用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比較好的幼稚園發展遲緩
go

將軍澳比較好的幼稚園發展遲緩 [複製鏈接]

請問將軍澳有拿幾所學校有N班,老師比較有愛心,小朋友一歲整體發展遲緩,可能有一些自閉的傾向,哪些私校可以做水泡
因為我覺得她什麼都不會面試肯定不會收她

現在已報讀厚恩、播道會茵怡、救世軍

0    0    0    0

如果有遲緩問題
讀私校係唔會幫到小朋友
(佢地係求財)
反而搵有支援既學校緊要d

lovelyemile 發表於 20-7-14 13:55
請問將軍澳有拿幾所學校有N班,老師比較有愛心,小朋友一歲整體發展遲緩,可能有一些自閉的傾向,哪些私校 ...

英藝,interview 咩都唔識答,都必收。

請問將軍澳有拿幾所學校有N班,老師比較有愛心,小朋友一歲整體發展遲緩,可能有一些自閉的傾向,哪些私校 ...

不要報私幼,唔會幫小朋友。你找健康院出信幫另一d有支援訓練的幼稚園。

問過健康院醫生話唔會寫咁樣嘅信
請問是要問寫什麼的信?
請問將軍澳區有哪些幼稚園是有支援的?

lovelyemile 發表於 20-8-2 09:28
請問是要問寫什麼的信?

轉介咗CAC未?CAC會出信幫你排社署嘅學前康復服務
另外你都可以去協康做埋評估,評估完EP都可以填form俾你即刻去社署排
經驗上協康呢邊快啲。不過你小朋友比我小朋友當時更細,你個case CAC排到快隊都唔出奇

lovelyemile 發表於 20-8-2 09:28
請問是要問寫什麼的信?

我小朋友去年往健康院參加視力普查時,眼科醫生都有詢問我們需否她寫信轉介我小朋友去兒童體能智力測驗中心(CAC)做評估。

參與到校學前康復服務的幼稚園/幼稚園暨幼兒中心名單

https://www.swd.gov.hk/oprs/index_tc.htm#s7

可以試保良局的幼稚園,它們有到校服務,但好似要先做CAC評估,排政府的時候小朋友會有個編號,保良局的幼稚園要你有個編號,証明你排緊位,就會可以安排到校服務俾你。

potato38 發表於 20-7-15 00:24
英藝,interview 咩都唔識答,都必收。

係必收,不過學校真係好差,每班人太多,唔夠老師,完全照顧唔到小朋友,SEN入去得個坐字。

學卷幼稚園先有支援,但你必先要做左cac評估先,排評估都要排半年至1年,建議你盡快去排,到有評估報告先聽醫生建議讀什麼學校,因為如果嚴重要排特殊學校,普通既係可以有到校服務等支援小朋友

rainy123 發表於 20-8-12 15:03
係必收,不過學校真係好差,每班人太多,唔夠老師,完全照顧唔到小朋友,SEN入去得個坐字。
...

咁大鑊,我仲報左下年n班

其實搵有支援(社福機構)學校仲好喇,因為如果真的係遲緩,私校幫唔到小朋友,仲反而有機會令小朋友仲遲起步。本人小朋友喺一機構嘅幼稚園讀,有支援,唔洗另外比錢,我感覺老師體諒又有愛心

請問有沒有將軍澳有支援的社福機構學校可以提供名字?

醒目開學勳章 王國長老

lovelyemile 發表於 20-8-19 13:31
請問有沒有將軍澳有支援的社福機構學校可以提供名字?
參與到校學前康復服務的幼稚園/幼稚園暨幼兒中心名單
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

多謝之前都睇過好有用,但係有好多間學校有冇幾間可以介紹一下

小童群益會樂緻幼兒園, 呢間有BACKUP, 老師有愛心

一定要做左評估,出左result,排到先可以用sen service既training 和 支援,就算你考入左間有special training,學校都只會當小朋友你一般正常學生,可能會比多D耐心和留意,但一定無份做training。
‹ 上一主題|下一主題