用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IB放榜,一肚氣!
樓主: 20020116
go

[英國] IB放榜,一肚氣!   [複製鏈接]

PenguinQQ 發表於 20-8-25 11:31
恭喜樓主的兒子最終入到Cambridge, 那一種煎熬真的不是常人所能承受,其實你呀仔的成績已經超曬班,只是今 ...

多謝你。
我自己就唔得喇,個幾月都死狗咁,完全空白乜都做唔到。慶幸亞仔好冷靜,冇好似我咁浪費時間嚟頹廢,佢呢段時間好努力自學寫code,為大學階段作準備。

20020116 發表於 20-8-25 12:52
多謝你。
我自己就唔得喇,個幾月都死狗咁,完全空白乜都做唔到。慶幸亞仔好冷靜,冇好似我咁浪費時間嚟頹 ...

多口一问,你仔仔是否入讀Computer Science 呢?我呀仔也心仪这科,现正积极準備UCAS 的application。

20020116 發表於 20-8-20 10:36
我覺得可能最終是睇成績。因為我仔個總分仍是超過咗condition嘅大分要求。只是3科HL對方要求777,而我地係7 ...

恭喜! 恭喜!
今年Cambridge所有學期都係網上學習, Cambridge 會出CAS比學生去辦visa 嗎?
另外TB test有效期半年, 咁係唔係遲d 先驗?

bbbusy 發表於 20-8-25 13:39
恭喜! 恭喜!
今年Cambridge所有學期都係網上學習, Cambridge 會出CAS比學生去辦visa 嗎?
另外TB test有效 ...

已出CAS喇

PenguinQQ 發表於 20-8-25 13:21
多口一问,你仔仔是否入讀Computer Science 呢?我呀仔也心仪这科,现正积极準備UCAS 的application。
...

是呀

PenguinQQ 發表於 20-8-25 13:21
...

你有冇導師跟進批改寫personnal statement呢?

20020116 發表於 20-8-25 13:57
是呀

嘩!劍橋admission rate 最難的一科呀
其實係一家四口子

20020116 發表於 20-8-25 13:58
你有冇導師跟進批改寫personnal statement呢?

因為呀仔在英國讀書,所以他的學校老師會幫他們睇personal statement。另外,他的姐姐也是Oxbridge 的畢業生,故也可帮忙指導他怎樣寫比较似樣的personal statement(emoji).

回覆 PenguinQQ 的帖子

報名英國大學的computer science大多數不用interview,除咗imperial 和 oxbridge。大學一般要求數學好和有coding experience。PS是非常重要,可以寫吓coding 成果、有關工作經驗、看過什麼有關的書.…

小朋友的經驗是…Imperial的interview比較causal,因為有interview代表有80-90%以上會收(報讀Computer Science這科)。Cambridge的interview有兩種。如果考CSAT的colleges,其本上只考CSAT的內容。要小心的是題目比較難(程度大概是BMO 2,比坊間的sample深好多)。

LLLT 發表於 20-8-26 10:48

報名英國大學的computer science大多數不用interview,除咗imperial 和 oxbridge。 ...

谢谢你的Tips

LLLT 發表於 20-8-26 10:48

報名英國大學的computer science大多數不用interview,除咗imperial 和 oxbridge。 ...

Please check PM
‹ 上一主題|下一主題