用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,可以繼續帶OK鏡片嗎? 尋找英國視光師的方法 ...
go

[英國] 英國留學,可以繼續帶OK鏡片嗎? 尋找英國視光師的方法 [複製鏈接]

英國留學, 可以繼續帶🆗鏡片矯正視力? 點樣尋找合適的英國視光師? 價錢如何? 謝謝。
   9    0    1    0

自己清潔得乾淨, 可以繼續帶OK鏡, 每年返嚟check eye, 1-2年到換鏡片, 阿女帶左幾年OK鏡, 佢眼易敏感, 痕, 去UK時已叫佢轉 daycon, 佢唔肯,
覺得夜晚帶OK鏡方便D, 係UK 試過2次發炎腫晒, 可能花粉或其他引起,
今次返佢竟然肯轉帶daycon, 英國配OK鏡視光師唔多, 之前有朋友搵過,
我幫妳問下

我囡有用OK鏡, 但未在英國找視光師.
已戴了數年, 她很熟手. 多注意清洁, 有問題見眼科醫生.

回覆 yamsui 的帖子

我就係懷疑阿女唔夠清潔, 粗心大意型, 本身又易敏感

回覆樓主:

https://www.bcla.org.uk/Public/Consumer/Find_a_Contact_Lens_Practitioner/Public/Consumer/Find.aspx?hkey=c14e2cd6-5c32-452d-8d63-429452688eaf
這個可以找到英國ok鏡視光師。我女兒在英國 follow up 的。輸入你的post code,很簡單找到你附近的ok鏡視光師。

connie3803 發表於 20-7-16 12:11
自己清潔得乾淨, 可以繼續帶OK鏡, 每年返嚟check eye, 1-2年到換鏡片, 阿女帶左幾年OK鏡, 佢眼易敏感, 痕,  ...

謝謝你啊

angelleungyp 發表於 20-7-17 17:04
https://www.bcla.org.uk/Public/Consumer/Find_a_Contact_Lens_Practitioner/Public/Consumer/Find.aspx?h ...

謝謝,想問英國佩戴大概多少錢?

angelleungyp 發表於 20-7-17 17:04
https://www.bcla.org.uk/Public/Consumer/Find_a_Contact_Lens_Practitioner/Public/Consumer/Find.aspx?h ...

謝謝啊

yamsui 發表於 20-7-16 16:49
我囡有用OK鏡, 但未在英國找視光師.
已戴了數年, 她很熟手. 多注意清洁, 有問題見眼科醫生. ...

謝謝

我都想問下英國佩ok鏡幾多錢?

我8年嚟都有帶OK鏡。注意翻清潔同翻香港搵視光師檢查都冇問題

回覆 game9099 的帖子

請問英國果邊可唔可以唔佩鏡,淨檢查眼睛?宜家嘅情況,可能要好耐先可以返香港,諗緊係咪要係果面做定期檢查

Bingwei 發表於 20-8-29 18:54

請問英國果邊可唔可以唔佩鏡,淨檢查眼睛?宜家嘅情況,可能要好耐先可以返香港,諗 ...

呢樣我唔係好清楚!不過我都係大約一年先檢查一次

Bingwei 發表於 20-8-29 18:54

請問英國果邊可唔可以唔佩鏡,淨檢查眼睛?宜家嘅情況,可能要好耐先可以返香港,諗 ...

我最後決定配近視藥水。當然,我女年紀也不小
‹ 上一主題|下一主題