九龍區女仔自行都會考慮,擔心放自二會浪 ...

如果揀油真,留意埋高中選科,之前睇過一個post,好似話Phy Chem Bio三科都唔易入........

bobbob 發表於 20-8-9 23:51
好可惜,數字says otherwise
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612&extra=pa ...
10年人事幾番新>> so true. 最近做多少少research, 由200X 年睇到宜家. 幾得意.

中學唔會知放自一定自二,唔會因為放自二機會就少左。

medicine 發表於 20-9-4 17:15
既然最鍾意MCS,當然試一試。試過就算唔得都不會後悔。油真不會那麽熱,但試無妨。
PS:係邊一間小學?排名 ...
多謝回覆!阿女黃大仙區二線小學,平時都係級4名或5名,呈一老師還未告知名次,但應該不會低於這個名次,或許會高過,因為考前摸底小測中英數全部100 ,排第一,呈一時狀態還可以。但始終二線小學,過往派位只留意到每年有一兩人左右考去德望 聖提 九華之類,其他B1都係本區保一 協和。
所以怕報高,但又想試下,來緊幾間直資都會試下,阿女面試應該會差D 始終中文小學英文口語表達不會那麼自然流利。

gigayan 發表於 20-9-4 17:29
如果揀油真,留意埋高中選科,之前睇過一個post,好似話Phy Chem Bio三科都唔易入........
...
多謝提醒!我還未開始了解到這麼長遠,阿女參觀完後話超鍾意孖辮那麼如果日後選文科會否好些?

kirstyau 發表於 20-9-4 17:42
中學唔會知放自一定自二,唔會因為放自二機會就少左。
原來係咁!多謝!真係來EK了解左好多信息,我上星期先徹底搞明白呈分規則

auroresy 發表於 20-9-4 17:58
多謝提醒!我還未開始了解到這麼長遠,阿女參觀完後話超鍾意孖辮那麼如果日後選文科會否好些? ...

會呀,個位媽媽好似話理科得1班

gigayan 發表於 20-9-4 18:35
會呀,個位媽媽好似話理科得1班
明白,多謝!

auroresy 發表於 20-9-4 17:52
多謝回覆!阿女黃大仙區二線小學,平時都係級4名或5名,呈一老師還未告知名次,但應該不會低於這個名次,或 ...
有甘樣的成績,大膽的去試最心儀的MCS,唔中都至少不會後悔——至少努力過,明白有差距,從而將來更盡力去爭取。
既然參觀過孖辮子,阿女又鍾意,放心去報名。學校有外闖已經足夠。相信九華的難度比油真更高。無它,雖然九華俾人感覺似B1B,實際男校可選擇不多,九華名頭響,競爭極大。而女校相對來講可選擇比較多,油真相信熱門程度在MCS,SMCC等津校之下,直資還有三間尼(僅僅計算九龍區,港島不算)。

至於中文小學的英文,似乎唔使擔心。之前,我同你一樣擔心阿女的英文,我地都係一樣,津貼中文小學。但開學幾日,日日在家ZOOM,已經完全放心。

medicine 發表於 20-9-4 18:42
有甘樣的成績,大膽的去試最心儀的MCS,唔中都至少不會後悔——至少努力過,明白有差距,從而將來更盡力去 ...
多謝鼓勵!更加堅定了要去試的決心,我也是這樣想法,努力試過就無怨無悔,至少努力過。
最多如果到時直資 自行全軍覆沒,到時大抽獎會保守D選協和。

從這裏真係獲得好多資訊,非常有用!多謝JM!

gigayan 發表於 20-9-4 17:29
...

《會為選不到心儀科F.4轉校嗎?》

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3478453

Poyau 發表於 20-9-4 19:26

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3478453

係呀,呢個post

auroresy 發表於 20-9-4 18:59
多謝鼓勵!更加堅定了要去試的決心,我也是這樣想法,努力試過就無怨無悔,至少努力過。
最多如果到時直資  ...

多嘴講幾句中三選科(包括個人觀點):(1)數年前,幼稚園K3時,自己要選小學的初衷還記得嗎?請問,那時是否曾想過今日需要考慮的問題即報MCS或油真尼?船到橋頭自然直,車到山前必有路。先解決目前入唔入到先講。如真係有N個選擇,再考慮各間中學的選科差別。
(2)相當多官津中學都有選科限制,目的好明確,提高同學的DSE成績。作爲學生/家長,亦需理解該限制的好處/壞處。壞處好多人都明白,略。好處用一詞形容就是“田忌賽馬”,以己之長對彼之短。各校都係勁人選的化學,在本校都未競得過同學(比如開一班限制30人),何妨全港?需要明白,DSE是概率分佈來計算得分,勁人優先選的科目,都已經占據了最TOP的個部分……而沒甘熱門的科目,自然競爭對手沒甘強,是否理論上能獲得的最TOP概率提高?再者,正如考量升中時需參考過往的數據,中三選科一樣。參考過往有幾多個高分,再考量選修化學的必要性……以B1a中學的DSE平均成績睇,摞到兩至三個5,三至四個4,一個3,幾多個考點(分)?追求化學有必要?

Poyau 發表於 20-9-4 19:26

今年已經DSE,好想知道,該位樓主的千金考到幾分,化學有幾個*?
‹ 上一主題|下一主題