用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IB放榜,一肚氣!
樓主: 20020116
go

[英國] IB放榜,一肚氣!   [複製鏈接]

7/7下午申請。一科7月7日回覆(少於12小時,一科7月8日早上回覆)both less than 24 hours. 早知慳返。

lui 發表於 20-7-17 04:10
7/7下午申請。一科7月7日回覆(少於12小時,一科7月8日早上回覆)both less than 24 hours. 早知慳返。
...

嘩!到底邊個睇架?!快成咁!真係好難令人信服!

佢地有冇出返component grade比你?

lui 發表於 20-7-17 04:10
...

咁快?會唔會遲少少申請好D?

20020116 發表於 20-7-17 07:59

嘩!到底邊個睇架?!快成咁!真係好難令人信服! ...

我冇問女。我哋純粹想個分高D.對考U冇影響所以我冇理。阿女即刻話it’s a scam

Radiomama 發表於 20-7-17 08:18

咁快?會唔會遲少少申請好D?

有一個校內好錫我仔嘅老師,私下有咁樣同我仔講過。係我自己冇耐性啫,但睇嚟嗰位老師是對的

今早孩子告訴我,佢有同學今個星期初申請remark, 到現在沒有任何回覆,等結果中。

F15X5 發表於 20-7-17 10:59
今早孩子告訴我,佢有同學今個星期初申請remark, 到現在沒有任何回覆,等結果中。
...

咁點解你女、或我仔咁快呢?究竟有冇認真睇架?

F15X5 發表於 20-7-17 10:59
...
唔通有機會升grade 先要耐啲時間?

唔清楚,但係如果好似之前另外一位網友講廿四小時內回覆,我真係唔唔明點解佢哋可以咁快可以可以完成,除非佢哋睇到差好多分才可以跳grade boundary。孩子學校老師會同佢地分析回是否值得remark, 我聽到有啲case係grade boundary 80, 如果scaled mark係78, 需要3分可以跳grade, 佢哋會覺得跳grade機會不大。我之前提過的case好像只差2分過boundary。

Anniemun 發表於 20-7-17 12:08
唔通有機會升grade 先要耐啲時間?

咁唔睇清楚,又點知有冇機會升grade?

回覆 20020116 的帖子

請問各位疫情下是否照給孩子出國呀

IB 出了一份 EUR tolerance reverted news update; 不妨試下同學校傾這個改動implication

https://www.ibo.org/globalassets ... -information-en.pdf

醒目開學勳章

waterkittle 發表於 20-7-18 09:44

請問各位疫情下是否照給孩子出國呀
我放棄了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

England's exams watchdog (Ofqual) is to "scrutinise" this summer's controversial International Baccalaureate grading

The IBO is being sued by Norway

路過見到多口搭嘴,希望對你有幫助:
1. IB Remark - 雖然IB已改tolerance 但我依然無見過聼有人成功加分。不要太執著。與其糾纏與改分,不如用精神時間Clearing。在Clearing的議價空間,大過跟firm choice糾纏。

2. 如果你 firm choice 一路不改 "unsuccessful" or "unconditional" 你是不能在 clearing 申請學校的, 這個我反而為你擔心。

3. 你現在的選擇有二 :
  (a) 繼續等劍橋,好彩最後有位剩入到,不幸等到8月中劍橋無位,回頭clearing top U位已不多。
  (b) 主動寫信比firm choice 學校, 叫他們 改你為 "unsuccessful" 等你可以入 clearing。但我明白等待的是劍橋,要説服自己放棄是很難的。

4. 如果你選擇 3(b), 可以先不用叫 firm choice "unsuccessful" 你。 但你最好馬上 直接聯絡心儀學校申請,有些大學好守規矩,不會話收你,叫你先入Clearing。有些學校會偷鷄 出埋電郵話【收】你,比個deadline 叫你馬上進入clearing。 多數學校會 知道曬你成績後用電郵話,【接受你申請 】,其實即是收,不過不講出扣。 這樣你便可以安心地叫firm choice  "unsuccessful" 你讓你可以 進入clearing 以接受 在 clearing 成功叩門的學校,不用怕 兩頭不到岸。

5. 要快些做決定, 既然你是firm cambridge,  你應該是40+ 的分數。 Oxbridge 對落 你會接受的選擇 (對香港家長來講)有 LSE ICL UCL 但這些clearing 不要寄望啦。 或是 Durham (37), Bristol (39), Warwick(36) Bath(36)。 Durham 已無位。 再去便是 10大以外的, 如果你有40+/-, 你會不甘心的。 Time is of essence!  如果你自己不熟英國學校或英文不好,問間agent幫手啦,不收你錢的,只收學校。

最後,揀學校很視乎就讀邊科,不要盲目相信 ranking。 英國國内權威的還可以,so called global 的 非常誤導,試想想是那個國家主導的呢,有誰可以深入瞭解每國的國情文化水平??  比如很多人都quote 的 【OS】ranking, 他們把英國大學定的很低,young & small universities 一定排得很低 for some reasons。 用香港學校來比喻,有些如【樹木】大學ranking 比【香江】大學還高,我們便知道偏頗。

LeeMama328 發表於 20-7-28 14:08

路過見到多口搭嘴,希望對你有幫助:

謝謝你咁有心,解答得咁詳盡,我會好好再消化下,再同屋企人商量商量。謝謝!

20020116 發表於 20-7-28 15:43
謝謝你咁有心,解答得咁詳盡,我會好好再消化下,再同屋企人商量商量。謝謝!
...

appeal 分數成功嗎?
有無新 updates,希望成功入到 Cambridge
:-D :-?

My son got extra mark after EUR, I think he is just lucky.

sisteryu 發表於 20-8-8 12:38
appeal 分數成功嗎?
有無新 updates,希望成功入到 Cambridge

梗係唔成功啦,我而家已經變咗死狗!
‹ 上一主題|下一主題