用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教民生用家
go

請教民生用家 [複製鏈接]

民生剛出了result , 小兒僥幸有offer, 希望有用家分享一下民小的學校生活、課程...

本來已選了陳守仁,現在有點十五十六, thanks
   5    0    0    0

我今日都收到民生offer,但有細佬跟尾, 住得遠,本身有地區一線津校offer,要諗讀唔讀

回覆 adrianbaby2013 的帖子

民生好處係升中有保證,TSL程度高好多,升中唔怕啦

adrianbaby2013 發表於 20-7-14 09:38
民生剛出了result , 小兒僥幸有offer, 希望有用家分享一下民小的學校生活、課程...

本來已選了陳守仁,現 ...

恭喜!請問邊度查詢錄取結果?還是有人打電話俾你?

回覆 YYKG 的帖子

https://admissionp.munsang.edu.hk/myProfilePlus_v3/m_admission/register.php?&lang=en&afid=1&wstid=db186579dd45409e0559394ed13ddc8e

YYKG 發表於 20-7-14 09:49
恭喜!請問邊度查詢錄取結果?還是有人打電話俾你?

School Website

沈大C 發表於 20-7-14 09:54
回覆 YYKG 的帖子

https://admissionp.munsang.edu.hk/myProfilePlus_v3/m_admission/register.php?&lang= ...

多謝!好可惜小兒無被取錄

YYKG 發表於 20-7-14 09:57
多謝!好可惜小兒無被取錄
reject 定 waiting? 我想知有冇 reject?

alice_lt 發表於 20-7-14 10:52
reject 定 waiting? 我想知有冇 reject?

未被取錄。

YYKG 發表於 20-7-14 11:27
未被取錄。
oh. so sorry. 希望你有其他更好 offer

沈大C 發表於 20-7-14 09:46
回覆 adrianbaby2013 的帖子

民生好處係升中有保證,TSL程度高好多,升中唔怕啦
都要考100名內先穩陣

我都收到
不過已叩到津

會放
祝大家有好消息

Poyau    發表於 20-7-14 12:09

回覆 callyclm 的帖子

我都要諗多幾日,升中,有細佬,錢,大班教學,校車....

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3730777

過往派回本校中學資料
==========
   年度   與考人數   直屬學位   派返本校中學人數
────────────────────────────────────────────
09-11   208    89     142(78.9%)
10-12   201    99     142(78.9%)
11-13   180    99     137(80.6%)
12-14   185    99     139(81.8%)
13-15   190    99     133(78.2%)

沈大C 發表於 20-7-14 12:50
回覆 callyclm 的帖子

我都要諗多幾日,升中,有細佬,錢,大班教學,校車....
我有親戚係用家
都係比較谷 競爭都大
都係要保持中間接近100名 會穩陣
錯少少野漏個標點都差好遠 平均分大家鬥到小數點後

今年新校舍開幕
新泳池新球場 好正既

alice_lt 發表於 20-7-14 11:34
oh. so sorry. 希望你有其他更好 offer

無計,實在唔擅長拍片

YYKG 發表於 20-7-14 16:59
無計,實在唔擅長拍片

我都係,小朋友仲要唔鍾意對住鏡頭

回覆樓主:

vote for TSL, 睇高一線,升中有保證

我哋係民幼至民小嘅用家, 坦白講我哋咁多年都好鍾意呢間學校嘅環境, 師資, 老師都好鍚我小朋友(佢自小操行都好好), 但如果小朋友係緊張,大意,自信不足型, 呢間小學真係未必適合, 同埋家長真係要用心訓練配合, 正因為我哋小1-4時只想愉快學習嘅心態(全冇補習), 到小5-6小朋友成績同其他人明顯有差距令佢自己好冇信心同大壓力, 所以最後我哋一早已決定唔會讀返民中, 而選擇轉校網報直資, 其實最後3次呈分試後, 小朋友都平均分有7X頭 (位於中位, 50%可入返民中), 但我哋都早於2月考到直資(BAND-1C), 原本打算開開心心完成呢個小學生涯.

但最後因為呢間學校嘅固執決定 (不人性化, 冇同理心), 令到我哋對呢間學校徹底失望, 憤怒而離開對住9年原本充滿感情嘅學校........

回覆 哈利媽 的帖子

我個女本身讀學券,間幼稚園學術好渣,靠自己補習,今年有幸入到民小,怕太谷

哈利媽 發表於 20-7-15 09:50
我哋係民幼至民小嘅用家, 坦白講我哋咁多年都好鍾意呢間學校嘅環境, 師資, 老師都好鍚我小朋友(佢自小操行 ...
我只聽過民幼唔升或升唔到民小就個個都唔開心鬧住走

未聽過上中學都有事件發生
‹ 上一主題|下一主題