用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五呈分安排
go

小五呈分安排   [複製鏈接]

小女運氣好,上週五剛剛考完全部學科就被宣布放假。
學校將會在9月開學後才公布呈分成績。

我其實無所謂,但很多家長都想儘快知成績。

請問其他學校有什麼去安排?
   4    0    0    0

醒目開學勳章

冇特別安排,今日剛剛考完,等9月先知結果!

200904 發表於 20-7-14 19:21
小女運氣好,上週五剛剛考完全部學科就被宣布放假。
學校將會在9月開學後才公布呈分成績。

本來7月底知,但教育局收緊咗,暫時係8月底派。

little_yolky 發表於 20-7-14 23:01
本來7月底知,但教育局收緊咗,暫時係8月底派。

本來我地20/7對卷,28/7攞成績表。 而家全部殺停,九月先有成績,對卷未知。
唯有乖乖留喺屋企過完暑假再算。

kirstyau 發表於 20-7-14 23:40
本來我地20/7對卷,28/7攞成績表。 而家全部殺停,九月先有成績,對卷未知。
唯有乖乖留喺屋企過完暑假再 ...

咁考完仲算了咗件心事放假都安落D

續好過放假仲要繼續備戰
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-15 08:12

續好過放假仲要繼續備戰

未派卷阿妹仲開心。

我哋昨天考完,亦好簡約咁對咗卷。 學校安排下星期五家長返去攞成績表及買書等事務

續好過放假仲要繼續備戰

無得放假!學校老師唔知乜鬼事咁勤力,要實時上課到月底!唔好以為月底就可以放假,之後每日都有教學片,一日一科,到8月2X號通告寫其中一份功課係8月31日交,即係下學年係8月開學

續好過放假仲要繼續備戰

我哋考到一半煞停咗   

醒目開學勳章

mayyylai 發表於 20-7-15 11:51
我哋昨天考完,亦好簡約咁對咗卷。 學校安排下星期五家長返去攞成績表及買書等事務 ...

正呀!速戰速決

cmir 發表於 20-7-15 13:36
我哋考到一半煞停咗
我女都係, 考咗1日就停, 等開學後再決定考試日子.  

我地尋日考完最後一日, 本來應該今日對卷, 下星期一家長閱卷的. 而家變咗9月開學先對卷.  要等一個暑假好難忍, 有同學校反映, 希望可以早啲知分數, 一來大約估計到BANDING, 二來可以在暑假惡補一下唔理想的科目.

醒目開學勳章

chanwendy 發表於 20-7-15 16:35
我地尋日考完最後一日, 本來應該今日對卷, 下星期一家長閱卷的. 而家變咗9月開學先對卷.  要等一個暑假好難 ...

我哋都有家長 打去學校 搵校長 傾可否提早派卷,校長企硬話 開學先派! 冇得傾!

kirstyau 發表於 20-7-15 11:41
未派卷阿妹仲開心。

我的女都好開心(emoji)

我哋今個星期一考完,第二日星期二就對卷,跟住下星期一就收成績表!唔駎掛心咁耐!

chanwendy 發表於 20-7-15 16:35
我地尋日考完最後一日, 本來應該今日對卷, 下星期一家長閱卷的. 而家變咗9月開學先對卷.  要等一個暑假好難 ...
其實小五的暑假係非常重要, 除左補下小朋友的弱科同時可以參加公開試/比賽去攞多D證書/獎項. 當然今個暑假好多野停止左, 但有D網上的比賽都可以報名試下.

回覆樓主:

原本星期一對卷取消左。但家長覆卷無取消。今日已經返去睇左分數了。

pccw2017 發表於 20-7-15 22:03
其實小五的暑假係非常重要, 除左補下小朋友的弱科同時可以參加公開試/比賽去攞多D證書/獎項. 當然今個暑假 ...
係呀, 原先都諗住報吓比賽, 結果疫情下咩比賽都唔搞, 加上今年朗誦節因為社會事件取消咗, 音樂節又因疫情取消咗, 連校內運動會都取消埋, 其實真係冇咩可以見人. 唯有亞Q咁諗, 我地冇時, 都好多人跟住一樣冇, 所以成績就變得好緊要.

conniecheung 發表於 20-7-15 17:09
我哋都有家長 打去學校 搵校長 傾可否提早派卷,校長企硬話 開學先派! 冇得傾!
...
我地校長第一次都企硬, 再溝通多次之下, 今朝出咗通告, 星期一會將分數及大約BANDING 電郵至學生戶口.  應該星期日晚會瞓唔著.  暑假可以惡補吓弱的科目.

little_yolky 發表於 20-7-15 13:07
無得放假!學校老師唔知乜鬼事咁勤力,要實時上課到月底!唔好以為月底就可以放假,之後每日都有教學片, ...

我都想學校好似你地咁。但今日打返去原來已經WFH,得返一,两個老師返去當值。
‹ 上一主題|下一主題