用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小遊戲已經結束,總結成功叩門經驗分享 ...
樓主: siumaibb
go

升小遊戲已經結束,總結成功叩門經驗分享   [複製鏈接]

siumaibb 發表於 20-7-15 02:14
由K2開始在EK爬文,獲益良多,現在大女兒己完成升小遊戲,故希望給大家一些參考:

背景:普通卷幼,超細b

恭喜樓主~我小兒黎緊今年都要考啦~背景也一樣,希望今年疫症快快過~可以開開心心去考

Wychai 發表於 20-7-17 18:43
可以係portfolio中加些平日親子閱讀的照片,也可以在自薦信中(如有)寫平日如何重視閱讀,小朋友最近睇緊 ...

咁啱嘅,我個女都係勁鍾意睇西遊記,有一間叩門要帶書去都係帶咗西遊記,仲成功有offer.

閱讀無助考小一, 只對內在有所提升

考小一最重要, 係外向, 有禮, 回答要有文有路兼學術能力不差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 20-7-20 11:13
閱讀無助考小一,是否對內在有所提升亦存在疑問。
考小一最重要,係:
1)有冇錢交學費,唔好考到又走去煩 ...

講到咁白好hurt人嫁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實大部分直私考嘅學術唔會太深,唔需要操得咁勁,最多深少少就ok,唔需要操到佢識睇長篇小說同考幾廿張證書咁誇張,興趣班其實亦唔算好重要(除非個興趣班好另類)。另外要睇你想考邊類型直私小學,傳統學術型小學面試可能會睇學術多d,活動教學型小學就會睇面試表現多d(自信、唔怕羞)。

Btw,叩門應該都係學術為主,不過我冇叩,所以唔太清楚

利申,女女讀普通私幼,冇外補冇上面試班,興趣班得畫畫,冇考過任何證書,冇交過profilio,拎到幾個直私offer(包括心儀小學)

ar_mak 發表於 20-7-20 11:13
閱讀無助考小一,是否對內在有所提升亦存在疑問。
考小一最重要,係:
1)有冇錢交學費,唔好考到又走去煩 ...

好坦白,亦很同意。叩之前要想清楚經濟能力,不要為in 而in. 收咗你又煩錢和距離的問題。

而我也是成功叩門的,我覺得要:
-有封有誠意,沒抄襲,表明自己叩門原因的叩門信。
-多閱讀,能提升有自信地朗讀給老師聽。
-多做exercise books, 中英數。小朋友interview 考佢也駕輕就熟。
-早早要教佢manner, 這個不能臨急抱佛腳。
-父母要付出很多時間,不能單靠比別人教。
- 機會是留給有準備的人的。

mrchuchu 發表於 20-7-20 13:57

好坦白,亦很同意。叩之前要想清楚經濟能力,不要為in 而i ...

自信心同閱讀其實無乜直接關係

我其實唔明點解呢個帖一路將"學術能力"既要求講到好似好低咁, 現實中"學術能力"永遠係首要

認生字(讀甚至解釋), 重組句子, 計數(如模擬去超市買嘢, 應該用幾錢或可買幾多) 可以話係基本要求

其它如考反應, 應對更加係無路捉

叩門要求, 更加係foucs學術, 不少叩門已要考小朋友小一上年期既知識, 部份甚至即場考埋才藝: 如演奏樂器, 朗誦.....

閱讀又對以上要求有咩幫助呢?

hkpapa852 發表於 20-7-20 14:51
自信心同閱讀其實無乜直接關係

我其實唔明點解呢個帖一路將"學術能力"既要求講到好似好低咁, 現實中"學術 ...

純個人意見:
例如英文,有啲grammar 好難解釋咁多,真係要多睇書,才明白個結構和怎樣運用。如 he is, she is, we are, I am.

而中文/英文書,多看書會增加vocabulary.

而且讀出聲,習慣了,在老師面削也不害怕。閱讀絕對能提升學術。我唔相信小朋友不喜歡閱讀,不看書會學術很強勁。很多知識是從閲讀得來的。

You can disagree, but it’s only my own views.

lambeanmama 發表於 20-7-16 14:28
其實考直私真的有很多不同因素。小兒考某時身體不適,友人女兒在應考女校時因暈車而嘔吐,弄至一身穢物。兒 ...

你講得好好,以上所有突發事情我女都遇上過。當心諗冇硬時,又會收到offer。我女讀私幼,學術方面我跟住學校,冇超前,證書方面亦只係砌portfolio 時真係一張都冇而去考咗張gapsk中級而已。其實小朋友性格、態度更重要,呢啲真係唔係臨時可以谷到、train 到。幸好我女係越戰越勇型,而我亦只報適合嘅學校,冇去挑戰神挍,所以感恩呢個升小之旅唔算太難行而且結果都好滿意

呢個平台都係志在將自己0既經驗分享俾大家 有人睇書有用 有人覺得冇用 其實冇問題的 而家唔係要辯論 大家都只係分享經驗 沒有誰人能一錘定音

如果覺得持相反意見會傷害到人 未免太高估自己

閱讀能力當然重要,某程度上多閱讀嘅小朋友,學術都唔會太差,只係呢樣唔會係唯一重要啫。有啲學校門面上都會講中意喜愛閱讀嘅孩子,舊年去親親沙呂,學校就係咁講,但同時又話中意活潑愛說話嘅小朋友,即係就算讀晒成本小說出來,但性格內向,可能都係無乜機會。

hkpapa852 發表於 20-7-20 09:07
閱讀無助考小一, 只對內在有所提升

考小一最重要, 係外向, 有禮, 回答要有文有路兼學術能力不差 ...
呢個真, 屋企果件train極都係怕醜, 一遇陌生人就啞咗咁, 識幾多嘢都冇用 (仲要本身已經唔係識得多過人)

siumaibb 發表於 20-7-15 02:14
由K2開始在EK爬文,獲益良多,現在大女兒己完成升小遊戲,故希望給大家一些參考:

背景:普通卷幼,超細b

同樓主有類近情況,我地都係學卷幼稚園,無考任何cert,除phonics,其他無外補

但大抽獎前我女只有一間一綫私校收,唔係好出名,好彩大抽奬入到第一志願,地區一線,超開心。

之後三私一直其中一間叫我地二面,入左。叩門5間九龍塘、油尖旺既一綫小學,有2間收到Offer。最後都係㨂番大抽奬果間小學。

完全無特別同小朋友串字、寫字,因為派到第一志願,所以叩門時都無特別同小朋友預備,可能無壓力,小朋友發揮得比較好,最重要都係同樓主一樣,平時多睇書,我小朋友宜家已經可以自行睇中英文chapter books,大約可以睇到8-9成。

我地讀學券幼稚園既小朋友唔會比讀名幼既差,眼見去叩門面試、筆試,勁多小朋友著名幼校服去考,我小朋友都能夠有offer,仲有三私一直其中一間,真係好滿意,可以講,呢個遊戲今次完滿結束。

閱讀有冇用?更係有用。
只係閱讀就得?更係唔係。

有啲人所謂考到直私神校,問佢靠咩,全靠閱讀。佢冇講大話,只不過冇完全講出事實的全部。
閱讀,其實包含左好多嘢,小朋友從中學到字,以及不同的知識,但呢個只係閱讀的基本。
高層次啲,你有冇陪小朋友一齊讀,又係另一個問題,呢樣又關乎親子關係。
再高層次的,你同小朋友睇個陣,係依書直說,定有互動思考時間?小朋友會唔會有創意問題,你有冇用心解答?其實呢一個互動,先係重點。

唔好只睇閱讀兩個字,好多嘢都要自己去深究。
仲有,上討論區同群組,當參考就好了,好多嘢,自己停一停,諗一諗,人地啱用,未必你啱。      人地小朋友得,未必個個小朋友得。
你同小朋友的關係才是最重要。

tummypooh 發表於 20-7-24 11:16
閱讀有冇用?更係有用。
只係閱讀就得?更係唔係。

對,所謂既閱讀,唔係望下本書,係可以自行閱讀、同理解,最好能講番出黎。好多時面試都係要讀句子、文章,甚至要做閱讀理解

Dybala 發表於 20-7-24 10:15
呢個真, 屋企果件train極都係怕醜, 一遇陌生人就啞咗咁, 識幾多嘢都冇用 (仲要本身已經唔係識得多過人) ..

其實我好怕D學校一味鍾意收D健談小朋友而唔俾多少少耐性去睇吓D 有資質但相對慢熱嘅小朋友。
搞到好似唔講咁多野就係缺點, 甚至係罪。
所以我好欣賞MPS (將會係MSS) 校長,佢講到明鍾意諗過先發言嘅學生。
‹ 上一主題|下一主題