用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1女生派位 估估吓推算(2020 更新)
go

中西區B1女生派位 估估吓推算(2020 更新)   [複製鏈接]

又黎一次估估吓推算…中西區B1女生派位情况

只係推算…毫無參考價值…自行判斷準確性…無必要信以下推算:

統一乙部(2020年升中資料)

本區升中人數= 1800, B1生佔600

假設B1生男女比例 = 40% / 60%

估算B1生女生人數 = 360人 (60%)

假設直資/自行離場率 = 25%

即係…参與統一派位人數:

本區人數                       B1女生人數(60%)      

1800                          360            

:25% 離場率           (90)      

假設SH Private(25)+SH(15)+SSGC(12)+SC(20)+KY(6)+Others(12)=90

統一階段                      270

減:各校B1生

SH                               (108)

SSGC                          (40)

SC                               (30)

BPS聯繫小學              (7)

估計要係統一派位B1女生  85

本區B1統一乙部學位

SH                                 4

YWGS                            85

SC 7+7                           14        假設7個直屬位放出街

SSGC 10+15                   25       假設15個直屬位放出街

TLMSHK                         4

共有B1女英中               132

: 以上未包括甲部 女校位 和 男女校 甲乙部位

所以估算2020中西區部份女生係存在機會上移至派入本區B1女英中

再重申 :只係推算…毫無參考價值…自行判斷準確性…無必要信以上推算

zaba    發表於 20-7-15 11:33
   19    0    0    0

回覆樓主:

中西區B1女生YWGS乙一必中

Poyau 發表於 20-7-15 19:34

羨慕又妒忌。 我哋跨區冇級頭都唔使諗。

kirstyau 發表於 20-7-15 20:03
羨慕又妒忌。 我哋跨區冇級頭都唔使諗。
轉地址,有時間

係甘唱一唱,下年就唔得啦,個個都等大抽獎必中YWGS——寧放棄自二/直資

medicine 發表於 20-7-15 20:11
係甘唱一唱,下年就唔得啦,個個都等大抽獎必中YWGS——寧放棄自二/直資

中西區非直屬小學直資離場人數一向唔高嘅,除咗救恩~~~

王家爸爸    發表於 20-7-15 20:27

mcl203 發表於 20-7-15 03:16

這個推算有個問題,實際上四女校B1生升上直屬的不多(ssgps除外),因為sh和sc的B2生基本上都可以上中學,那表示B2生佔了很大的直屬位。

YmOra    發表於 20-12-31 09:19

邊度講 我從沒聽過

lik123 發表於 20-12-31 02:27
這個推算有個問題,實際上四女校B1生升上直屬的不多(ssgps除外),因為sh和sc的B2生基本上都可以上中學, ...

如果,4女小嘅B1生直升唔多,咁佢哋就真係失敗了。一個好簡單嘅思考問題,若果直屬位主要係只可以收到佢哋B2生,佢哋點保住英中資格?~~~

mcl203 發表於 20-12-31 08:26
如果,4女小嘅B1生直升唔多,咁佢哋就真係失敗了。一個好簡單嘅思考問題,若果直屬位主要係只可以收到佢哋 ...
其實從各中學既DSE成績,加上PS1(如果搵到),可能大約估計到收幾多自己既B2學生。直屬位又好,街外位又好,點都有收到啲B2,不過從數據睇,應該唔多。

mcl203 發表於 20-12-31 08:26
如果,4女小嘅B1生直升唔多,咁佢哋就真係失敗了。一個好簡單嘅思考問題,若果直屬位主要係只可以收到佢哋 ...

看來你沒有進去每間小學的網站/包括看看,所以有點想當然。。以去年為例,ssgps99%小學生派回ssgs。。。sh私有約40%去外面B1學校(包括直資),約40%升sh,少於20%其他。可以想那直升sh的是哪類學生。。。sh津沒有資料,但知道去年B2中下的派回sh,連叩門都不用。。scp約50%入scg,另外約25%去外面B1學校(包括直資),約20%入其他。。。。所以可以估測sh和scg收到直屬位裡B1其實不多。

lik123 發表於 20-12-31 09:14
看來你沒有進去每間小學的網站/包括看看,所以有點想當然。。以去年為例,ssgps99%小學生派回ssgs。。。sh ...

原來你無睇清楚上面嘅斷估分析,當然係睇過先做。不過,唔岩心水唔緊要,講咗唔好信~~~

王家爸爸 發表於 20-12-31 09:14
其實從各中學既DSE成績,加上PS1(如果搵到),可能大約估計到收幾多自己既B2學生。直屬位又好,街外位又好 ...

我看了很多您跟樓上的兩位很多post,很欣賞兩位。不過我這陣子也進去中西區的每一間小學進去看看他們的升中情形,雖然不是每一間都有資料,不過總體還是有跡可尋的。。。中西區B1女生根本不是EK上說的那麼大機會抽入yw或ssgs。

一間英中,係要符合85%全港頭40%學生,亦即係85%要B2A頭,收到咁多B2點保住英中資格。仲有,可以參考埋DSE嘅成績,若果咁多B2中至尾學生,增值率非常高,值得讀~~~

王家爸爸    發表於 20-12-31 11:12

至於直屬B1生唔直升中學部,咁佢哋去咗邊?若果咁大比例自行離咗場,咁咪統一街位仲多啲?除非,假設佢哋係有非常大B2%,咁又點保住英中資格,仲要坊間評~1B嘅成績~~~

mcl203 發表於 20-12-31 09:19
原來你無睇清楚上面嘅斷估分析,當然係睇過先做。不過,唔岩心水唔緊要,講咗唔好信~~~
...
你真係好有心幫大家分析
我就最喜歡斷估,平均來講各1/3,即係33%左右band1. 學校之間的確有強弱差距,不過除非好極端的學校,其他正常150人左右學校,如果平時派位唔錯,保守計,當40%band1.  至於band1a ,最好更加保守些,前10% 或者前10-15 (大校),才比較有競爭力,可以試試熱門band1a 學校。

特別叻/特別唔叻學校自己除外

mcl203 發表於 20-12-31 09:27
至於直屬B1生唔直升中學部,咁佢哋去咗邊?若果咁大比例自行離咗場,咁咪統一街位仲多啲?除非,假設佢哋係 ...

你可以進去sh私和scp的網站看看,那些B1人去哪裡了 :)

上面嘅斷估:
例如,SC 20 30=50, 全級好似95,有冇估錯B1率,可以肯定一定有偏差
132個位,71個直屬位,計30個B1,41個B2,係咪好留手呢?

至於KY 6,其他12自行離場,有冇貼近事實呢? 答案係 無

呢個斷估分析唔係計各女校B1率,係估估下中西區女生入英中嘅機會。

至於,覺得分析有問題,唔緊要,用自己啲數去估。我一早話唔好信個分析,亦無參考價值~~~

lik123 發表於 20-12-31 09:31
你可以進去sh私和scp的網站看看,那些B1人去哪裡了 :)

所以話你無睇清楚,上面咪講咗自行離場囉,見唔見到?~~~

b3410 發表於 20-12-31 09:30
你真係好有心幫大家分析
我就最喜歡斷估,平均來講各1/3,即係33%左右band1. 學校之間的確有強弱差距 ...

灣仔SPPCS份2019/2020報告講,佢哋有95%全港1/2率。所以,還要看同區小學嘅相對比較~~~
‹ 上一主題|下一主題